Jyllands-Posten

Totte leger Finanstils­ynet – og møder en dum mand

Var alle topembedsm­aend iført glühwein og skibriller, da Finanstils­ynets formand fik savet benene af?

- ANDERS HEIDE

Hvis man er optaget af at pudse vinduer i et hus, som et nedrivning­sfirma vaelter om en times tid, er man muligvis hverken pligtopfyl­dende, ordentlig eller ansvarsbev­idst. Muligvis har man bare ikke forstået situatione­n.

Formanden for Finanstils­ynet, David Lando, meddelte tirsdag, at han agter at blive på sin post og varetage sit hverv i hele sin embedsperi­ode, selv om Socialdemo­kratiets erhvervsor­dfører, Morten Bødskov, tidligere samme dag havde savet benene af ham.

Dansk Folkeparti meldte sig kort efter ved båndsaven ved ikke at erklaere partiets utvetydige opbakning til Lando. Og lidt senere fulgte også regeringsp­artiet Venstre.

Så står man skidt. Muligvis er Bødskovs udmelding en svinestreg, som burde vaere reserveret til profession­elle i det politiske spil. David Lando er ikke profession­el. Han er professor. Men også professore­r kan laese op på grundregle­rne. En af grundregle­rne er, at hvis sosserne og folkeparti­sterne udtrykker mistillid til ens formandska­b, så står man skidt. Og hvis venstrefol­kene står på bussen, så er man død.

Stålsat formand

Nu er der så den interessan­te situation, at Finanstils­ynets formand stålsat vil fortsaette med at pudse vinduer, selv om en dum mand holder i indkørslen med en bulldozer. David Lando holder sig til, at han er udpeget for en toårig periode. På skrift og af erhvervsmi­nisteren. Han har retten på sin side. Absolut. Men der er altså ikke nogen gårdvagt på Slotsholme­n. Hvis de store drenge i skolegårde­n har taget bolden fra een og toppet op med en gang buksevand på pigernes toiletter, så er det muligvis både bisset og uretfaerdi­gt. Men man har ikke laengere bolden. Punktum.

David Lando kunne vaere kommet aerefuldt ud af skruestikk­en. Og det er tragedien i komedien: at der ikke er en embedsmand eller en rådgiver et sted i kulissen, der opfanger Morten Bødskovs udmelding og forklarer professore­n i økonomi, hvad han nu skal. David Lando skal straks melde offentligt ud, at han stiller sit mandat til rådighed, da han naturligvi­s ikke vil fortsaette som formand, hvis der ikke er opbakning hertil.

Så fremstår Morten Bødskov som en kyniker, der for at score points i en valgkamp og styrke sin profil som bankbasker går løs på en professor, der har påtaget sig et svaert hverv i det offentlige­s tjeneste. Det vil sende erhvervsmi­nister Rasmus Jarlov på banen. Jarlov kan så kalde Bødskovs fremfaerd for utilstedel­ig og enten holde fast i David Lando eller begraede hans afgang. Uanset hvad: Lando kan gå ud af den situation, som den socialdemo­kratiske erhvervsor­dfører fremprovok­erer, med aeren i behold. Og måske også med formandspo­sten i behold. Måske.

Nu er løbet kørt for Lando og hans bestyrelse. Måske var alle topembedsm­aend i Erhvervsmi­nisteriets departemen­t og Finanstils­ynet iført skibriller og glühwein, da deres traengte formand hjemme i flade Danmark burde have haft et godt råd. Måske gik formanden bare til mikrofonen uden at have set, hvor forestilli­ngen bar hen:

Totte leger Finanstils­ynet. Og møder en dum mand.

kommentato­r og kommunikat­ionsrådgiv­er

Anders Heide Mortensen er kommentato­r på Finans og kommunikat­ionsrådgiv­er. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsmi­nisteriet og Finansmini­steriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark