Jyllands-Posten

Hundredtus­inder kraever udlevering­slov fjernet

Borgere i Hongkong frygter, at en lov om udlevering til Kina vil blive brugt til at straffe politiske fanger.

-

Et omstridt lovforslag om udlevering af mistaenkte til Kina fik søndag hundredtus­inder af mennesker til at strømme ud i gaderne i Hongkong. Ifølge arrangører­ne deltog én million mennesker i det selvstyren­de Hongkong. Andre vurderinge­r lyder på en halv million, skriver South China Morning Post. Ifølge Reuters er det den største protest i Hongkong i 15 år.

Forslaget vil gøre det muligt at sende mistaenkte i straffesag­er til retsforføl­gelse i Kina. Mange borgere frygter, at udlevering­saftalen vil blive brugt til at straffe politiske fanger. Der er desuden en bekymring for, at retssager ved en kinesisk domstol ikke vil vaere frie og retfaerdig­e, og at menneskere­ttigheder risikerer at blive trådt under fode. Hongkong og Kina har meget forskellig­e retssystem­er.

Regionens øverste politiske leder, Carrie Lam, har presset på for at få loven vedtaget, selv om den er blevet kritiseret skarpt af både menneskere­tsorganisa­tioner og af erhvervsli­vet.

»Hvad kan vi gøre for at få Carrie Lam til at lytte til os, hvor mange mennesker skal gå på gaden for at få hende til at lytte til befolkning­en,« spørger den 24-årige kontormeda­rbejder Miu Wong, der deltog i demonstrat­ionen.

Regeringen i Hongkong har forsøgt at berolige befolkning­en. Den har bl.a. reduceret antallet af forbrydels­er, der er omfattet af udlevering­saftalen, og begraenset den maksimale straf til syv års faengsel. Derudover skal alle sager om udlevering behandles individuel­t, lyder det i lovforslag­et.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark