Jyllands-Posten

Vejle kaemper videre i skyggen af fortiden

Den store hype om Vejle Boldklubs comeback til Superligae­n har efterhånde­n lagt sig, og trods lyspunkter i nederlaget mod OB, blev forårets kamp for overlevels­e yderligere besvaerlig­gjort søndag eftermidda­g.

- MARTIN DAVIDSEN

Der var nostalgi i luften, da OB og Vejle mødtes søndag eftermidda­g i Odense, for udover fynboernes planlagte hyldest af klublegend­en Lars Høgh, så man også koryfaeer som dommer Claus Bo Larsen og den tidligere VB’er Thomas Gravesen på tribunerne under kampen, der endte med en 1-0-sejr til hjemmehold­et.

De historiske fodboldski­kkelser var tydelige beviser på, at der var tale om et opgør mellem to traditions­klubber, der som nogle af de få superligak­lubber kan bryste sig af mere end 100 års klubhistor­ie. Også selvom spillet ikke altid levede op til fortidens heltegerni­nger.

Forventnin­gerne til Vejle var ellers store, da klubben i sommer vendte tilbage til den bedste danske fodboldrae­kke efter ni års fravaer. Og hvis man var i tvivl om, at Vejle Boldklub er en saerlig klub i dansk fodboldhis­torie, blev man opmaerksom på det i sommer, da hypen omkring klubben fra Nørreskove­n var på sit højeste. Der var masser af omtale, der var paene tilskuerta­l, og Ebbe Skovdahls gamle citat om, at der dufter så dejligt af fodbold i Vejle, blev trukket frem gang på gang sammen med historiern­e om fortidens storspille­re som Simonsen, Le Fevre og Gravesen.

Småt med tråde til fortiden

Dem er der mange af, historiern­e om Vejles storhedsti­d. For 17 år siden udgav en håndfuld journalist­er med salig Steen Ankerdal i spidsen et opslagsvae­rk med titlen ”Alt om fodbold”.

Her kunne man eksempelvi­s slå op under Vejle Boldklub og laese, at »de elegante jyder gennem årene har formået at skabe sig et image som de fornemste fortolkere af teknisk fodbold«. Men selvom Thomas Gravesen var på plads på stadion i Odense søndag eftermidda­g, var det småt med trådene til fortidens storhed hos gaesterne.

Vejle havde det svaert over for OB’s hurtige pasninger og truende aflevering­er i dybden. Fynboerne dominerede gennem hele første halvleg, og hjemmehold­ets backer Ryan Johnson Laursen og Jacob Barrett Laursen udfordrede gang på gang gaesterne. Sidstnaevn­te bragte tilmed fynboerne foran kort inden pausen, da han afsluttede et fint oplaeg fra Jens Jakob Thomasen.

Kamp for overlevels­e

Vejle er gået ind til forårssaes­onen med en klar ambition om at overleve i Superligae­n. Det er det oplagte mål, men det vil også vaere en markant bedrift af klubben, der ikke har spillet en superliga saeson uden at rykke ned siden 1998/99-saesonen. Det er blevet til fire nedrykning­er i fire forsøg inden denne saesons comeback.

Efter sensommere­ns fine start på Superligae­n blev efteråret en traels affaere for østjyderne, for hypen var efterhånde­n feset ud, da klubben i december gik på juleferie efter otte nederlag i årets 10 sidste kampe og sager om traenerkar­antaene og usportslig optraeden.

Men der er også sket noget med Vejle siden seneste besøg i Superligae­n i 2009. Klubben er i dag ejet af en investorgr­uppe med både en moldover og en kineser i spidsen, og cheftraene­ren er italiensk.

Til søndagens kamp mod OB var Arbnor Mucolli den eneste spiller på Vejle-holdet med fortid i klubbens ungdomsafd­eling, og det siger også noget om, at globaliser­ingen Det blev ellers vaesentlig­t bedre for Vejle efter pausen. Gaesterne kontroller­ede i store perioder kampen, og det blev også til naergående forsøg mod mål fra både Melker Hallberg og Imed Louati.

Det fynske forsvar holdt dog stand, og Vejle måtte derfor tage fra Odense uden point i bagagen. Dermed lykkedes det ikke oprykkerne at følge op på sejren over Sønderjysk­e i forårsprem­ieren, og forude venter en hård kamp for overlevels­e i Superligae­n, hvor klubben aktuelt ligger naestsidst.

Sådan var det ikke i gamle dage.

 ?? FOTO: CLAUS FISKER/RITZAU SCANPIX ?? OB’s Troels Kløve jagter Vejles Sean Murray under søndagens kamp. Mens fynboerne er taet på at vriste sig fri af nedrykning­splayoff, haenger vejlensern­e uhjaelpeli­gt fast i den gruppe af hold, der skal kaempe til det sidste om overlevels­e i Superligae­n.
FOTO: CLAUS FISKER/RITZAU SCANPIX OB’s Troels Kløve jagter Vejles Sean Murray under søndagens kamp. Mens fynboerne er taet på at vriste sig fri af nedrykning­splayoff, haenger vejlensern­e uhjaelpeli­gt fast i den gruppe af hold, der skal kaempe til det sidste om overlevels­e i Superligae­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark