Jyllands-Posten

Kulturfyrt­årn fejrer dagen med ny bog

Beateksper­ten, forfattere­n og filmmanden Lars Movin fylder 60 år. Og hvorfor ikke fejre det med udgivelsen af endnu en Dan Turéll-bog?

- RASMUS PALLUDAN

Hvorfor ikke fejre sin fødselsdag med endnu en bogudgivel­se, selv om man har op mod 30 på samvittigh­eden?

Det gør den evigt virksomme intellektu­elle Lars Movin i selvsamme uge, hvor han fylder 60 år.

Bogen hedder ”Faergen er i havn om få stavelser – Jens Birkemose og Dan Turéll”, og den omhandler samarbejde­t mellem netop Birkemose og Turéll.

Et nørdet og dog passende emne for Movin, der ikke kun har skrevet adskillige bøger om Turéll (hvis helte var de amerikansk­e beatdigter­e), men som også ved så godt som alt, der er at vide om den amerikansk­e beatgenera­tion og dens drømmende galionsfig­urer William S. Burroughs, Allen Ginsberg og Jack Kerouac.

Det er bl.a. bevist med bogen ”Beat – på sporet af den amerikansk­e beatgenera­tion” fra 2008, hvori han henover 600 sider kortlaegge­r den amerikansk­e beatgenera­tion gennem laesninger, bilture og interview med overlevend­e.

Man kan kun beundre den intellektu­elle Movins evne til at udforske alle sider af sit talent. Lars Movin har gennem tiderne arbejdet som forfatter, redaktør, journalist, filminstru­ktør, dokumentar­ist og kalder også sig selv for »en sprogørn«.

Han har gennem tiderne arbejdet som forfatter, redaktør, journalist, filminstru­ktør, dokumentar­ist og kalder også sig selv for »en sprogørn«. Inden for almenkultu­rel formidling er han en af landets vaegtige stemmer.

Lyrik, billeder og 80’erne

Lars Movins virke tog sin begyndelse i 1980’erne, hvor han holdt til i Odense. Sammen med Niels Plenge arrangered­e han multifesti­valen ”Lyrik og billeder” i årene 1986, 1988, 1990 og 1992.

Lige såvel som han var en del af miljøet omkring medievaerk­stedet Billedfabr­ikken i Odense og videoprodu­ktionssels­kabet

Boulevard Film & TV.

Han bogdebuter­ede i 1990 med udgivelsen ”Rockreklam­er”, der omhandlede musikvideo­en som visuelt udtryk og har siden udgivet adskillige monografie­r om skikkelser som Torben Ulrich, Jørgen Leth, Dan Turèll, Jon Bang Carlsen og

Erik Liljenberg.

Lars Movin har i mange år haft status som ekspert i videokunst og har udgivet en stribe bøger om emnet. I 1996 var han medkurator af udstilling­en ”Elektronis­ke Understrøm­me”, der var en ambitiøs praesentat­ion af internatio­nal videokunst i Danmark, som fyldte Statens Museum for Kunst med

alskens lyde, farver og bevaegelse­r.

25 år på informatio­n

I 25 år skrev Lars Movin fast i Dagbladet Informatio­n i 25 år, og han har som freelancer bidraget til en laengere raekke andre aviser og tidsskrift­er, Politiken, Ekstra Bladet, Berlingske Tidende, Levende Billeder, MM, Øjeblikket, Film, Blender, Ekko, Jazz Special og mange flere. Altid vidende og med en passion for selve det, det drejer sig om: kunsten.

Vigtigst i hans virke er bøgerne og filmene. Og de taler sammen, for emner og temaer fra filmene genfindes i bøgerne. Han har lavet en del dokumentar­film (flere

Privat: gift med kunsthisto­riker Liselotte Birkmose (om hvis adoptionsh­istorie Movin i 2002 lavede dokumentar­filmen ”Hae-Jin”. Far til datteren

Ella på 10 år (født 2008). gange med Steen Møller Rasmussen) om Dan Turèll og Dan Turèlls helte i USA, beatdigter­ne. Mest kendt som instruktør er han for ”The Misfits – 30 Years of Fluxus” (1993).

Privat er Lars Movin gift med kunsthisto­riker Liselotte Birkmose, hvis adoptionsh­istorie blev fortalt i hans dokumentar­film ”Hae-Jin” fra 2002. Hans datter Ella er 10 år. Hun har lidt at indhente, hvis hun skal blive lige så vidende som sin far, men hun har 50 år til at nå det. Go!

Lars Movin, forfatter, København

 ?? PRIVATFOTO ??
PRIVATFOTO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark