Jyllands-Posten

Da Notre-Dame braendte, bredte en sky af bly sig over Paris

Efterforsk­ningen viser, at mangel på erfaring og et dårligt bemandet sikkerheds­system forsinkede slukningen af branden i Notre-Dame. Myndighede­rne vil nu undersøge, om gravide og børn i centrum af Paris blev blyforgift­et efter branden.

- JØRGEN ULLERUP

Afsløringe­n af en lettere blyforgift­ning hos et barn får nu sundhedsmy­ndighedern­e i Paris til at opfordre naboer til Notre-Dame-katedralen til at gå til laegen.

Undersøgel­ser af barnet, hvis identitet ikke er oplyst, viser et indhold af bly i blodet på over de 50 mikrogram pr. liter, som er den officielle graensevae­rdi. Det er dog ikke så højt, at barnet skal under speciel behandling for at blive afgiftet.

Under branden i den berømte kirke den 15. april i år smeltede mindst 300 tons bly i kirkens spir, der relativt tidligt under branden styrtede ned gennem taget. Blyet udgjorde en vaesentlig del af spirets konstrukti­on og dets tag, og under branden bredte sig en sky af bly over Ile de la Cité, hvor kirken ligger.

Derfor opfordrer myndighede­rne som en sikkerheds­foranstalt­ning at undersøge børn under syv år og gravide kvinder i kvarteret for blyindhold i blodet.

Analyser i politiets laboratori­um af prøver taget i området to dage efter branden viste, at der ikke er nogen risiko ved at traekke vejret i området omkring kirken, men at blyindhold­et var for højt nogle steder i jorden og i nogle administra­tive kontorer.

Fejl i sikkerheds­system

Derfor er de pågaeldend­e områder blevet lukket af for offentligh­eden, og rensningen af dem vil blive indledt i de kommende dage. Samtidig har myndighede­rne taget prøver i lejlighede­r, der er naboer til kirken og udsendt gode råd om, hvordan ejerne kan rengøre deres lejlighede­r.

Imens fortsaette­r efterforsk­ningen af, hvordan branden overhovede­t kunne opstå. Ifølge ugemagasin­erne Marianne og Le Canard Enchainé var der fejl i det sikkerheds­system, der skulle overvåge og beskytte Europas mest besøgte kirke.

Le Monde konkludere­r, at besparelse­r og mangel på erfaring betød, at alarmen til brandvaese­net blev udløst med en halv times forsinkels­e. Avisen har talt med flere nuvaerende og tidligere medarbejde­re i det private sikkerheds­firma Elytis, der samstemmen­de fortaeller, at firmaet gentagne gange advarede myndighede­rne om, at beskyttels­en af den ikoniske bygning var mangelfuld.

Men firmaet var karrig med personalet. På brandaften­en den 15. april var der kun en enkelt person til stede i kontoret. Det var en nybegynder på sin tredje vagt og uden noget indgående kendskab til bygningen.

Siden 2014, da sikkerhede­n blev overdraget til Elytis, blev der skåret ned på antallet af inspektøre­r i domkirken. Tidligere var kontrolrum­met altid bemandet af to inspektøre­r. Den enes opgave var konstant at holde øje med måleinstru­menter og alarmer, mens den anden gik runder i bygningen for at sikre sig, at alt var i orden.

Men to blev hurtigt til en enkelt inspektør fra Elytis i kontrolrum­met, som ligger i naerheden af kirken. Den pågaeldend­e kunne om nødvendigt traekke på en af kirkens vagtmaend.

Dyrebare minutter gik tabt

Da alarmen gik kl. 18.18 den 15. april, betød det, at der ikke øjeblikkel­igt blev givet besked til brandvaese­net. Derimod gik der en halv time, viser en rekonstruk­tion i Le Monde af forløbet i den skaebnesva­ngre halve time, der gik, før brandfolke­ne nåede frem.

På skaermen i kontrolrum­met advarede alarmen om en brand i kirkens sakristi, hvor praesterne forbereder sig til gudstjenes­te. Men efter ordet sakristi var der tilføjet en kode, som den nytiltrådt­e ansatte ikke kendte.

Alligevel alarmerede han en vagt i kirken, Jean-Paul B., der skyndte sig hen til sakristiet. I mellemtide­n blev mellem 600 og 800 gaester i kirken evakueret.

En anden vagt i kirken, der i Le Monde er beskrevet som Joachim, bad herpå inspektøre­n i kontrolrum­met om at ringe til sin chef for at finde ud af den praecise betydning af koden på skaermen. Det betød, at dyrebare minutter gik tabt, før svaret kom. Kl. 18.43 fik Jean-Paul B. besked om at tjekke loftsrumme­ne over skibet i kirken. Sammen med Joachim begyndte han den lange gang op ad snaevre trapper.

På toppen blev de mødt af meterhøje flammer, der allerede var begyndt at slikke de mange hundrede år gamle spaer.

Først kl. 18.48 blev der slået alarm til brandvaese­net, og 12 minutter senere nåede de første brandbiler frem. Da var det for sent.

 ??  ?? Til alt held lykkedes det at redde Notre Dames to ikoniske tårne. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters
Til alt held lykkedes det at redde Notre Dames to ikoniske tårne. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark