Jyllands-Posten

Radikal leder tog internt magtopgør på dag ét

-

at Lidegaard fik lov til at blive siddende i ledelsen, da han sidste efterår udgav sin bog ”Lad os mødes på Midten”. En bog, der åbenlyst var en udfordring af Østergaard­s strategi og ledelse, selv om Lidegaard aldrig direkte sagde det.

Men Lidegaard og flere andre har ikke kunnet skjule deres frustratio­ner. Med Østergaard­s ultimative løfte om at gøre sig uafhaengig af DF og beslutning­en om at gøre udlaending­e- og vaerdipoli­tikken til omdrejning­spunkt frygtede flere, at Østergaard­s kurs sendte De Radikale laengere fra indflydels­en.

I valgkampen blev det også internt bemaerket, da Lidegaard på en forside af Jyllands-Posten kaldte en regering hen over midten med Venstre for »et drømmescen­arie«, mens Østergaard gentog sin linje, som er at fokusere på den politiske retning, ikke på regeringsm­agten.

Det er altid svaert at sige, hvad der ville vaere sket med en anden kurs, ligesom det lige nu er svaert at forudse de igangvaere­nde forhandlin­ger. Men for nuvaerende har Østergaard hugget til og udgraenset Lidegaard. Selv om både Lidegaard, Ida Auken og andre i gruppen vaegter regeringsd­eltagelse meget højt, så får de ikke lov til at blande sig naevnevaer­digt i forhandlin­gerne. Østergaard er udpeget af folketings­gruppen og sidder solidt på sit flertal der.

Hvis forhandlin­gerne kører af sporet, er det en ny situation, og så kan Lidegaard og andre stadig udgøre et problem. Men lige nu har Østergaard sat sig igennem og sidder staerkere på sit parti end nogensinde før. Det efterlader spørgsmåle­t om Lidegaards fremtidige rolle meget åbent.

Valgresult­atet styrkede De Radikales leder, Morten Østergaard, som slankede sin ledelse på første gruppemøde efter valget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark