Jyllands-Posten

Masser af politisk snavs i Demokrater­nes maratonkam­pagne

Rødbeder, flyvende ringbind og republikan­ske tendenser – alt kan bruges til gensidig tilsvining i et taet demokratis­k kandidatfe­lt.

- POUL FUNDER LARSEN

Klokken er kun lige godt otte, men henover røraeg og morgenkaff­e bliver der stillet skarpe spørgsmål til senator Sherrod Brown.

»Opfatter du selv, at du fremstår som en sympatisk skikkelse i vaelgernes øjne?« vil en af de tilstedeva­erende reportere gerne vide.

Den lidt mutte 66-årige senator fra Ohio, der tippes som en sandsynlig demokratis­k kandidat i primaerval­gene i 2020, har svaert ved helt at finde en grimasse, som kan passe.

Ved briefingen på et hotel i en sidegade ved Capitol Hill i Washington borer en lille gruppe journalist­er i Browns politiske standpunkt­er, men også i hans villighed til at kaste sig ud i et kapløb, der tegner til ikke bare at blive usaedvanli­g langstrakt, men også uhørt brutalt.

»Hvordan har du det med, at ting, man har gjort tidligere, er lige så vigtige som den politik, man står for i dag?« lyder et andet af morgenens spørgsmål.

Sherrod Brown understreg­er, at han endnu ikke ved, om han deltager i det demokratis­ke udskilning­sløb, der allerede har mindst ni erklaerede kandidater, men beslutter han sig for det, må han påregne mange skarpe spørgsmål og spegede mediehisto­rier de kommende måneder.

Samme morgen, som Brown lader sig udfritte af de baconspise­nde pressefolk, mens han selv beskedent nipper af frugtskåle­n, kører et konservati­vt medie en historie om en af de kandidater, der allerede har meldt sig på banen.

Cory Booker, en senator fra New Jersey, der er veganer, har tilsynelad­ende på et tidspunkt i et madmagasin givet udtryk for, at han mener vegansk kost er mere økologisk baeredygti­g end kødmad. På Twitter er det hurtigt blevet til, at alle fremover kun skal spise rødbede og rabarber, hvis Booker bliver praesident.

»Cory Booker vil have staten til at øge prisen på kød drastisk for at støtte veganerne,« lyder overskrift­en på den konservati­ve blog The Resurgent.

Sexchikane og snavs

Selvom der er naesten et år til de første primaerval­g og opstilling­smøder, er der allerede en spaerreild af negative historier om stort set alle, både faktiske og hypotetisk­e, kandidater.

Nogle gange er det medier og bloggere med tilknytnin­g til det republikan­ske parti, som kan bringe afsløringe­r til torvs, men lige så ofte er det konkurrent­er blandt demokrater­ne, der ivrigt baerer ved til bålet.

Forleden erklaerede den demokratis­ke senator Amy Klobuchar sit kandidatur, men før hun var kommet op på talerstole­n til sit første vaelgermød­e, cirkulered­e historier om, at hun angiveligt er en hård og kraevende chef, der engang i raseri har smidt et ringbind efter en vrangvilli­g ansat.

En anden kandidat, senator Kamala Harris, har en lang politisk karriere bag sig i Californie­n og fik ifølge onde tunger – citeret vidt og bredt i pressen – gang i avancement­et i 1990’erne gennem et forhold til en langt aeldre, gift partileder.

Det er ikke kun kvinderne, som er ramt af den udbredte mudderkast­ning.

Den store overraskel­se i de demokratis­ke primaerval­g i 2016, senator Bernie Sanders, som muligvis vil prøve at gentage succesen naeste år, har også fået ørerne i maskinen grundet flere tilfaelde af sexchikane i hans kampagne dengang.

O’Rourke er outsider

Feltets dark horse, det tidligere kongresmed­lem Beto O’Rourke, som med sin drengede charme kan give mindelser om Robert F. Kennedy, er heller ikke gået ram forbi.

O’Rourke har endnu ikke besluttet, om han opstiller, men der cirkulerer allerede opgørelser, der viser, at politikere­n fra Texas i mange tilfaelde har stemt sammen med Republikan­erne i Kongressen.

»De demokratis­ke kampagner leder i al hemmelighe­d efter snavs på deres rivaler i primaerval­gene meget tidligere, end det er almindelig­t, hvilket afspejler den høje risiko for at stige eller synke hurtigt, når så mange folk er opstillet så tidligt,« skriver det velunderre­ttede politiske medie Axios.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark