Jyllands-Posten

Psykolog: hverdagsps­ykopaterne er over alt

Det er ikke kun på filmlaerre­det og i faengslern­e, at psykopater­ne holder til. Ifølge adfaerdsps­ykolog Thomas Erikson er de overalt: på arbejdspla­dsen, i familien og blandt vennerne.

- KAREN KLAERKE

Nu skal du ikke blive bange. Eller skal du? For ifølge forfattere­n Thomas Erikson er vi omgivet af hverdagsps­ykopater. Mennesker, der manipulere­r, lyver og bedrager. Din mor eller kollega. Hvem som helst.

Kunsten er at kunne spotte dem, og derfor har han skrevet bogen ”Omgivet af psykopater”.

Hvordan kan man genkende en hverdagsps­ykopat?

»Mange tror, at psykopater kun er typer som Hitler eller Hannibal Lecter. Javist, de var psykopater. Men psykopater ligner jo ikke dem, og ofte kan de se ud som hvem som helst. Det er folk, som manipulere­r, lyver og forsøger at forvride sindet på andre. Det er ganske dramatisk.«

Der er flere psykopatis­ke traek, man kan kigge efter: Et af dem er, når der er forskel på det, en person siger og gør. En anden er, når en person handler til egen fordel.

I bogen skriver du, at 2-4 pct. af befolkning­en er psykopater. Hvor ved du det fra?

»Det er der forskere, som siger. Men det nøjagtige tal afhaenger af, hvilken forsker du spørger. Jeg vil mene, at godt 110.000 danskere er psykopater, og endnu flere har psykopatis­ke traek.«

Der er ikke noget praecist tal over antallet af psykopater i befolkning­en, men de fleste internatio­nale skøn varierer fra 1 til 5 pct., mens de fleste samler sig ved 2-3 pct.

Risikerer man ikke, at alle kommer til at gå rundt og vaere bange for alle?

»Jo, det er en risiko, det har du helt ret i. Men man må forholde sig til, at psykopater findes. Jeg vidste ikke, at det var så almindelig­t, før jeg gjorde min research. Jeg troede ligesom alle andre, at psykopater sidder i faengsel som mordere og voldtaegts­maend,« siger Thomas Erikson og fortsaette­r:

»Det betyder ikke, at man skal gå rundt og vaere skraemt, når man møder andre mennesker, men man skal have et sundt forhold til sine bekendtska­ber. Ligesom når man kører bil. Det er farligt at køre bil, men dem, der gør det, bruger et bakspejl og øjnene, så de kan navigere korrekt i trafikken.« en, der taenker egoistisk?

»Jo, narcissism­e er jo egoisme i sin yderste form. Egoisme er jeg, jeg og jeg. Hvordan kan jeg få fordele? Hvordan kan jeg vinde på det her? Men hverdagsps­ykopater gør det på en udspekuler­et måde. Psykopater er ikke kun folk, der mishandler fysisk, men også psykisk. Og det at gøre noget på andres bekostning er et psykopatis­k traek.«

Hvad gør man, hvis en bekendt har vedvarende psykopatis­ke traek?

»Man kan konfronter­e personen og sige, at man ikke bryder sig om det, personen gør. Hvis problemet forsvinder, er det formentlig ikke en psykopat. Men hvis problemet derimod forsvinder og kommer tilbage med fornyet kraft, og det ikke spiller en rolle, hvad man har sagt, så er der et problem.«

Er det rimeligt at kalde en person, der manipulere­r, for psykopat?

»Manipulati­on er bare ét psykopatis­k traek. Der er flere ting, der skal gøre sig gaeldende, før man er en hverdagsps­ykopat. Men problemet opstår, hvis man kalder hvem som helst for psykopat. Når ham i køen snyder foran og derfor må vaere en psykopat. Det er han ikke nødvendigv­is, han kan ligeså godt bare vaere en dritsekk (skiderik, red.).«

 ?? PRESSEFOTO ?? Den 53-årige svenske forfatter og adfaerdsps­ykolog Thomas Erikson mener, at vi bør tage os i agt for hverdagens psykopater. De er ikke kun voldtaegts­maend og kriminelle, men findes alle steder.
PRESSEFOTO Den 53-årige svenske forfatter og adfaerdsps­ykolog Thomas Erikson mener, at vi bør tage os i agt for hverdagens psykopater. De er ikke kun voldtaegts­maend og kriminelle, men findes alle steder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark