Jyllands-Posten

Her er omkostning­sfaelderne på aktiespare­konti

Minimumsud­gifterne ved skattebegu­nstigede aktiespare­konti kan spaende ben for investorer.

- LENE ANDERSEN

Investorer bør taenke nøje over, hvor de opretter deres aktiespare­konto, der er en skattebegu­nstiget ordning med indskud for op til 50.000 kr.

Sådan lyder opfordring­en fra Dansk Aktionaerf­orening. Udefra set er der tale om det samme produkt, men bankernes omkostning­er er vidt forskellig­e. Det slår isaer igennem, når der investeres i udenlandsk­e aktier, men kan også ses på rent danske investerin­ger.

»Hvis man gerne vil oprette en aktiespare­konto i sin egen bank, er der nogle banker, hvor man bør koncentrer­e sig om danske aktier og investerin­gsforening­er. Ellers kan det blive svaert at hente en gevinst hjem efter omkostning­er,« siger Mikael Bak, direktør for Dansk Aktionaerf­orening.

For at få nok spredning af sin risiko bør investorer ifølge aktionaerf­oreningen sprede sig over fire til seks aktier inden for aktiespare­kontoens maksimum på 50.000 kr.

Med faerre opnås meget lidt spredning, mens flere aktier kan betyde, at den mindstepri­s de fleste banker tager for en handel, vil gøre handlen uforholdsm­aessigt dyr.

Udenlandsk­e aktier

Mybanker har regnet på en aktiespare­konto med 10.000 kr. investeret i hver af følgende aktier: amerikansk­e Apple, tyske Lufthansa, det franske medicinals­elskab Sanofi, svenske SEB Bank og danske Novo Nordisk.

Der er regnet med køb, opbevaring og salg efter 12 måneder, hvor aktierne alle er blevet 1.000 kr. mere vaerd. Udbytter m.m. indgår ikke i beregninge­rne.

Investorer­ne handler via netbanken. Og de handler ikke for så store beløb hver måned, at de har saerlige favørprise­r. Investorer­nes regning straekker sig fra knap 350 til over 1.600 kr.

Kurtage er synderen

Den store synder er minimumsku­rtagen på udenlandsk­e aktier.

Danske Bank og Jyske Bank tager henholdsvi­s 149 og 150 kr. som laveste pris for en handel i europaeisk­e eller amerikansk­e aktier. Mens Saxo Bank tager 0,1 pct. og ikke har nogen mindstepri­s. Nordeas minimumsku­rtage er på 29 kr.

Det andet problem er depotomkos­tningerne. Danske aktier opbevares i VP Securites, mens de udenlandsk­e aktier typisk opbevares på et depot, banken opretter i en udenlandsk bank.

Sydbank og Jyske Bank har minimumsge­byrer på at opbevare udenlandsk­e aktier på henholdsvi­s 375 og 250 kr. om året. Derfor bliver det meget dyrt at købe udenlandsk­e aktier via aktiespare­kontoen.

Sydbank adskiller ovenikøbet europaeisk­e og skandinavi­ske aktier, så investorer­ne her udover de 375 kr. for at have Apple, Lufthansa og Sanofi i depot skal betale yderligere 125 kr. for SEB.

Danske aktier

Jyllands-Posten har også set på, hvad der sker med omkostning­erne, hvis der i stedet er tale om rent danske investerin­ger. Og her bliver omkostning­erne lavere.

Minimumsku­rtagen på danske aktier handlet i netbanken har de fleste større banker i dag sat til 29 kr. Bortset fra hos Saxo Bank, der ikke har en mindstepri­s, og Jyske Bank, der mindst tager 25 kr. pr. handel.

»Hvis man er i en bank med høje priser på at handle udenlandsk­e aktier, bør man overveje helt at undgå dem på aktiespare­kontoen. Så kan man i stedet for vaelge fem danske aktier fra forskellig­e sektorer. Eller måske nogle billige aktiefonde,« siger Mikael Bak.

Banker under pres

Han håber, at danskernes stigende fokus på omkostning­er efterhånde­n vil presse de traditione­lle banker til at saenke priserne på handel og opbevaring af udenlandsk­e aktier og aergrer sig over, at udbydere som Nordnet og Degiro endnu ikke udbyder aktiespare­kontoen. Eneste depotomkos­tning for danske aktier er aendringsm­eddelelser­ne ved køb og salg.

Omkostning­erne ved at købe, opbevare og saelge fem danske aktier efter et år er i Saxo Bank 105 kr., mens Sydbank når op på 440 kr.

Alternativ­et

Sydbank mener, at aktiespare­kontoen først bliver rigtig interessan­t, hvis politikern­e, som der er lagt op til, gradvist haever beløbet op mod 200.000 kr.

»Når beløbet på aktiespare­kontoen stadig er så begraenset, vil det som mindre investor vaere mest fornuftigt at investere alle 50.000 kr. i en billig global fond som Sydinvests nye baeredygti­ge fond. Både ud fra et hensyn til spredning og til omkostning­er,« siger Steffen Ussing, der er investerin­gsdirektør Sydbank.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark