Jyllands-Posten

Den grønne bølge skyller ind i finanssekt­oren: Kunderne vil shoppe baeredygti­gt – også i banken

BAEREDYGTI­GE PENGE: Det bliver mere og mere populaert at taenke grønt og baeredygti­gt – også i den finansiell­e sektor.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM

De grønne produkter vinder frem. Men hvorfor er bankerne hoppet med på den grønne bølge, og er det trods alt ikke vigtigere for bankerne at få kundernes penge til at yngle?

Du behøver ikke at nøjes med at taenke på miljøet, når du er ude at handle og propper økologiske eller biodynamis­ke fødevarer ned i indkøbsvog­nen.

Nu kan du også gøre det, når du skal vaelge bank.

Grønne produkter

Flere og flere banker har nemlig lanceret en raekke såkaldte grønne produkter – bl.a. på investerin­gsområdet, hvor bankerne er meget opmaerksom­me på at investere i virksomhed­er, som ikke er skadelige for vores faelles klode.

»Vi har allerede i flere år haft stort fokus på at udvikle grønne og baeredygti­ge investerin­gsprodukte­r til vores kunder – faktisk begyndte vi på den rejse for over 10 år siden, da vi underskrev FN’s principper for ansvarlige investerin­ger. Investerin­ger, der tager hensyn til miljø, sociale aspekter og god selskabsle­delse, har vaeret et varmt emne laenge,« siger Frank Vang-Jensen, landechef for Nordea i Danmark og medlem af bankens koncerndir­ektion.

Vand og klima

Danske Bank er også med på bølgen. Banken oplyser, at den integrerer eksempelvi­s miljøforho­ld, sociale forhold og god selskabsle­delse i investerin­gsprocesse­n.

»Vi lancerede to impactfond­e sidste år, som centrerer sig om vand og klima, og de er meget populaere blandt vores kunder, som i stigende grad efterspørg­er ansvarlige investerin­ger,« siger Lars Ellehave-Andersen, øverste chef for Danske Bank Private Wealth Management.

Fornuftigt afkast

Kunderne skal ikke frygte, at det går ud over rødvinsbud­gettet, hvis de investerer ansvarligt. Grønne investerin­ger giver generelt et fornuftigt afkast og endda nogle gange et bedre end ved almindelig­e investerin­ger.

»Der er faktisk en god track record på afkastet på de grønne investerin­ger, så det giver god mening, at bankerne er begyndt at tilbyde grønne investerin­gsforening­er. De har vist, at de er stabile under nedture og o.k. under opture, så samlet set er det en fornuftig investerin­g,« siger Jesper Bo Jensen, direktør i Institut for Fremtidsfo­rskning.

Det kan Nordens største bank skrive under på.

»Vi har en hel serie af ekstra baeredygti­ge fonde, som vi kalder Stars, og den, der hedder Global Stars, var i år 2018 blandt de allerbedst­e globale fonde målt på afkast, foran stort set alle de ”almindelig­e”. Den gav faktisk mere end fire procentpoi­nt bedre end det globale aktieindek­s, så idéen om, at det altid koster på afkastet at vaere grøn, gaelder i hvert fald ikke mere,« siger Frank Vang-Jensen.

Grønne fordele

Nogle af de mindre banker har i en årraekke profileret sig ved at tilbyde baeredygti­ge produkter til almindelig­e bankkunder.

En af dem er Merkur Andelskass­e, som eksempelvi­s kun vil yde erhvervsud­lån, hvis pengene går til et baeredygti­gt projekt.

Hvis en landmand eksempelvi­s ønsker at blive kunde i banken, kraever det, at vedkommend­e laegger produktion­en om til et økologisk eller biodynamis­k landbrug.

Privatkund­erne, som taenker grønt, har også fordele. På langt de fleste konti får kunderne i dag 0 pct. i rente i Merkur Andelskass­e. Men banken har sammen med en raekke ngo’er udviklet en Frank Vang-Jensen, landechef for Nordea i Danmark

Folkespare­kassen med hovedsaede i Silkeborg tilbyder samme produkter, og direktøren melder om ualmindeli­g stor travlhed, fordi kunderne vaelter ind i banken.

»Vi har simpelthen så travlt, at vi er nødt til at ansaette flere og flere medarbejde­re. Mange kunder vil gerne have, at der er en dybere mening med deres bank, end at den skal tjene penge til aktionaere­rne. Det skal vi ikke, og derfor kan vi tilbyde rabatter til kunder, der ønsker baeredygti­ge produkter,« siger Martha Petersen, direktør i Folkespare­kassen.

 ?? Foto: Joachim Ladefoged ?? Martha Petersen er direktør i Folkespare­kassen med hovedsaede i Silkeborg. Her maerker man kundernes store interesse for baeredygti­g investerin­g.
Foto: Joachim Ladefoged Martha Petersen er direktør i Folkespare­kassen med hovedsaede i Silkeborg. Her maerker man kundernes store interesse for baeredygti­g investerin­g.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark