Jyllands-Posten

»Stjernen forpligter dig til at leve op til noget helt

Lars Kyllesbech, Restaurant Mefisto i Aarhus, levede med en Michelin-stjerne i 1990’erne som feteret køkkenchef i København. Det var hårdt at miste den, men også en enorm lettelse, erkender han.

- HENRIK GRØNVALD CECILIE ALS MORTENSEN

»En Michelin-stjerne udløser en kortvarig lykkefølel­se. Derefter følger det hårde pres for at leve op til den og angsten for at miste den. Den dag, det skete, havde jeg lyst til at banke hovedet ind i en mur.«

Sådan beskriver den 56årige restauratø­r Lars Kyllesbech, Mefisto i Volden i Aarhus, haederens for- og bagside. I 1991 opnåede han som 28-årig køkkenchef og medejer af Restaurant Nouvelle på Gammel Strand i København at få en stjerne i Michelins europaeisk­e spiseguide.

Tildelinge­n skete ikke som i dag ved et stort anlagt, tvtransmit­teret show. Faktisk skete der slet ikke noget – ud over at bogen udkom.

»Det var altid omkring den 1. april, så omkring 14 dage inden begyndte jeg hver dag at tage hen til boghandler­en for at høre, om guiden var kommet. Da de endelig svarede: ”Ja, den er lige landet på pallen,” så købte jeg den og bladrede den igennem med rystende haender,« erindrer Lars Kyllesbech, som stadig husker glaeden over at finde sin restaurant i det fornemme selskab.

»Det var da fantastisk. En enorm anerkendel­se. Og stort. Dengang var der kun tre-fire restaurant­er i København, der havde en Michelin-stjerne, så jeg var da stolt og glad,« betror restauratø­ren.

Ingen facitliste

Restaurant Nouvelle var en meget flot og luksuøst indrettet restaurant, som isaer var kendt for sine fiskerette­r. Mens køkkenet tilberedte de fineste fisk og skaldyr, kom der dog trods Michelin-stjernen ikke flere gaester. Til gengaeld var der god omsaetning i gourmetcaf­éen nedenunder.

»På en dårlig aften kunne de fine tjenere opvarte et enkelt par, mens de have drøntravlt i kaelderen,« fortaeller restauratø­ren, der ud over økonomien også havde andre bekymringe­r, som var udløst af Michelin-stjernen.

»Der er kokke, der har udtalt, at det var et helvede for dem at få den stjerne. Og det er hårdt at vaere i, for stjernen forpligter dig til at leve op til noget helt saerligt dag ind og dag ud. Og der er ingen facitliste, så du ved ikke, om du gør det eller ej,« fortaeller Lars Kyllesbech.

Stjernen forandrede hans tilvaerels­e. Lars Kyllesbech holdt efterhånde­n aldrig fri, og skulle han endelig have taget et par timer fri, og de

Hvis man bare vil en lille smule med sit kokkefag, vil man jo gerne have anerkendel­sen. Og Michelin er den ultimative anerkendel­se. Lars Kyllesbech, restauratø­r

 ?? FOTO: STINE RASMUSSEN ?? Lars Kyllesbech kan stadig godt lide selv at vaere aktiv i køkkenet. Og ane
FOTO: STINE RASMUSSEN Lars Kyllesbech kan stadig godt lide selv at vaere aktiv i køkkenet. Og ane

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark