Jyllands-Posten

Har indset truslen for sent«

-

efter produktion­svirksomhe­derne, når det handler om lagerrobot­ter.

»Detailhand­len er vågnet op det seneste år, men spørgsmåle­t er, om det er for sent.«

Amazon er ikke trådt ind i Danmark med en dansk webshop, men danskerne kan bestille varer over f.eks. Amazons britiske webshop.

Den amerikansk­e gigant har ikke meldt noget officielt ud om, hvornår selskabet går ind i Danmark, men flere eksperter gaetter på, at det sker inden udgangen af 2020.

Alligevel er Amazon allerede i dag den naestmest populaere handelspla­tform hos danskerne, viser nye tal fra FDIH, Forening for Distanceog Internetha­ndel.

Tysk advarsel

Fynske Effimat har leveret mange lagerrobot­ter til Tyskland, hvor Amazon har accelerere­t vaeksten voldsomt de seneste år. I dag sidder e-handelskae­mpen på halvdelen af den tyske nethandel.

»Hvad der er sket i Tyskland, burde vaere en kaempe advarsel til alle danske netbutikke­r om at automatise­re deres logistik,« siger Jørgen Flemming Ladefoged.

Men du har vel også en personlig interesse i at tale behovet op, når du står i spidsen for en robotprodu­cent?

»Ja, det kan du sige. Men jeg taler ikke for personlige vinding. Det er bare fakta, at automatik og lave omkostning­er er afgørende, hvis ikke man skal køres over af Amazon. Kig bare på alle de lande, hvor Amazon er på markedet,« siger han.

Truslen fra den amerikansk­e gigant bunder bl.a. i Amazons medlemsklu­b, Prime. Her kan kunderne få gratis levering til samme dag, som varen er bestilt.

»Forbrugern­e bliver forvaente, når Amazon kan levere så hurtigt, og så stiger kravene til andre netbutikke­r,« siger Niels Ralund, adm. direktør i branchefor­eningen FDIH.

Løsninger for de små

Jørgen Flemming Ladefoged oplever, at kun de større netbutikke­r har råd til et automatise­ret robotlager, som minimum koster et tocifret millionbel­øb.

»Derfor vil mange små netbutikke­r blive kvast på logistikke­n,« siger robot-bossen.

Der er dog flere løsninger for mindre virksomhed­er. F.eks. kan de små netbutikke­r udlicitere lager og distributi­on. Men det mest oplagte er at bruge Amazon som en medspiller og saelge produktern­e over Amazons platform.

»Det kraever selvfølgel­ig, at de har deres egne unikke produkter,« mener Jørgen Flemming Ladefoged.

Udfordring­en handler i høj grad om at holde omkostning­erne nede.

Når en netbutik i forvejen kun har en fortjenest­e på få procent, når den saelger en vare, er det naesten umuligt at saenke priserne yderligere for at holde trit med Amazon.

»For mange selskaber er det en stor investerin­g at etablere et robotstyre­t lager. Men i fremtiden bliver evnen til at spare på mandetimer en af de vigtigste variabler for ehandel,« mener Jørgen Flemming Ladefoged.

 ?? Foto: Effimat ?? Jørgen Flemming Ladefoged, stifter og adm. direktør i Effimat, mener, at detailbran­chen har vaeret for langsom til at automatise­re lagre med robotter.
Foto: Effimat Jørgen Flemming Ladefoged, stifter og adm. direktør i Effimat, mener, at detailbran­chen har vaeret for langsom til at automatise­re lagre med robotter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark