Jyllands-Posten

Pensionsal­der på 75 er dårlig science fiction

- LARS OLSEN

Jeg oplever det gang på gang rundt i landet. Foraeldren­e er bekymrede, og isaer mødrene saetter ord på. I Esbjerg var det en tillidskvi­nde. Hun henviste til unge håndvaerke­res pensionsal­der på 75: »Jeg har en søn på 10. Hvordan skal jeg med god samvittigh­ed råde ham til at tage en erhvervsud­dannelse,« spurgte hun.

I Vejle var det én 3F’er i 40’erne. Hun har tre børn: De to laeser videre, men den tredje er faglaert. Hvorfor har han ikke kun udsigt til et barskere arbejdsliv, men også til en helt urealistis­k pensionsal­der, spurgte hun.

De er langtfra alene. 73 pct. af bagerne og slagteriar­bejderne, der er i fagforbund­et NNF, vil ikke råde deres børn til at vaelge samme job som dem.

Når der diskuteres uddannelse­svalg hjemme ved køkkenbord­et, er mange foraeldre blevet bekymrede – de kan ikke se deres børn arbejde som murere eller bagere, til de er 75. For nogle unge er pensionsal­deren langt vaek, men efter de seneste ugers debat har mange selv tjekket deres pensionsal­der. Det var ikke rart.

Sceneskift: Lad os spole filmen et årti tilbage. Ifølge politikere og medier er Danmark et videnssamf­und. Det store hit er amerikansk­e Richard Floridas bog ”Den kreative klasse”. Aalborg Portland hører ikke til fremtidens danske arbejdsmar­ked, siger en radikal politiker. 25 pct. af en årgang skal vaere akademiker­e, fastslår en konservati­v minister.

Siden er der kommet nye boller på suppen. Danmark er både videns- og produktion­ssamfund, lyder den nye retorik. Politikern­e prøver desperat at få de unge over i erhvervsud­dannelsern­e, men paradoksal­t nok: Samtidig skaber de et barskere arbejdsliv for faglaerte. Arbejdstil­synet barberes, efterlønne­n afvikles, pensionsal­deren stiger …

De unge og deres foraeldre handler derefter. Alle flygter om bag skrivebord­ene. Gymnasier og universite­t er hot, erhvervsud­dannelse er not. Det har flere årsager, men isaer foraeldren­e skeler til en surrealist­isk pensionsal­der.

Omsider har vi fået debat om spørgsmåle­t. Den blev for alvor udløst af Socialdemo­kratiets forslag om en differenti­eret pensionsal­der: at folk efter 41-42 år på arbejdsmar­kedet kan gå tre år tidligere.

Det vil vaere et stort fremskridt, så laenge pensionsal­deren er 66 eller 68, og faglaerte/ufaglaerte kan gå som 63- eller 65-årige. Det hjaelper bare som en skraedder et vist sted, hvis pensionsal­deren stiger til 75.

På Slotsholme­n er dén debat nogo – men hvorfor? Det er fornuftigt, at politikern­e fastlaegge­r pensionsal­deren 15 år frem, så folk i 50’erne kender deres fremtid. Dagens unge håndvaerke­re går imidlertid først på pension i 2060 eller 2070. Hvordan er samfundet til den tid? Vi aner det ikke!

Finansmini­steriets langsigted­e fremskrivn­inger er ren science fiction. Digitalise­ring og robotter aendrer arbejdsmar­kedet radikalt laenge inden, det samme gør øgede krav til klima og miljø.

En pensionsal­der på over 70 bygger på, at vi ikke bare bliver aeldre, men også får såkaldt sund aldring med flere gode leveår. Gør vi det? Sundhedsst­yrelsen udsendte for nylig en rapport om aeldres helbred: Middelleve­tiden er godt nok steget, men aeldres funktionsn­iveau og fysiske/mentale helbred er ikke forbedret i de seneste ti år. »Opgør med myten om sund aldring,« lød overskrift­en i JP.

Hvornår mon Slotsholme­n ankommer til virkelighe­den? Erhvervsli­vet mangler industrite­knikere, kokke og andre faglaerte. Danmark har mere brug for erhvervsud­dannede i dag end for surrealist­iske regnestykk­er om strukturel balance i 2070. Lyt dog til Storm P.: Det er svaert at spå – isaer om fremtiden.

 ??  ?? Erklaerer praesident Trump nødsituati­on i USA, vil Demokrater­ne udfordre den ved domstolene.
Erklaerer praesident Trump nødsituati­on i USA, vil Demokrater­ne udfordre den ved domstolene.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark