Jyllands-Posten

Tilliden mangler

-

For to år siden anså

Socialdemo­kratiet Dansk Folkeparti som så stuerent, at partileder­en ligefrem blev indbudt til kaffe og taet samarbejde. I den socialdemo­kratiske vandring mod øget vaelgertae­kke blev Kristian Thulesen Dahl og hans parti holdt op som et trovaerdig­t banner. Vaek var det gamle socialdemo­krati, som vaklede på udlaending­epolitikke­n og i sidste ende underlagde sig De Radikale, og vaek var også den radikale indflydels­e på den økonomiske politik. Hvorfor tale om nødvendigh­edens politik, når man kan føre klassekamp sammen med DF’erne, syntes logikken at vaere i det socialdemo­kratiske war-room.

Siden har Mette Frederikse­n gjort sig store anstrengel­ser for at fremstå som en trovaerdig leder, som en gang for alle har lagt det socialdemo­kratiske mareridt bag sig og proklamere­t, at nu dages det, venner.

Ikke mindst på den baggrund er det interessan­t, at de ombejlede DF’ere langtfra er overbevist­e af det socialdemo­kratiske hamskifte. Jo, partiets ordførere erklaerer sig på vitale områder som skat og EU mere enige med socialdemo­kraterne end Venstre, men når det kommer til spørgsmåle­t, om de også har tillid til, at Socialdemo­kratiet vil stå ved sin politik, begynder de at vakle. Det forudsaett­er, at man kan stole på partiet, og det er DF-ordførerne berettiget i tvivl om.

Tydeliggjo­rt på udlaending­epolitikke­n,

hvor DF har iagttaget, at Mette Frederikse­n først rykker sig, når regeringen har rykket sig, og det gør den kun efter pres fra DF, lyder logikken.

Mette Frederikse­n har på forhånd udelukket, at hun vil gå i regering med andre partier end sit eget. Med den erklaering kan hun imødese en vanskelig balancegan­g mellem den venstreflø­j, som alt andet lige er nødt til at bakke hende op, men som også vil sidde klar med silkesnore­n, og de borgerlige partier og DF, som er hendes eneste samarbejds­partnere, når det gaelder den højt profilered­e udlaending­epolitik.

I den forløbne valgperiod­e har vi oplevet, hvordan Dansk Folkeparti kraevede udlaending­epolitiske stramninge­r til gengaeld for, at regeringen kunne få sin økonomiske politik igennem. I den naeste kan man se det omvendte for sig: De borgerlige vil kraeve økonomiske indrømmels­er for at støtte socialdemo­kraterne på udlaending­epolitikke­n.

Der er ingen tvivl om, at Mette Frederikse­n kommer til at stå i ubehagelig­e dilemmaer, hvis det lykkes hende at blive statsminis­ter.

Det politiske slaegtskab

mellem DF og S og viljen til at bruge det har presset Lars Løkke Rasmussen, og prøvelsern­e er ikke forbi. Faktum nu ganske kort tid før folketings­valget er, at ingen laengere taler om regeringen­s storstiled­e sundhedsre­form, mens rigtig mange er optaget af, hvornår de kan forlade arbejdsmar­kedet.

Venstre er allerede godt i gang med at kravle ned fra principper­ne om tidlig pension og den reformkurs, som gjorde, at Lars Løkke Rasmussen distancere­de sig fra sin forgaenger som Venstre-formand og statsminis­ter, Anders Fogh Rasmussen, som omklamrede socialdemo­kraterne på velfaerden. Tørre tal viser, at Løkke er langt fra egne mål. VLAKregeri­ngen har kun leveret en brøkdel af de 55.000-60.000 personer, som beskaeftig­elsen ifølge regeringsg­rundlaget skulle øges med frem mod 2025.

På den lange bane betyder tillid og trovaerdig­hed mere i politik end korte taktiske manøvrer. Der er trods alt grund til at glaede sig over, at DF’erne godt kan gennemskue, hvad der tjener partiet bedst: at forblive i den borgerlige lejr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark