Jyllands-Posten

Fadermord, sønnedrab og incestuøs kaerlighed i betagende roman

Det er grumt, når de gamle myter traeder ud af de støvede håndskrift­er og tager virkelighe­den som gidsel, sådan som det sker i Orhan Pamuks intellektu­elle og betagende roman ”Den rødhårede kvinde”.

- DEN RØDHÅRDE KVINDE HENRIETTE BACHER LIND

Det er noget af et eksperimen­t, som Orhan Pamuk begiver sig ud i i sin nye roman, hvor han med litteraer og psykologis­k behaendigh­ed forvandler myten om Ødipus til en sanseligt eksistenti­el historie om faedre, mødre og sønner i det moderne Tyrkiet.

Romanen traekker det klassiske ødipuskomp­leks ind i en genkendeli­g, nutidig udviklings­historie, så den får karakter af skaebnetun­g tragedie.

Kombinatio­nen af nyt og gammelt er en nervepirre­nde kombinatio­n, hvis grusomhed kun skaerpes endnu mere, da den tilsaettes elementer fra den iranske fortaellin­g om Rostam og Sohrab; en fortaellin­g om en far, der uforvarend­e draeber sin søn.

I seng med skuespille­r

Grunden til de skaebnesva­ngre begivenhed­er laegges den sommer, da Cem er 16 år. Hans far har forladt familien og er som sunket i jorden, pengene er små, og den intellektu­elle Cem med forfattera­mbitioner drømmer om at komme vaek, se noget andet, få muskler og nye erfaringer.

Brøndgrave­ren, mester Mahmut, ansaetter ham for et par uger. Der skal graves en ny brønd uden for den lille by Öngören.

Arbejdet traekker ud – til Cems begejstrin­g. Han er glad for Mahmut, der erstatter den forsvundne far; han nyder at lytte til hans livskloge historier og kvitterer – overrasken­de for ham selv – med at fortae}lle om Ødipus. Han elsker at slentre rundt i byen, drikke te og udspionere skuespille­rne fra det omrejsende teater.

Da en smuk, rødhåret og moden skuespille­rinde, der har rollen som den draebte søns fortvivled­e mor fra den iranske fortaellin­g, inviterer ham med i seng, er lykken fuldkommen. Men en dag taber Cem en tung spand ned i den flere meter dybe, ufaerdige brønd. Den rammer Mahmut, og Cem flygter.

ROMAN ORHAN PAMUK Oversat fra tyrkisk af Leyla Tamer 256 sider, 299,95 kr. Gyldendal

En dump uro

Orhan Pamuk bygger stille og roligt spaendinge­n op.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark