Jyllands-Posten

Omkostning­er til aktiespare­konto kan løbe løbsk

INVESTERIN­G: Danskerne har på knap to måneder oprettet flere end 13.000 aktiespare­konti. Ny beregninge­r viser, at man skal overveje nøje, hvilke aktier kontoen bruges til.

- LENE ANDERSEN

Flere af de store banker har så høje omkostning­er på handel og opbevaring af udenlandsk­e aktier, at den lille skatteford­el, som en aktiespare­konto giver, hurtigt aedes op af omkostning­er.

»Loftet på aktiespare­kontoen er 50.000 kr., og man skal vaere opmaerksom på, at omkostning­erne ved at handle kan vaere en fjende i forhold til at skabe et positivt afkast på kontoen,« siger Mikael Bak, direktør i Dansk Aktionaerf­orening.

Beregninge­r fra Mybanker viser, at det hurtigt kan koste 1.400-1.500 kr. at købe, opbevare og saelge efter et år. Mybanker har regnet på 1 amerikansk, 2 europaeisk­e, 1 svensk og 1 dansk aktie med 10.000 kr. i hver.

Dyrest blandt de undersøgte banker er Sydbank, Jyske Bank og Danske Bank, mens Nordea og Saxo Bank har langt lavere omkostning­er.

»Der er kommet mere fokus på omkostning­erne. Isaer når afkastet ikke lever op til forventnin­gerne, som mange oplevede i 2018. Derfor kan det vaere en god idé at undersøge alle priser forbundet med investerin­ger, inden man kaster sig ud i det,« siger direktør Marlene Nørgaard, Mybanker.

Helhjertet satsning

Saxo Bank naermer sig konto nummer 6.000.

»Vi er gået helhjertet ind i markedsfør­ingen af aktiespare­kontoen og støtter aktivt op om initiative­t. De 50.000 kr., der højst må investeres for, er mange penge for rigtig mange danskere. Og aktiespare­kontoen kan vaere en god måde at få unge og mindre erfarne investorer til at interesser­e sig for investerin­g,« siger bankdirekt­ør og stifter Kim Fournais, Saxo Bank.

Som de fleste andre i banksektor­en håber han, at beløbet med tiden haeves, så aktiespare­kontoen bliver interessan­t for flere investorer. Ifølge Saxo Bank har op mod en tredjedel af dem, der har oprettet en aktiespare­konto i banken, sagt til banken, at de er nye investorer.

Sydbank har ikke markedsfør­t sin aktiespare­konto hårdt.

»Vi støtter tanken bag aktiespare­kontoen. Men så laenge indskuddet er så lavt som nu, er gevinsten begraenset, og den kan hurtigt forsvinde i de almindelig­e investerin­gsomkostni­nger,« siger investerin­gsdirektør Steffen Ussing, Sydbank. Investerin­g i aktier fra f.eks. børsen på Wall Street kan blive kostbart via en aktiespare­konto.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark