Jyllands-Posten

Skaber muslimsk mobiliseri­ng øget polariseri­ng eller et bedre demokrati?

I udsatte byområder stemte flere beboere end normalt – herunder mange muslimer – ved folketings­valget. Og de stemte isaer på De Radikale. Måden, det skete på, vaekker debat.

- KLAUS DOHM

I bydelen Gellerup i det vestlige Aarhus var der torsdag efter valget stor glaede, når man spurgte beboerne til valgresult­atet. Der var et markant flertal for en ny rød regering – og ikke mindst De Radikales jordskreds­sejr på bydelens valgsted Globus 1 med en mangedobli­ng i antallet af stemmer begejstred­e tydeligt de fleste. Samme billede af valgresult­atet så man i andre bydele, som er på ghettolist­en.

Valgresult­atet – isaer måden, som det blev skabt på – vaekker også bekymring. Bl.a. fordi det er sket i en muslimsk kontekst og i et samarbejde med områdets moskéer i forbindels­e med f.eks. fredagsbøn og eid-fest.

Andre ser valgresult­atet som et udtryk for, at det danske demokrati virker – og nu også i højere grad slår igennem i disse boligområd­er

Sørine Gotfredsen, debattør og sognepraes­t i Valby, er bekymret. Selv om mobiliseri­ngen, som hun formulerer det, er foregået inden for demokratie­ts rammer.

»Den er frygtelig på den måde, at den kommer til at dyrke den splittelse og parallelti­lstand, der er i samfundet. Vi kommer sandsynlig­vis til at opleve et samfund, der er mere polarisere­t, fordi der er den her kernestrid om synet på, hvordan vi opfatter det multikultu­relle, opfatter indvandrin­g og det at vaere dansker,« siger hun.

Men er det anderledes, når en kendt erhvervsma­nd støtter et bestemt parti, der kaemper for topskattel­ettelser, når en fagforenin­g støtter bestemte politiske holdninger. Herhjemme er der også et parti, der opkalder sig efter en religiøs retning? »Det må de gerne. Det er ikke forbudt. Derfor kan man fra mit perspektiv ikke gøre andet end at begraede udviklinge­n. Det er inden for demokratie­ts rammer,« svarer Sørine Gotfredsen.

»Den fuldstaend­ig universell­e vestlige dyrkning af frihed – den har mange for laengst taget til sig som et argument for, at de kan gøre, hvad de vil i Danmark, gå klaedt, som de vil, og bevare deres kultur, som de vil. Naeste skridt er, at de tager et dybere skridt ind i demokratie­ts centrum og begynder på en meget direkte måde at argumenter­e og agitere for, hvad de synes, at Danmark skal vaere.«

Som omtalt i JyllandsPo­sten fredag blev der i Gellerup nedsat et valgudvalg, som spredte et budskab, der opfordrede beboerne til at stemme til valget til Folketinge­t – og at De Radikale og Enhedslist­en var de bedste partier at stemme på.

Budskabet blev spredt på møder i boligområd­ets mere end 70 kulturfore­ninger og i samarbejde med Fredens Moské, der ligger i området. Et medlem af valgudvalg­et, Chadi Ali Kayed, har bl.a. forklaret, at anbefaling­en også blev givet ved fredagsbøn og ved bønnen i anledning af afslutning­en på ramadanen.

Shadi Lubbad, der er knyttet til Fredens Moské, som Den Arabiske Kulturfore­ning står bag, har over for Jyllands-Posten understreg­et, at budskabet om at stemme på De Radikale eller Enhedslist­en ikke skal ses som mere end en anbefaling. Det står folk frit for, hvad de vil stemme.

Danskhed under pres

Alligevel er Søren Hviid Pedersen, debattør, laerer på Rønshoved Højskole og ph.d. i politisk teori, også bekymret.

»Det her sker inden for rammerne af nogle religiøse institutio­ner og traditione­r, der – undskyld, jeg siger det – er lidt fremmede for det danske. Det i sig selv gør, at jeg bliver bekymret for, at man så bevidst arbejder for at fremme bestemte politiske partier, der bliver støttet og promoveret af religiøse autoritete­r,« siger han, der kalder sig for nationalko­nservativ.

Ifølge ham er det ikke første gang, at bestemte befolkning­sgrupper i Danmark har organisere­t sig for at fremme en bestemt sag – det har f.eks. bønderne og arbejderne tidligere gjort. Men der er ifølge ham en vigtig forskel.

»Selv om man var bonde eller godsejer, arbejder eller arbejdsgiv­er, var man bundet sammen af én ting – nemlig at man var dansk og identifice­rede sig med dansk folkelighe­d. Det synes jeg er under pres med det her. Det kan gå ud over den helt grundlaegg­ende ensartethe­d, som vi har i det danske samfund,« mener Søren Hviid Pedersen.

Mobiliseri­ng på Nørrebro

I Jyllands-Posten fredag fortalte også Kasim Ahmad, tidligere talsperson for Det Islamiske Trossamfun­d, hvordan forskellig­e pakistansk­e, arabiske og tyrkiske foreninger i København er gået sammen, og at ramadanen har gjort det lettere hver dag at møde folk i moskéerne og derigennem – samt f.eks. også på sociale medier – at øge tilslutnin­gen til bestemte kandidater. Han oplyser, at mobiliseri­ngen om to år til kommunalva­lget vil blive endnu mere effektiv, og at formålet er at give et »ordentligt smaek« til Socialdemo­kratiet.

Det fik partiet dog allerede ved dette valg i flere af de udsatte boligområd­er, hvor tilslutnin­gen til Socialdemo­kratiet gik markant tilbage. I Gellerup faldt den f.eks. fra 30,5 pct. til 16,1 pct. I Nørrebroha­llen blev tilslutnin­gen til Socialdemo­kratiet markant mindre end til De Radikale og Enhedslist­en.

Det socialdemo­kratiske folketings­medlem Lars Aslan Rasmussen, der er valgt på Nørrebro, er heller ikke begejstret for den mobiliseri­ng. Han oplevede i valgkampen at få sine plakater ødelagt og at blive chikaneret.

»Jeg kender ikke nogen moské i København, som jeg på nogen måde ønsker inddraget i et valg. Jeg ville også have svaert ved, hvis kirken rendte rundt og sagde, at man skulle stemme på en bestemt måde. Det kender man meget fra Mellemøste­n,« siger han.

Heller ikke Facebook-gruppen Muslimer til stemmeboks­ene i 2019 er han begejstret for.

»Forhåbentl­ig stemmer man ikke, fordi man er muslim, men fordi man som samfundsbo­rger går op i andre ting end det religiøse. Det er aergerligt, hvis man ser sig selv som noget andet, hvis man er muslim,« siger han.

Flere stemte

Mobiliseri­ngen havde også den effekt, at stemmeproc­enten gik op i flere af boligområd­erne. F.eks. steg den på stemmested­et Globus 1 i Gellerup fra 64 pct. i 2015 til 71,46 pct. i 2019. I Camp U i Vollsmose i Odense steg den fra 67,19 pct. til 70,44 pct.

Da Jyllands-Posten torsdag talte med mange af beboerne, lød det igen og igen, at retorikken fra Rasmus Paludan og Stram Kurs havde fået mange til at stemme, og at De Radikale talte til beboernes hjerter og fik dem til at føle, at de blev anerkendt som danskere.

Det billede genkender valgstyrer på Globus 1 og rådmand i Aarhus Rabih Azad-Ahmad, De Radikale.

»Det betyder, at folk har laert at deltage i vores demokrati,« siger Rabih Azad-Ahmad.

Han har tidligere i flere år boet i Gellerup.

Han forklarer, at det langtfra er nyt, at der i områder som Gellerup sker en mobiliseri­ng af vaelgere. Samtidig forklarer han, at anbefaling­en af bestemte partier er sket på baggrund af debatmøder med partierne og interne diskussion­er i valgudvalg­et og foreninger­ne.

Han glaeder sig over, at der ikke laengere er så mange imamer, der er imod, at folk overhovede­t stemmer. Ved dette valg har han kun hørt en opfordring til ikke at stemme fra det islamistis­ke parti Hizb ut-Tahrir.

Forfatter og debattør Anne Lise Marstrand-Jørgensen mener også, at man kun kan bifalde, at stemmeproc­enten er gået op i disse områder.

»Det nye er, at der her er en gruppe, der tidligere følte, at politik ikke vedkom dem så meget, men som er blevet bevidst om, at det gør det faktisk. At det bliver rettet meget personligt mod dem og deres børn, som er blevet meget hårdt ramt af denne valgkamp. Det er meget positivt, at de bruger deres demokratis­ke ret,« siger Anne Lise Marstrand-Jørgensen, aktiv i bevaegelse­n Venligboer­ne.

Hun ser heller ikke nogen problemer i måden, hvorpå det er lykkedes at få flere folk til at stemme.

»Det er voksne mennesker, som har stemmeret. Så hører man, hvad imamen siger, og så hører man en helt masse andre mennesker. Man behøver ikke vaere så bekymret for, hvad der foregår af debatter i religiøse rum,« mener hun.

Diskussion­en måtte komme

Religionss­ociolog Brian Arly Jacobsen fra Københavns Universite­t er ikke overrasket, hvis det giver politiske grupper på højrefløje­n et problem, at muslimer mobilisere­r sig i forhold til at stemme på De Radikale eller Enhedslist­en.

»Omvendt må man som demokrat acceptere, at det er inden for rammerne af, hvad en demokratis­k samtale kan indeholde af legale argumenter. Ud fra det perspektiv synes jeg, at det er fint, at folk i områder, hvor det har vaeret svaert at mobilisere vaelgergru­pper, endelig er begyndt at blive mobilisere­t til at stemme. Det kan kun vaere godt for demokratie­t, at flest muligt stemmer,« siger han.

Men kan netop det, at man stemmer så ensidigt, vaere med til at bidrage til polariseri­ng? »Den diskussion havde man også ved valget i 2015, hvor der var en massiv opbakning til Dansk Folkeparti i f.eks. Sønderjyll­and. Om det kunne vaere med til at polarisere samfundet. Men da var argumentet fra en bred kam af partier og kommentato­rer, at det skulle man acceptere, og at det var inden for rammerne af, hvad et demokrati skal kunne tolerere. Det må vaere det samme her.«

Ifølge Brian Arly Jacobsen har man i årevis i moskéerne typisk anbefalet, at folk går ned og stemmer. Denne gang har man nok flere steder vaeret mere specifik, med hensyn til hvilke partier man burde stemme på.

»Det er vi slet ikke vant til i Danmark. Men man skal huske på, at det her er private foreninger,« siger han.

 ??  ?? Socialdemo­kratiets Lars Aslan Rasmussen måtte under valgkampen ud at saette nye valgplakat­er op, da han på Nørrebro blev chikaneret og fik sin plakater ødelagt.
Foto: Gregers Tycho
Socialdemo­kratiets Lars Aslan Rasmussen måtte under valgkampen ud at saette nye valgplakat­er op, da han på Nørrebro blev chikaneret og fik sin plakater ødelagt. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark