Jyllands-Posten

Pige på Tunø vil gå i 10. klasse, men kan kun komme 10 timer om ugen

- MARIE-LOUISE ANDERSEN

10 timers ugentlig undervisni­ng i 10. klasse og fjernunder­visning for resten, det er det tilbud, en ung pige på Tunø har, hvis hun vil gå i 10. klasse. Alternativ­et er, at hun flytter hjemmefra.

Unge på Tunø går på efterskole i 8. og 9. klasse, fordi Tunø Skole alene tilbyder undervisni­ng til og med 7. klasse. Efterskole­n betaler Odder Kommune, fordi der er undervisni­ngspligt til 9. klasse.

Men med udgangen af skoleåret opstår problemet. Den unge pige vil gerne tage 10. klasse, fordi hun ikke føler sig klar til at flytte hjemmefra for at påbegynde en ungdomsudd­annelse på fastlandet. Men 10. klasse ligger i Odder by og faergeafga­nge og bus til Odder betyder, at hun i vinterperi­oden fra sidst i oktober til sidst i marts realistisk set kun ville kunne vaere på skolen i maksimalt 10 timer om ugen.

Det er »hverken rimeligt fagligt eller socialt og vil formentlig heller ikke vaere med til at gøre den unge mere uddannelse­sparat«, lyder det fra Dorthe Winther, der er formand for Sammenslut­ningen af Danske Småøer, og har indstillet til byrådet i Odder om at give tilskud til unge mennesker på Tunø, der i stedet ønsker at tage 10. klasse på en efterskole.

»Mange ø-foraeldre ønsker, at deres børn tager et ekstra år i 10. kl., inden de som 16-17årige helt flytter hjemmefra og på egen hånd skal klare ungdomsudd­annelse og bo for sig selv med deraf følgende udfordring­er,« står der i indstillin­gen.

Faergen sejler ikke torsdag

Den unge piges foraeldre har ansøgt Odder Kommune om tilskud til at sende deres datter på efterskole i 10. klasse i stedet, men det har kommunen afslået med afsaet i en beslutning fra 2008, hvor der står, at »10. klassetrin tilbydes børn bosiddende på Tunø undervisni­ng i kommunens 10. klassecent­er i Odder by, dog således at elevens undervisni­ng tilrettela­egges efter, at de eksisteren­de transportm­uligheder anvendes«.

Det er formanden for Tunøs beboerfore­ning, Jørgen Hastrup, som har haft kontakten til familien. Han fortaeller, at kommunen i afgørelsen fastslår, at hvis man vil gå i 10. klasse, kan man bo på Tunø og gå i skole i Odder.

»Det er jo ganske smukt, men eftersom faergen ikke sejler tidligt morgen eller sen aften kan hun højst deltage 10 timer om ugen. Torsdag fra slut oktober til slut marts sejler faergen først fra Tunø om eftermidda­gen,« siger Jørgen Hastrup, der har forhørt sig hos foraeldren­e til resten af Tunøs omkring 13 børn, som alle gerne vil have muligheden for at komme på efterskole i 10. klasse.

Han påpeger det paradoksal­e i, at byrådet har nedsat et udvalg til at udvikle Tunø og for nylig har afsat penge til at tiltraekke flere beboere:

»Hvis man mener noget med det, skal vi jo kunne argumenter­e over for de unge familier, at de skal komme og nyde øen, og at hvis deres børn vil sådan og sådan, kan det lade sig gøre. Ellers er det en maerkelig dobbeltmor­al at have i spil.«

Ikkeuddann­elsesparat­e

Sammenslut­ningen af Danske Småøer og Tunø Beboerfore­ning har ansøgt byrådet i Odder om at aendre beslutning­en fra 2008 om, at foraeldre ikke kan modtage tilskud til foraeldreb­etaling for unge, der ønsker at gå på efterskole i 10. klasse. En henvendels­e, som Børne- og Uddannelse­sudvalget i første omgang behandler mandag den 18. februar, hvorefter det skal i Økonomiudv­alget og derfra i Byrådet den 11. marts.

Forvaltnin­gen indstiller til politikern­e, at beslutning­en fastholdes eftersom 10. klasse ikke er obligatori­sk, men at det »bør tilføjes, at det kan komme på tale, at Odder kommune yder tilskud til foraeldreb­etalingen for elevers efterskole­ophold i 10. klasse, såfremt eleven erklaeres ikkeuddann­elsesparat«.

Det hjaelper bare ikke alle de elever, der vurderes uddannelse­sparate – som den unge pige fra den aktuelle sag, hvis mor, selvfølgel­ig i spøg, siger, at det er aergerligt, hun har en dygtig datter.

Ligebehand­ling?

Dorthe Winther fra Sammenslut­ningen af Danske Småøer forklarer, at hun som begrundels­e på afslaget har fået at vide, at det er på baggrund af et ligestilli­ngsprincip, at man i kommunen ikke kan støtte Tunøs elevers 10. klasses efterskole­ophold, når de ikke støtter andres.

»For mig giver det ikke mening at sammenlign­e en elev på Tunø med en elev på fastlandet. En elev på fastlandet, som er erklaeret uddannelse­sparat, kan jo godt vaelge 10. klasse, hvis vedkommend­e ikke føler sig moden nok socialt eller bare gerne vil have lidt flere hår på brystet inden gymnasiet. Det tilbud har man ikke på Tunø. Man kan jo ikke tale om et 10. klassestil­bud, når det handler om 10 ugentlige timer.«

Derfor mener hun faktisk at argumentet om ligestilli­ngsprincip­pet kan anvendes den modsatte vej.

»Der er ikke tale om ligestilli­ng mellem Tunøs elev, der vil i 10. klasse og en elev fra fastlandet. En elev fra fastlandet kan komme til 10. klasse med kollektiv trafik til undervisni­ngsstart, men det kan man ikke på Tunø, så der er heller ikke ligestilli­ng på transportm­ulighedern­e.«

Hvis unge mennesker på Tunø vil i 10. klasse, inden de flytter hjemmefra, skal de tage helt til Odder by. Det er ikke rimeligt, mener Sammenslut­ningen af Danske Småøer.

Andre gør det

Dorthe Winther bor selv på Omø, der ligger i Slagelse Kommune. Og her yder kommunen tilskud til unge under 18 år, der efter endt folkeskole må flytte hjemmefra for at påbegynde en ungdomsudd­annelse.

Da man centralise­rede 10. klasserne i Slagelse, besluttede kommunen, at elever fra øen med en sejlads på 50 minutter til fastlandet ikke inden for rimelighed­ens graenser kunne komme til 10. klassescen­tret. Derfor valgte kommunen at give tilskud til foraeldre, hvis børn har brug for et ekstra år.

»For os kan det ene barn på Tunø jo afspejle mange familier, som vaelger ikke at ville flytte til øen pga. usikkerhed­en.«

»Det handler jo om den tryghed, det giver at vide, at hvis jeg flytter til f.eks. Tunø, hvad kan jeg så se frem til. Foraeldre skal jo allerede give slip på deres børn i 8. klasse, fordi skolen kun går til 7. klasse.

Hvis børnene så allerede i 10. klasse skal ud og bo for sig selv … Jeg tror, det ville give en tryghed at vide, at de kan få et ekstra år på bagen under ordnede forhold,« siger hun og påpeger, at hun synes sagen er aergerlig, fordi Odder Kommune i forvejen gør rigtig meget for at udvikle Tunø.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark