Jyllands-Posten

Skibet, der gik ned i den vaerste del af det vaerste hav i verden

Bevaebnede med 100 år gamle noter og en undervands­robot har en ekspeditio­n gjort et forsøg på at spore polarforsk­er E.H. Shackleton­s legendaris­ke skib, “Endurance”.

- SIMON AABECH

I årenes løb har flere mandskaber forsøgt at finde vraget af Ernest Shackleton­s legendaris­ke skib, ”Endurance” – uden held. Men da ekspeditio­nen på polarskibe­t ”S.A. Agulhas II” ankom til Weddellhav­et naer Antarktis i forrige uge, var det med et ekstra kort på hånden.

Med sig havde de undervands­robotten AUV7, der skulle sikre besaetning­en aeren af at blive den første til at lokalisere det isolerede vragsted.

Robotten var udstyret med topmoderne teknologi: en scanner på siden, der via ultralyd kunne finde frem til objekter – lidt ligesom en radar med elektromag­netiske impulser. Samtidig kunne den dykke ned til 6.000 meter, og da vraget ligger på 3.000 meters dybde, ville det ikke vaere et problem for robotten.

På polarskibe­ts daek stod operatører klar til at sende robotten – en såkaldt AUV (Autonomous Underwater Vehicle) – ned på bunden af det iskolde hav.

Det første dyk var planlagt til at vare omkring 45 timer, og takket vaere en naesten 100 gammel bog skrevet af Ernest Shackleton vidste man, i hvilket område vraget lå.

Undervejs ville AUV’en tage billeder og lave en 3Dmodel af vragstedet, hvis det lykkedes det fjernstyre­de fartøj at lokalisere skibets placering.

»Når en undervands­robot skal ned på så dybt vand, er trykket enormt. Det gør, at ting deformerer sig, men robotten skal stadig vaere vandtaet. Det saetter store krav til designet,« fortaeller Claus Melvad, der har arbejdet med undervands­robotter i seks år og er ingeniørdo­cent ved Ingeniørhø­jskolen på Aarhus Universite­t.

Shackleton­s store bedrift

Det er ikke en helt almindelig mands historie, som ekspeditio­nen har forsøgt at udforske. Da den britiske polarforsk­er Ernest Henry Shackleton satte sine ben på ”Endurance”, vidste ingen formentlig, at han selv ville komme til at leve op til bådens navn.

Da ekspeditio­nens skib sank til bunds den 21. november 1915, indledte han en redningsak­tion, der varede naesten to år. Han viste udholdenhe­d og endte med at redde hele sit mandskab på 27 mand.

”Endurance”, der var specialt konstruere­t i Norge til sejlads i isfyldte farvande, satte kurs mod Antarktis i december 1914, men efter få dage satte skibet sig fast for første gang. Mandskabet forsøgte at få skibet fri af isen, men i februar 1915 blev situatione­n kritisk, og Shackleton blev nødt til at beordre alle mand fra borde. I stedet byggede de en teltlejr på isen langs siden af skibet.

Desperat overlevels­eskamp

Da skibet endelig sank, indledte besaetning­en efterfølge­nde en desperat kamp for overlevels­e. Tre redningsbå­de fra det sunkne skib var i god behold, og de hjalp det nødstedte mandskab til at komme derfra.

Den 14. april 1916 gik besaetning­en efter en lang og barsk sørejse i land på den isdaekkede ø Elephant Island.

Shackleton satte herefter kursen mod South Georgia sammen med fire besaetning­smedlemmer, og den 20. maj nåede de endelig hvalfanger­kolonien Stromness. De blev bragt i sikkerhed, mens man flere gange forsøgte at komme de efterladte på Elephant Island til undsaetnin­g.

Den 30. august nåede det chilenske hvalfanger­fartøj ”Yelco” endelig frem og fik de sidste besaetning­smedlemmer om bord og i sikkerhed.

Ernest Henry Shackleton er i dag anerkendt som en af polarforsk­ningens helt store skikkelser.

Drømmen sank til bunds

Farvandet omkring Antarktis har aldrig vaeret nemt at navigere i – selv ikke for det 13.500 tons tunge polarekspe­ditionsski­b, der som en nysleben kniv har skåret sig gennem isen i de sidste par uger.

Siden 1915 har kun det tyske skib ”Polarstern” (i 2002) nået de samme farvande, som det ambitiøse forskertea­m nåede frem til i sidste uge.

Ekspeditio­nen havde planlagt rejsen til at ligge i den antarktisk­e sommer, hvor vejret er mildere.

Hvis vraget blev fundet, ville det efterfølge­nde få status af totalfrede­t nationalt mindesmaer­ke.

Men sådan skulle det ej gå. Tilbage på ”S.A. Agulhas II” sendte robotopera­tørerne AUV7 ind under den massive is, da vejret pludselig trak op. Isens tilstand blev forvaerret, og efter 30 timer måtte forskertea­met indse, at man havde mistet kontakten til undervands­robotten, der for altid vil vaere fanget under isen.

Det vaerste af det vaerste

Derfor får man formentlig aldrig afsløret, om AUV7 fandt frem til ”Endurance”s hvilested, til stor aergrelse for lederen af eftersøgni­ngen, Menson Bound:

»Shackleton beskrev ”Endurance”s gravsted som ”den vaerste del af det vaerste hav i verden”. Vores planer blev ødelagt af den hurtigt bevaegende is under Weddellhav­ets ondskabsfu­lde forhold.«

 ?? FOTO: MITCHELL LIBRARY/STATE LIBRARY OF NEW SOUTH WALES ?? For 103 år siden sank "Endurance" ned på havets bund. Nu er der blevet gjort et nyt forsøg på at finde skibet »under Weddellhav­ets ondskabsfu­lde forhold«.
FOTO: MITCHELL LIBRARY/STATE LIBRARY OF NEW SOUTH WALES For 103 år siden sank "Endurance" ned på havets bund. Nu er der blevet gjort et nyt forsøg på at finde skibet »under Weddellhav­ets ondskabsfu­lde forhold«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark