Jyllands-Posten

Den globale vaekst udfordrer

INVESTERIN­G: Den globale vaekst er tydeligvis på vej mod lavere niveauer, og det er en udfordring for cement-aktien FLSmidth.

- PETER LUNDGREEN

Imidten af 2018 reorganise­rede FLSmidth A/S hele opbygninge­n af virksomhed­en, således at der blev to overordned­e divisioner: ”Cement” og ”Mining”. Dermed har man forsøgt at skabe en slags livslang kundefokus, forstået på den måde, at kunden følges fra et projekt initieres og leveres, hvorefter der kan leveres service og sidenhen reservedel­e.

Forretning­en har også tidligere leveret dette, men nu er organisati­onen bygget op om fokus på et årelangt mersalg, samt forhåbentl­ig bedre kundeservi­ce. Den optimerede aendring, mener jeg, er godt udtaenkt. Det har samtidig betydet nogle besparelse­r, så man går ind i 2019 med trimmede omkostning­er.

Men 2019 startede også ud med en signifikan­t stigning i investorer­nes bekymring for verdensøko­nomien. Det skal ikke vaere nogen hemmelighe­d, at min vurdering af FLSmidth-aktien er, at den passer godt i portefølje­n ved en stigende global BNP-vaekst eller en vaekst på et rimeligt niveau. Nu er den globale BNP-vaekst tydeligvis på vej mod lavere niveauer, hvilket er en udfordring for aktien. Det er dog ikke nogen global recession, som er udsigten, og der vil endda vaere stor regional forskel, men der venter nogle udfordring­er forude.

De fleste rapporter, som jeg har haft adgang til om efterspørg­slen efter cement i de kommende år, er efter min vurdering udarbejdet på et på et tidspunkt sidste år, før det blev klart, at verdensøko­nomien oplever større modvind end forudset.

Måske for optimistis­ke

Derfor kan selv disse analyser vaere for optimistis­ke, selvom der måske blot forventes et samlet globalt løft i efterspørg­slen på bare omkring 1,5 pct. i år. Men som et eksempel på en regional forskel vokser cementmark­edet i Indien formentlig med 6 til 7 pct. i år.

Den største økonomiske nedkøling kommer i Europa, hvilket har en negativ effekt på mange ting. Men ser man på det geografisk­e FLS-område ”Europa, Nordafrika og Rusland”, stammer alene 22 pct. omsaetning­en i dette område fra Algeriet. Det er blot et eksempel på, at stabile til høje vaekstrate­r i Emerging Markets-lande naturligvi­s er vigtigere for FLSmidth end vaekstrate­rne i selve verdensøko­nomien.

Kina spiller som bekendt en voksende rolle i den globale økonomi, hvilket indirekte kan øge presset på cementproj­ekterne. Det er fortsat min holdning, at boligbygge­riet i Kina køler af, hvilket ikke rammer FLSmidth direkte i større stil, men indirekte er der en risiko.

Der er ikke alene overkapaci­tet i cementbran­chen i Kina men selvfølgel­ig også blandt leverandør­er af hele cementfabr­ikker. Disse virksomhed­er søger efter nye projekter uden for Kina, hvilket jeg forventer giver et fortsat prispres inden for den branche.

Store ordrer i hus

FLSmidth vandt et par store ordrer sidste år, men selv i 2018 var min bekymring, at man ikke vandt ordrer nok. Skal man overordnet se efter svage punkter i resultatet for 2018, er det min holdning, at netop projektsal­get inden for cement er det bløde punkt. Og risikoen er, at dette gentager sig i 2019. Optimisten vil haevde, at projektsal­g indenfor cement efterhånde­n kun udgør 20 pct. af omsaetning­en hos selskabet, og derfor er det

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark