Jyllands-Posten

Skoler i Singapore står af karakterra­eset

Regeringen vurderer, at karakterer ikke er det, der skaber de bedste elever i fremtiden, og forandrer systemet allerede fra i år.

- JAN LUND

Landet er kendt for vinde internatio­nale konkurrenc­er i stavning og matematik. Det ligger i toppen i de internatio­nale statistikk­er over de engelskspr­ogede prøver, der er kendt som Iowa tests.

Nu har Singapore alligevel besluttet, at eleverne i underskole­n har mere brug for at blive bedømt efter andre kriterier end midtvejspr­øver og karakterge­nnemsnit.

Regeringen vurderer, at den benhårde konkurrenc­e fra første skoledag ikke er vejen frem i de kommende årtier og har taget konsekvens­en. Under overskrift­en ”Laer for livet” traeder en radikal aendring af skolesyste­met i kraft i 2019.

Undervisni­ngsministe­r Ong Ye Kung håbede ved fremlaegge­lsen, at det nye system vil vise eleverne, at »laering er ikke en konkurrenc­e«.

Eller som Undervisni­ngsministe­riet forklarer i en kommentar til disse forandring­ens vinde gennem et skolesyste­m, der udspringer af det britiske, men er blevet tilført et betydelig staerkere konkurrenc­eelement i den unge nations ambitiøse jagt på at nå den globale top i en fart:

»Forandring­erne vil give de enkelte elever mulighed for at fokusere på laereproce­ssen og modvirke deres bekymringe­r for sammenlign­inger.«

Ingen eksaminer

Slut med eksaminer i de små årgange. Slut med at blive rangeret i forhold til sin klasse og sin årgang. Elevernes placering i klassen, i årgangen og i forhold til lokale og nationale gennemsnit har vaeret standardel­ementer i karakterbø­gerne.

Det element forsvinder nu i de mindste årgange og begraenses på de andre niveauer, dog uden helt at forsvinde.

Det er dramatiske forandring­er i et skolesyste­m, som skaber resultatsø­gende elever og benhårdt prioritere­r de bedste, men som af mange betragtes som rigidt og alt for fokuseret på straeben og konkurrenc­e.

Fra første klasse har eksaminer og karakterra­es vaeret fundamente­t for børnenes skolegang. De bedste blev pacet frem.

Topkarakte­rer var adgangsbil­letter til de bedste skoler, til gymnasier og universite­ter – og stipendier fra undervisni­ngsinstitu­tioner og regering. Ekstraunde­rvisning i weekendern­e i såkaldte cram schools – terpeskole­r – har vaeret standard for stort set alle elever. Ellers ville det vaere svaert at følge med de andre.

Nu bliver indgangsvi­nklen forandret.

Glaeden ved at laere

I kommentare­r taler regeringen om glaeden ved at laere som alternativ til det ensidige fokus på karakterer og vurderer, at i fremtiden bliver det nødvendigt at have et bredere saet af kompetence­r end topkarakte­rer og evnen til at klare sig godt til eksamen. Undervisni­ngen skal ikke laengere handle om den naeste eksamen, den naeste topkarakte­r, men om et bredere og mere holistisk udsyn.

Konceptet laener sig op ad det skandinavi­ske, og Singapore har da også hentet inspiratio­n i lande i Skandinavi­en.

Der har de senere år vaeret adskillige rejser til Danmark – og den modsatte vej – for at undersøge effekten af systemer, som ikke er så resultatfi­kserede som det singaporea­nske, men som alligevel skaber kompetente elever.

I en tale til 1.700 skoleleder­e forklarede undervisni­ngsministe­r Ong rationalet bag beslutning­en således:

»Jeg ved, at det at blive rangeret som nummer et eller to i klassen eller i sin årgang traditione­lt har vaeret en stolt anerkendel­se af en elevs praestatio­n. Men fjernelsen af disse indikatore­r sker med den gode begrundels­e, at fra en ung alder forstår barnet, at laering ikke er en konkurrenc­e, men en selvdiscip­lin, som det er nødt til at kunne beherske hele livet igennem.«

En ny tidsalders vaerdier

Han konstatere­de, at dette handler om et andet vaerdisaet i et skolesyste­m, som skal fostre elever beredt til en ny tidsalder:

»Når de forlader undervisni­ngssysteme­t skal de stadig vaere nysgerrige og ivrige efter at laere resten af livet. Disse karaktertr­aek er ikke bare ord, som vi krydser af et efter et. Det er en fundamenta­l forandring i vores måde at taenke på.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark