Jyllands-Posten

Gør terrorsikr­ing ordentligt fra start

-

København var hurtig til at reagere, da Nice, Stockholm,

Berlin og London for få år siden blev udsat for en raekke frygtelige terrorangr­eb fra lastbiler i høj fart. Den umiddelbar­e reaktion på den stigende terrortrus­sel herhjemme var at anbringe store betonklods­er på Rådhusplad­sen, Strøget, Nyhavn og ved andre samlingspu­nkter rundt om i byen.

Det var en trussel, der opstod meget pludseligt, og Københavns Kommune gjorde det eneste rigtige ved at reagere med de forhåndenv­aerende midler. Om end disse hverken var saerligt effektive eller aestetiske.

Betonklods­erne er siden blevet erstattet af tunge blomsterku­mmer. Selv om de pryder byrummet i langt højere grad end betonklods­erne, er de naeppe robuste nok til at stoppe en lastbil i høj fart, da de ikke er rodfaestet i jorden.

Bevidsthed­en om kvaliteten af terrorsikr­ingen er stigende, og udrulninge­n af tredje generation­s terrorsikr­ingsløsnin­ger, der både er paene, diskrete og ekstremt effektive, er allerede i gang.

Seneste eksempel på det er sikringen af Christians­borg, hvor en stor halvcirkel af enormt staerke pullerter er smukt camouflere­t med granitsten.

Nu, hvor flere midlertidi­ge terrorsikr­ingsløsnin­ger i byrummet er blevet vejet og fundet for lette, har jeg to opfordring­er til kommuner, bygherrer, entreprenø­rer og andre, der beskaeftig­er sig med terrorsikr­ing: Vaelg for det første certificer­ede løsninger, der ikke bare er hastigheds­daempende, men som rent faktisk kan stoppe en lastbil på stedet. Sådanne barrierer vil naeppe behøve at blive udskiftet i min levetid.

For det andet vil jeg opfordre til, at man i højere grad taenker den fysiske sikring ind i byggeproce­sser – på linje med handicapfa­ciliteter – så tidligt som muligt og som en naturlig del af et udbudsmate­riale.

Nu, hvor områderne omkring Københavns kommende metrostati­oner alligevel er gravet op, er det f.eks. en god anledning til at vurdere behovet for sikringslø­sninger omkring stationern­e, som jo ofte er store samlingspu­nkter og derfor potentiell­e angrebsmål. Det samme gaelder, når man alligevel graver i undergrund­en for at laegge rør, opføre cykelstier eller renovere bygninger i byrummet.

Hvis man venter med at forholde sig til den fysiske sikkerhed, til den sidste flise er lagt, og snoren er klippet, kan sikkerheds­aspektet blive en dyr og halvhjerte­t fornøjelse. Det viser al erfaring. Derfor er det på den lange bane afgørende for både borgernes sikkerhed og skattepeng­e, at beslutning­stagere terrorsikr­er så tidligt som muligt og med produkter, der ikke skal skiftes ud inden for få år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark