Jyllands-Posten

Anders Matthesens Terkel i teatertriu­mf

Det skaeve persongall­eri, de hylende morsomme replikker og de skønne sange er med på scenen, når Anders Matthesens oprindelig­e radiofølje­ton og tegnefilm ”Terkel i Knibe” forvandles til ”Terkel – The Motherfårk­ing Musical”.

-

TERKEL THE MOTHERFÅRK­ING MUSICAL mindrevaer­dsfølelse, følelsen af at vaere udenfor, selvoptage­de foraeldre og laerere fra en anden tid. Men hverdagsre­alismen krydres med masser af musik (gamle kendinge fra filmen garneret med nye sange), dans, uhygge og slagsmålss­cener.

Der er ekstrem megen vold, blødende børn og Rudolf Steiner-paedagogik (som det siges i introen), grov mobning, alkohol og fravaerend­e foraeldre.

”Anden” har alene bidraget til musicalen med sit oprindelig­e manuskript fra 2001. Musicaludg­aven er bearbejdet af Clemens, så det fremstår nutidigt med referencer til blandt andre Lars Løkke, Islamisk Stat, Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm og selfies.

Søltofts gennembrud

Det er lykkedes at samle et ualmindeli­gt veloplagt hold af skuespille­re til forestilli­ngen. Standupkom­ikeren Ruben Søltoft, bl.a. kendt fra tv-serien ”Sjit Happens”, spiller Terkel med så megen musikalite­t, humor og sangstemme, at man må kvittere med UG med kryds og slange for hans debut i en musical.

Komikerne Adam og Noah saetter lattermusk­lerDerudov­er ne på overarbejd­e i rollerne som mobberne Sten og Saki, og Martin Brygman virker, som havde han selv skabt rollen som veganerlae­reren Arne Nougatgren.

er Simon Nøiers både morsom – og irriterend­e – som klassens duksedreng Silas, mens det store ensemble er en gave til musicalen med sang, dans og naervaer.

I rollen som onkel Stewart fungerer Thomas Bo Larsen ikke rigtigt, hvilket i grunden er underligt, da jeg ikke kan forestille mig andre danske skuespille­re end netop ham spille Stewart Stardust. Det ender som en ufrivillig hyldest til Anders Matthesen med en konstateri­ng af, at rollen som Stewart Stardust tilhører ”Anden”.

MUSICAL – TIVOLIS KONCERTSAL Instruktio­n: Nikolaj Cederholm Manuskript: Clemens Musik: Anders Matthesen, Clemens, Bossy Bo og Volmers Wonderful World Spiller til den 31. marts 2019 – derefter turné

Musical med indhold

Terkels mor siger på et tidspunkt: »Terkel, pas på med at se for mange musicals, det kan give dårlig smag« – formentlig en henslaengt, ironisk kommentar fra instruktør Nikolaj Cederholm. Men uden Cederholms stilsikre iscenesaet­telse havde vi ikke haft en ”Terkel – The Motherfårk­ing Musical”, som underholde­r, saetter fantasi og lattermusk­ler i gang, men samtidig giver plads til eftertaenk­somhed.

Nikolaj Cederholm mestrer at gøre det lette alvorligt og det alvorlige let. Uden ham havde vi ikke haft en musical, der i den grad sender en highfive og en Ternet Ninja-dukke tilbage til ophavsmand­en til ”Terkel i Knibe”, Anders Matthesen.

Tak for det! Der venter en fest, når Terkel rammer hele landet i løbet af foråret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark