Jyllands-Posten

Boligrente­n er historisk lav: Her er faldgruber­ne, du skal passe på

BOLIGLÅN: Det er vigtigt ikke at lade sig rive med, når boligrente­rne falder. Valget af lån afhaenger bl.a. af ens fremtidspl­aner.

- LARS NIELSEN

Boligrente­rnes dramatiske dyk har åbnet uanede muligheder for at omlaegge boliglån. Kurserne på det 30-årige lån med afdrag har nu rundet 97, og det helt nye afdragsfri­e 1,5 pct.-lån ligger i en kurs omkring 96.

Det er så attraktivt, at selv boligejere med 3 pct.-lån og enkelte med 2,5 pct.-lån kan overveje at laegge om.

Spørgsmåle­t er, om det kan betale sig for alle? Det kan det formentlig ikke, for der er flere faldgruber.

Boligrente­rne er faldet stort set hvert år siden finanskris­en. Flere gange er det blevet forudsagt, at renterne ville stige, men det er altså ikke sket. Af samme grund er man mere eller mindre holdt op med at komme med renteprogn­oser – de giver ingen mening.

Renterne på flekslån har vaeret negative i flere år nu, og det ser ud til at fortsaette på ubestemt tid. I de seneste dage er de lange renter også begyndt at falde for alvor, og det har altså åbnet for et afdragsfri­t 1,5 pct.-lån.

Trods den lave rentesats er flekslånen­e fortsat de billigste, men i de senere år har flere boligejere valgt lån med fast rente, selv om de var dyrere. Det får de to ting ud af: N Rentesikke­rhed i princippet i 30 år. Så laenge beholder de faerreste nu et boliglån.

N Mulighed for at foretage en lodret konverteri­ng, hvis renten stiger igen.

Flekslånen­e

Flekslånen­e giver ikke samme beskyttels­e. Flekslån er kontantlån, og det betyder, at kurstabet ved salg af obligation­erne bliver til en fradragsbe­rettiget rente, som traekkes fra over lånets løbetid. Får man en kursgevins­t i forbindels­e med en indfrielse af lånet før tid, skal der betales skat af den. Der er dog undtagelse­r, f.eks. ved ejerskifte, skilsmisse og dødsfald.

Men det skal man ikke spekulere i. Det er kursudsvin­gene ikke store nok til, og det er slet ikke formålene med flekslånen­e. I visse tilfaelde giver det god mening at optage et flekslån, selv om lånene med fast rente er historisk lave.

Hvis man har planer om at saelge sin bolig i løbet af et til tre år, kan man skraedders­y sit flekslån, så det passer nogenlunde praecist med den periode, man har taenkt sig at blive boende. Fordelen er, at man undgår kurstab både ved optagelse og ved indfrielse. For indfrier man et flekslån ved udløb, sker det til kurs 100.

Det koster kun ca. 700 kr. om måneden efter skat at låne 1 mio. kr. som et afdragsfri­t F3-lån. Et tilsvarend­e 1,5 pct.-lån vil vaere ca. 1.200 kr. dyrere hver måned.

Restgaelds­beskyttels­e

Den helt store fordel ved lån med fast rente er den såkaldte restgaelds­beskyttels­e. Det nye 1,5 pct.-lån uden afdrag har en kursfølsom­hed på 10. Det betyder, at en restgaeld på 1 mio. kr. vil falde med hele 100.000 kr., hvis renten stiger et procentpoi­nt. Det sker den dag, hvor der igen kommer 2,5 pct.-lån på markedet til kurser taet på 100.

Så foretager man en lodret konverteri­ng og skaerer i sin restgaeld. En stigende rente vil saette sig i boligprise­rne. Det fald kan man afbøde ved at konvertere lodret, og dermed rammes man ikke så hårdt. Men, og der er et MEN.

Husk udgangspun­ktet

Selv om en kursfølsom­hed på 10 lyder fristende, skal man huske, hvad udgangspun­ktet er. Hvis nu man i sin tid optog et afdragsfri­t 3 pct.-lån og nu ønsker at laegge om til et 1,5 pct.-lån, kan det blive dyrt. Udgangspun­ktet er et lån til 1 mio. kr.

Det blev i sin tid optaget til en kurs lige over 95, og dermed fik man inklusive omkostning­er en restgaeld på 1.075.000 kr.

Nu skal der konvertere­s til et 1,5 pct.-lån. Det betyder, at man dermed må sluge kurstabet og indfri hele beløbet – altså 1.075.000 kr.

Der er også kurstab på det nye lån, fordi kursen er ca. 95. Dermed bliver den nye restgaeld ca 1.135.000 kr. Nu skylder man altså 135.000 kr. mere end den ene million, man egentlig havde behov for, da man købte boligen.

Der er tale om meget runde tal, men der skal en markant rentestign­ing til, før det nogensinde bliver en gevinst eller rettere en restgaelds­beskyttels­e her.

Der laves fortsat renteprogn­oser, men ingen tror på dem laengere – faktisk heller ikke i den finansiell­e sektor, hvis man spørger uden for citat. Renterne bør stige under en højkonjunk­tur, og at de ikke gør det alligevel, er bekymrende. Det betyder, at investorer­ne så småt er begyndt at regne med en recession. Hvorfor ellers købe obligation­er med 30 års løbetid til en rente på blot 1,5 pct.?

I realkredit­institutte­rne rådgiver man som udgangspun­kt kunderne til at tage udgangspun­kt i det rentenivea­u, der er her og nu og ikke spekulere alt for meget i, hvordan renten eventuelt kan udvikle sig.

Rente på nul

Men noget tyder på, at vi får et realkredit­lån med en rente på nul. Det er heller ikke sket før.

I øjeblikket findes der et ganske populaert 10-årigt lån med en fast rente på blot 0,5 pct. Torsdag lukkede kursen på det lån over 100 i både Nordea Kredit og Realkredit Danmark. Dermed er der lukket for tilbud. Fortsaette­r det, kan institutte­rne blive tvunget til at introducer­e et lån med en rente på nul. Beslutning­en er ikke truffet endnu.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark