Jyllands-Posten

Overlaege: Uden udenlandsk­e kolleger ville sundhedsva­esenet bryde totalt sammen

-

Jørn Baun Christense­n overlaege, røntgenafd­elingen ved Hospitalse­nheden Vest Herning

Undertegne­de er mangeårig overlaege på en røntgenafd­eling på et offentligt hospital. Der er på afdelingen en stor majoritet af special- og øvrige laeger fra andre lande end Danmark.

Grunden til den store pct. er dels generel laegemange­l, dels rekrutteri­ngsvanskel­igheder uden for universite­tsbyerne, dels en noget uhensigtsm­aessig uddannelse­spolitik til de enkelte speciallae­geuddannel­ser, herunder til vort speciale. En del er speciallae­ger fra andre lande, andre har gennemgået laege- og/eller speciallae­geuddannel­se i Danmark.

Det er et faktum, at uden disse udenlandsk­e kolleger ville sundhedsva­esenet, og da i saerdelesh­ed vores afdeling, bryde fuldstaend­igt sammen. Hvis øvrige ansatte på afdelingen, totalt ca. 70 personer, medregnes, er der repraesent­anter fra 13 lande, nordiske lande, EUlande og lande uden for EU. Nogle er kommet på grund af kaerlighed, andre på grund af arbejdsfor­hold, atter andre i en form for flygtninge­situation.

Talesproge­t på afdelingen er dansk – udelukkend­e dansk. De laeger, som er kommet direkte til os, har, før de påbegyndte arbejdet, gennemgået sproguddan­nelse Dansk 3 bekostet af afdelingen. Dansk 3 er det højeste niveau defineret af Udlaending­eog Integratio­nsminister­iet.

De samlede udgifter for at rekruttere en udenlandsk speciallae­ge siges at ligge omkring 400.000 kr. Hvis økonomien i dette skal vaere et diskussion­semne, bør det sammenlign­es med omkostning­en for samfundet for at faerdigudd­anne en dansk speciallae­ge. Hvor mange millioner er det?

Alle, altså alle som i alle, er dybt profession­elle fagpersone­r som med dedikation engagerer sig i arbejdet, og som naermer sig vore patienter med indlevelse og respekt. Alle, altså alle som i alle, indgår i vores arbejdsfae­llesskab med seriøsitet, ligevaerdi­ghed og selvfølgel­ig humor, når det passer sig.

På hospitalet­s øvrige afdelinger findes også et stort antal udenlandsk­e laeger. Jeg kender ikke til en eneste af disse, som ikke har samme respekt for sit arbejde som mine kolleger på røntgenafd­elingen.

Det var derfor smerteligt for alle, altså også for os ”rene” danskere, at se dokumentar­en ”De udenlandsk­e laeger” på DR1 forleden. En efter min mening perfid, vinklet, useriøs, udokumente­ret fremstilli­ng af udenlandsk­e laeger (nogle af vore har vaeret her i 30 år).

Udsendelse­n insinuered­e en problemati­k, som for os slet ikke er aktuel. Der var en ubehagelig tone med sammenblan­ding af sprogkunds­kaber i dansk og faglig kvalitet.

En overlaege mente – udokumente­ret – at de udenlandsk­e laeger højst burde udgøre 25 pct. af laegestabe­n på en afdeling, så de havde mulighed for at haeve sig fra et ”lavere” til et ”højere” niveau.

Var påstanden her, at vore udenlandsk­e kollegers generelle faglige niveau er lavere end danske laegers? Det er absolut ikke min/ vores erfaring.

Programmet havde fat i to helt åbenlyst ”kedelige” sager, hvor udenlandsk­e laeger indgik. Betyder det, at der ikke findes lignende, hvor danske laeger er i majoritet? Var der noget med nogle mammografi­sager som eksempel?

Alle i sundhedsva­esenet er naturligvi­s klar over, at vort personale skal kunne håndtere dansk, og grundlaegg­ende synes jeg, det er fint at indføre en danskprøve for immigrered­e laeger, før de påbegynder deres virke (samme indstillin­g har for øvrigt alle vore udenlandsk­e laeger).

Men det er altså helt afgørende for mig at pointere, at kommer man til vores afdeling, som også i klip blev fremstille­t i udsendelse­n, møder man udelukkend­e engagerede, fagligt højt kompetente laeger, også selv om de har en eller anden ”dialekt”. Så naeste gang, du møder en udenlandsk laege, så sig: »Tak fordi du vil hjaelpe mig.«

Bare for at undgå, at laesere skulle tro, at jeg er ukritisk over for indvandrin­g som helhed, skal jeg oplyse, at jeg er mangeårigt og aktivt medlem af Det Konservati­ve Folkeparti og i hvert fald til dels støtter den aktuelle politik på området, selv om sprogbruge­n ofte skurrer i mine ører.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark