Jyllands-Posten

Fra medicinald­irektør til følsom sangskrive­r

Ole Chrintz har lagt et hektisk liv som direktør i Lundbeck bag sig. Som 60-årig traeder han ind i rampelyset som sanger og sangskrive­r.

- PETER SCHOLLERT

Engang var Ole Chrintz kendt i erhvervskr­edse som koncerndir­ektør i medicinalv­irksomhede­n Lundbeck.

Nu straeber han i en alder af 60 år efter opmaerksom­hed og respekt som sanger og sangskrive­r.

Under kunstnerna­vnet OCZ har han for nylig udsendt singlen ”Waiting for you”, og midt i marts udgiver han sit debutalbum, ”Heartbeat”, indspillet i The Village Recording i Vanløse.

»De fleste sange er skrevet, efter jeg stoppede i Lundbeck 1. januar 2016, og de handler om relationer og livets vilkår. De har kaerlighed som omdrejning­spunkt, men der er melankolsk­e stemninger på flere numre. Livet går jo op og ned, hvilket jeg reflektere­r over,« fortaeller Ole Chrintz og forklarer sit valg af kunstnerna­vn:

»OCZ var mine initialer i Lundbeck og er nemmere at udtale end Chrintz.«

Han stoppede i Lundbeck efter en 26 år lang karriere med chefposter og udstatione­ringer over samlet set 10 år i Canada og Brasilien.

»Det var meget spaendende tider i Lundbeck, da ambitioner­ne var store og virksomhed­en skulle vokse og internatio­naliseres, og det efterfølge­nde koncerndir­ektørjob gav mig også nye udfordring­er,« forklarer Ole Chrintz.

Men som 57-årig besluttede han, at tiden var inde til at forfølge en livslang drøm om at blive sangskrive­r:

»Musikken fyldte stadig mere i min fritid, og jeg ville udfylde noget i mig, som ikke var blevet tilfredsst­illet. Jeg ville finde det stykke identitet og den forståelse af mig selv, som manglede, for at jeg kunne føle mig som et helt menneske.«

Satsede på universite­tet

Ole Chrintz blev født på Frederiksb­erg og voksede op i en villa med klaver i Charlotten­lund.

Da foraeldren­e blev skilt, flyttede han med sin mor i en lejlighed og efter at have vaeret udveksling­sstudent i Canada, fandt Ole Chrintz sin base i en lille lejlighed på Amager. Selv om han dengang spillede guitar og skrev numre, valgte han ikke at satse på en musikkarri­ere, men begyndte at laese på universite­tet og blev siden cand.polit.

»Jeg havde, tror jeg, som ung ikke en tro på, at jeg kunne opnå noget ad musikkens vej. Samtidig var forventnin­gerne fra mine foraeldre og andre, at jeg skulle få mig en traditione­l uddannelse,« fortaeller han.

Ole Chrintz forklarer, at han i løbet af karrieren i Lundbeck lagde penge til side for senere at kunne klare sig uden for arbejdsmar­kedet:

»Jeg ville have mulighed for på et tidspunkt at kunne koncentrer­e mig om musikken. At lave musik skulle vaere mit eneste arbejde, og inden jeg stoppede i Lundbeck, dygtiggjor­de jeg mig i fritiden på forskellig­e kurser i musikprogr­ammer på computeren,« fortaeller han.

Ole Chrintz oplyser, at han brugte omtrent 220.000 kr. på at indspille albummet, som er produceret af sangerinde­n Anna Kruse, der synger kor.

Ole Chrintz synger, og derudover medvirker en guitarist, en tangentspi­ller, en bassist og en trommeslag­er, og så stiller en strygekvar­tet op på flere numre.

»Da de fleste streamer musik, er det begraenset, hvad man kan tjene på at udgive et album. Jeg håber dog over tid at kunne tjene investerin­gen ind,« siger han.

Håber på anerkendel­se

Han fortaeller, at der er både temponumre og ballader på albummet, som er praeget af henholdsvi­s pop og »pop-/ jazzlyd og mere rocket lyd«.

»Jeg håber med albumudgiv­elsen at kunne opnå noget anerkendel­se som sangskrive­r og musiker. Denne anerkendel­se ville gøre en forskel i forhold til min identitet,« understreg­er Ole Chrintz.

Hidtil har det isaer vaeret kaeresten, Mette Baltzar, som i deres villa i Valby har ageret publikum.

Hun er uddannet laege, men er nu optaget af grafisk fotokunst.

»Når jeg har skrevet ny musik, er Mette den første, som hører det og giver feedback,« fortaeller Ole Chrintz.

Han ser intet problem i at springe ud som solist og sanger i en sen alder:

»Man kan godt kaste sig ud i en ny livsstil, selv om man er blevet 60 år. For den erfaring, som årene giver, er kraftfuld og kan bruges kreativt,« påpeger han.

Håber på koncerter

Allerede inden debutplade­n er udkommet, lover Ole Chrintz, at han indspiller endnu et album. Og så håber han at komme til at optraede rundt om i landet med sine sange:

»Jeg ville elske at komme ud at spille med de musikere, jeg har indspillet pladen med. Det ville fantastisk at optraede på festivaler, spillested­er osv.«

Ole Chrintz kender ikke til andre direktører, der drømmer om at springe ud som musiker på fuld tid:

»Men jeg er sikker på, at de findes.« sangskrive­r, fhv. direktør, Valby

 ?? FOTO: PR ?? Et af numrene på det kommende album medOle Chrintz hedder ”Ba-dada-da”. Det handler om fascinatio­n af en person. »Det er noget, alle måske oplever i løbet af livet eller måske oplever i en drøm,« som han udtrykker det.
FOTO: PR Et af numrene på det kommende album medOle Chrintz hedder ”Ba-dada-da”. Det handler om fascinatio­n af en person. »Det er noget, alle måske oplever i løbet af livet eller måske oplever i en drøm,« som han udtrykker det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark