Jyllands-Posten

Muslimsk mobiliseri­ng af vaelgere vaekker bekymring for øget polariseri­ng

Uenighed om hvorvidt muslimsk mobiliseri­ng af vaelgere til fordel for få partier er god eller dårlig for demokratie­t.

- KLAUS DOHM

Mobiliseri­ngen af muslimske vaelgere, der ved folketings­valget førte til massiv fremgang for De Radikale i udsatte boligområd­er, vaekker ikke udelt begejstrin­g.

»Det bekymrer mig, for det vidner om, at der ikke er en adskillels­e af de forskellig­e magter, men en sammenknyt­ning, der ikke sker på politiske praemisser, men islams praemisser. Det kan gå ud over den helt grundlaegg­ende ensartethe­d, vi har i det danske samfund,« mener Søren Hviid Pedersen, debattør og højskolela­erer med en ph.d i politisk teori.

Som Jyllands-Posten skrev fredag, er der i bydele, som er på regeringen­s ghettolist­e, sket en organisere­t mobiliseri­ng af områdets beboere. I Gellerup i det vestlige Aarhus blev der nedsat en valggruppe, der i samarbejde med en moské og forskellig­e foreninger anbefalede folk at stemme på De Radikale og Enhedslist­en.

Det begejstrer heller ikke debattør og sognepraes­t Sørine Gotfredsen:

»Når man begynder på den her mobiliseri­ng og ligefrem står med de autoritete­r i spidsen og anbefaler et bestemt parti, er parallelti­lstanden gået fra at vaere indadvendt og lukket i fuldstaend­ig døvhed over for samfundet til at ville gå ind og praege samfundet. Parallelti­lstanden traeder et skridt laengere ind i kampen om, hvad Danmark er.«

I Gellerup gik De Radikale fra en stemmeande­l på 5,1 pct. i 2015 til 34,2 pct. i 2019. Samme tendens så man i Vollsmose, Tingbjerg og på Nørrebro, hvor også Enhedslist­en står staerkt.

Religionss­ociolog Brian Arly Jacobsen, Københavns Universite­t, mener dog ikke, at man skal tillaegge imamerne alt for stor en betydning – eller at der er noget galt i, at muslimerne f.eks. organisere­r sig i saerlige Facebookva­lggrupper.

»I et demokrati er det et legalt argument, som de har anvendt, og i det perspektiv synes jeg ikke, at det er et problem, at de har mobilisere­t på baggrund af nogle bestemte interesser. Det er der også andre samfundsgr­upper, der gør,« siger han.

De Radikales rådmand i Aarhus, Rabih Azad-Ahmad, ser heller ikke noget problem. Han glaeder sig tvaertimod over, at flere beboere i f.eks. Gellerup har taget demokratie­t til sig.

 ??  ?? Keleigh Glover tager sigte ved en udstilling på det 148. årsmøde i NRA.
Foto: Scott Olson/AFP
Keleigh Glover tager sigte ved en udstilling på det 148. årsmøde i NRA. Foto: Scott Olson/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark