Jyllands-Posten

MICHELIN NORDIC

-

I Michelin Nordic Guide 2018 har Aarhus-restaurant­erne Frederiksh­øj, Gastromé, Domestic og Substans hver en stjerne, mens Haervaerk og Pondus begge har fået anbefaling­en Bib Gourmand som udtryk for god kvalitet til prisen.

Muligheder i Aarhus

I fjor var der ingen nye stjerner til Aarhus, og Bent Christense­n mener, at Aarhus har resigneret i stedet for at kaempe for flere.

»Jeg havde håbet på endnu større fokus på den absolutte top. Aarhus har muligheder­ne. Ikke alene er Aarhus Danmarks naeststørs­te by, den er også meget velegnet til at vaere en gastronomi­sk destinatio­n, fordi byen har så meget at byde på,« forklarer han.

»Der er et stort mellemleje af restaurant­er, men der er ikke nok kanonstede­r. Man skulle satse på at få en eller to trestjerne­de restaurant­er. Men det er der ikke udsigt til, så vidt jeg kan se.«

Hvordan skulle man opnå det? »Det gør man ved at ville det for alvor,« understreg­er guideredak­tøren.

»Spørgsmåle­t er, om man synes, det er anstrengel­serne og pengene vaerd. For det er jo ikke gratis at få tre stjerner. Det ved Geranium (trestjerne­t restaurant i København, red.) alt om. Det koster Michelin Nordic Guide 2018 blev i fjor praesenter­et på Københavns Rådhus.

I den har Aarhus-restaurant­erne Frederiksh­øj, Gastromé, Domestic og Substans hver en stjerne.

Restaurant­erne Haervaerk og Pondus har begge anbefaling­en Bib Gourmand.

Mandag praesenter­es Michelin Nordic Guide 2018 i Musikhuset i Aarhus. Programmet begynder kl. 18.00.

jo det hvide ud af øjnene at nå dertil.«

»Men der sker noget, når man går skridtet videre, og det ved Rasmus Kofoed (køkkenchef hos Geranium, red.) alt om. Hele verden får fokus på den restaurant, og det giver omtale i hele verdens magasiner – på grund af Rasmus Kofoed, beliggenhe­den og de ting, der praesteres i køkkenet. Der er et hype omkring den restaurant.«

Savner folkelig opstand

Ud fra sine iagttagels­er af det aarhusians­ke restaurati­onsliv vurderer Bent Christense­n, at Aarhus-restauratø­rerne og deres publikum har affundet sig med deres skaebne.

»Idealismen og entusiasme­n kunne vaere større i vores naeststørs­te by. Der kunne sagtens vaere seks stjerner i Aarhus. Der er aflaeggere fra Michelin-restaurant­er, der kunne folde sig mere ud, og tophotelle­rne i Aarhus kunne også ruste mere op. I udlandet er det ikke unormalt, at der ligger en Michelin-restaurant på et hotel.«

»Aarhus har lagt sig i selen ved at få arrangemen­tet til byen, og det er første gang, det finder sted uden for en hovedstad. Det er godt. Men i de to-tre år, hvor Aarhus med rette har følt sig en lille smule forbigået, har jeg savnet den folkelige opstand over den manglende retfaerdig­hed.«

»Man har ligesom affundet sig med, at Frederiksh­øj ikke får stjerne nummer to, men publikum og medier kan gøre mere. Det er helt klart, at et massivt pres kan påvirke en guide. Så man skal da skrive til Michelin og råbe til dem, aktivere sig og lave nogle gastronomi­ske events, så Michelin bliver opmaerksom på, at der er mere at komme efter i byen. Man skal vaere udfarende og ikke vende den anden kind til,« mener han.

Fyn er overset

Bent Christense­n frygter, at de senere års fejldispos­itioner i Aarhus kan blive et problem for byen i den nordiske guides 2019-udgave. Selv om Danmark har flere Michelin-stjerner end nogensinde før, kan folkene bag blive nødt til at råd bod på en større geografisk undladelse.

»Michelins inspektøre­r har i mange år fløjet eller kørt over Fyn uden at opdage, at der også er fine steder der. Og det gaelder til dels også i Aalborg. Det tror jeg, de vil rette op på i år. Vi ved i hvert fald, at de har vaeret på Fyn,« afslører redaktøren.

»Hvis de deler tre stjerner ud på Fyn og en eller to i Nordjyllan­d, kan det have den effekt, at det bliver svaert også at give stjerner til alle dem i Aarhus, som jeg synes skulle have. For stjernerne skal heller ikke strøs ud over landet. Hvis vi nu kommer op på 36 stjerner i år og 10 mere naeste år, hvor sjovt er det så at få en Michelin-stjerne? Gud og hvermand skal jo ikke have en stjerne. Det skal også vaere lidt magisk at få en stjerne.«

For at nå et gastronomi­sk topniveau skal publikum ifølge anmelderen også have mere appetit på de kulinarisk­e kvaliteter, der produceres på de aarhusians­ke og danske toprestaur­anter. Interessen og opbakninge­n mangler, mener han.

Godt for sindet

»Man kan prøve hos de tre største boghandler­e i Aarhus, om de har den seneste udgave af Michelin-guiden. Den eneste, der måske har en, er Svend A. Larsen (Bog og Idé, red.). Sidst jeg forhørte mig, havde han bestilt tre hjem, hvoraf den ene var til ham selv. Det siger noget om efterspørg­slen,« mener Bent Christense­n.

Omvendt påstår han, at de større boghandler­e i København har Michelin-guiden på lager, ligesom man i hovedstade­n til forskel fra i Aarhus skal bestille bord på en Michelin-restaurant mindst 14 dage i forvejen for at have en chance.

»Folk i provinsen synes, det er dyrt at spise hos Wassim. Gu’ er det ej dyrt. Det koster mange penge, men man får meget, når man taenker på den forberedel­se og mandskabsm­aessige indsats, der skal til for at anrette en tallerken. Der står to mand bøjet over hver tallerken, og med pincetter anretter de sirligt ukrudt, blomster og diverse råvarer.«

»Folk vaelger restaurant med pengepunge­n. Hvad bruger de ikke, når de tager til Horsens for at stå i røg og damp til store koncerter? Det koster også mange penge, men det tror jeg ikke, de synes er dyrt. Kultur koster, og det bedste koster mest,« siger redaktøren og opfordrer flere østjyder til at saette sig til bords på restaurant­er med Michelin-stjerner.

»Det er en fantastisk oplevelse og livsglaede at opleve høj gastronomi. Det gør godt for sindet og giver noget positiv livsenergi,« lover han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark