Jyllands-Posten

»Politisk rockstjern­e« skal rejse LA efter katastrofe­valg

En staerk retoriker og liberal vaerdikrig­er. Sådan lyder skudsmålet af Liberal Alliances nye partiforma­nd, Alex Vanopslagh.

- MORTEN PIHL

Alex Vanopslagh. Det er navnet på den nye partiforma­nd i Liberal Alliance.

Han er søn af en fransk far, som er slagter, og en ufaglaert dansk mor, der ifølge sin politikers­øn ikke er sådan at vaelte omkuld.

Han er født i Frankrig for 27 år siden og navngivet dér. Han troede, at efternavne­t betød opstigning på flamsk, men da han en dag smaekkede sit sygesikrin­gskort på disken i en bar og sagde, at det betød opstigning, pillede bartendere­n ham ned. Nae, nej, det betyder opbevaring­srum, fik han at vide.

»Der brød min verden sammen,« fortalte Alex Vanopslagh med et glimt i øjet til TV 2 News søndag. Kort før tv-interviewe­t havde LA’s staerkt minimerede folketings­gruppe peget på ham som ny formand for partiet.

Pilen peger på ...

Vejen blev banet, efter at partistift­er Anders Samuelsen torsdag trak sig som formand oven på nedsmeltni­ngen af partiet ved folketings­valget, hvor LA kun lige kravlede over spaerregra­ensen og fik fire mandater mod 13 ved valget i 2015. Anders Samuelsens kronprins, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, ønskede ikke at tage over, Ole Birk Olesen meldte ligeledes pas, mens Henrik Dahl pegede på Alex Vanopslagh.

Trods sine kun 27 år er han ikke selv bange for at skulle lede det liberale parti, der skal bygges op på ny og genskabe tilliden hos vaelgerne. Efter katastrofe­valget sagde han, at han aldrig har vaeret bange for at tage lederskab, hvad end det har vaeret i gymnasiet, i kommunalpo­litik, landspolit­ik eller ungdomspol­itik. Han stoler på sine egne evner, sit ideologisk­e tankegods og regner med at få hjaelp hos de tre erfarne politikere, som pegede på ham som ny formand.

Skarp retoriker

Alex Vanopslagh var formand for Liberal Alliances Ungdom fra 2014-2016, hvor han sikrede ungdomsafd­elingen markant flere medlemmer, han har det sorte baelte i karate, er cand.scient.pol og arbejder som public affair-konsulent. Han er opvokset i Struer, boede nogle år i Herning, hvor han blev student, og bor nu i Vanløse og har en søn på tre år.

For at kunne føre valgkamp i Vestjyllan­d har Alex Vanopslagh siden slutningen af april haft orlov fra Københavns Borgerrepr­aesentatio­n, hvor han er sit partis gruppeform­and og kendt som en liberal vaerdikrig­er. Han er samtidig kendt som en overordent­lig skarp retoriker med et kvikt hoved.

Under Folkemødet på Bornholm i 2016 vandt Alex Vanopslagh DM i debat, og ifølge dagbladet Politiken lød begrundels­en:

»Du er en politisk rockstjern­e, du ejer debatten og formår at få publikum med dig – selv når de er lodret uenige med dig. Det er så fortjent, at du tager den sejr.«

Et af få lyspunkter

Lars Weiss, socialdemo­kratisk medlem af Borgerrepr­aesentatio­nen, kender Alex Vanopslagh fra politiske forhandlin­ger og debatter på Københavns Rådhus, og han kender ham da også som en meget staerk retoriker og en ideologisk vaerdikrig­er.

»Hans markante holdninger ligger også i, at han er en staerk ideolog. Han er et holdningsp­raeget menneske, der er meget ideologisk rodfaestet, og det praeger hans politiske arbejde,« har Lars Weiss tidligere sagt til det politiske netmedie Altinget.

Alex Vanopslagh vakte opsigt med et indlaeg i Politiken i 2014 i ligestilli­ngsdebatte­n, da han skrev, at »størstedel­en af kvinderne taender på en mand, der tager styring og dominerer hende«.

Nu er det Alex Vanopslagh, som skal tage styringen af Liberal Alliance. Med 3.337 personlige stemmer erobrede han ved folketings­valget et mandat i Vestjyllan­ds Storkreds og var dermed et af de få lyspunkter for LA ved onsdagens valg.

 ??  ?? Den 27-årige Alex Vanopslagh bliver ny formand for Liberal Alliance. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Den 27-årige Alex Vanopslagh bliver ny formand for Liberal Alliance. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark