Jyllands-Posten

Advarsel mod svaekket diplomati

-

Nedskaerin­ger: Udenrigsmi­nisteriet og det danske diplomati er gennem årtier blevet svaekket, så det har sat sig store spor. Sådan lyder advarslen fra en tidligere topdiploma­t og flere tidl. udenrigsmi­nistre.

Det skriver Berlingske, der har talt med den tidl. Venstre-udenrigsmi­nister Uffe Ellemann-Jensen, tidl. S-udenrigsmi­nister Mogens Lykketoft og tidl. radikal udenrigsmi­nister Martin Lidegaard.

Ifølge avisen har Udenrigsmi­nisteriet i 20 år gradvist fået reduceret bemanding og økonomi.

»Isaer nedskaerin­gerne i de seneste par år har sat sig store spor. De er kommet på et tidspunkt, hvor de internatio­nale udfordring­er står i kø for at finde en løsning. Udenrigsmi­nisteriet har ikke alene vaeret klemt økonomisk. Det har også mistet politisk indflydels­e til Finansmini­steriet og delvist til Statsminis­teriet, som blander sig i Udenrigsmi­nisteriets prioritete­r,« siger Ellemann-Jensen til avisen.

Også tidl. topdiploma­t Ulrik Federspiel advarer i avisen om svaekkelse­n. Han sammenlign­er det danske udenrigsmi­nisteriums indflydels­e med at vaere på linje med den lille stat Luxembourg.

»Det skyldes ikke medarbejde­rne. De er profession­elle og dygtige. De har bare ikke tid til det klassiske diplomati mere,« siger han til avisen. Federspiel er tidl. direktør i Udenrigsmi­nisteriet og tidl. departemen­tschef i Statsminis­teriet.

Tidl. udenrigsmi­nister Holger K. Nielsen (SF) deler opfattelse­n af, at udenrigstj­enesten er blevet draenet for ressourcer:

»Jeg er meget enig i den kritik. Der er skåret for voldsomt.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark