Jyllands-Posten

»Hver tredje amerikaner kender nogen, der er blevet ramt af skud«

-

Flagene er på halv foran kontorbygn­ingen på adressen 11250 Waples Mill Road i det nordlige Virginia. Det er de 12 ofre for sidste uges masseskyde­ri i kystbyen Virginia Beach godt 300 km laengere mod syd i staten, som man mindes på den facon.

Nogle vil måske finde markeringe­n en anelse hyklerisk, for bygningen her tilhører National Rifle Associatio­n (NRA), den magtfulde interesseo­rganisatio­n, som kaemper med naeb og klør mod ethvert forsøg på at indføre strengere kontrol med skydevåben i USA.

Men i NRA, der organisere­r 5 mio. våbenglade amerikaner­e, har man sine egne idéer om, hvordan de mange skuddrab i Amerika skal bekaempes.

»Det eneste, der kan stoppe en ond fyr med et våben, er en god fyr med et våben,« står der på en af de streamere, man kan købe i organisati­onens butik ved siden af et omfattende våbenmuseu­m, der også drives af NRA.

Siden sin grundlaegg­else i 1871, kort efter Den Amerikansk­e Borgerkrig­s afslutning, har NRA kaempet våbenejern­es sag, og det grundlaegg­ende princip om, at private borgere skal have lov til at eje våben, har solid opbakning fra 71 pct. af befolkning­en, viser Gallup-tal fra sidste år.

»Det er en umistelig ret at kunne købe et våben. Det er en naturlig del af USA,« siger John Wilson, en museumsgae­st, der har taget sin søn med ind at kigge på udstilling­en.

Bevaebnet til taenderne

»Folkets ret til at eje og baere våben skal ikke kraenkes,« lyder NRA’s motto, og den idé er naesten så gammel som USA selv.

Borgernes ret til at eje våben er knaesat i et tillaeg til den amerikansk­e forfatning – den såkaldte ”Second Amendment” fra 1791 – og der menes i dag at vaere flere privatejed­e våben i omløb, end der er amerikaner­e.

Saerligt på landet og i mindre byer er våbenejers­kab ekstremt udbredt, mens mange familier i større byer og forstaeder­ne til disse ikke har våben. I alt ejer ca. 42 pct. af de amerikansk­e husholdnin­ger mindst et skydevåben, ifølge tal fra Gallup.

Sidste år blev det anslået, at der er cirka 393 mio. skydevåben på private haender i USA, som har ca. 327 mio. indbyggere.

På baggrund af disse tal regnede dagbladet Washington Post sig frem til, at de husholdnin­ger, som ejer våben, i gennemsnit disponerer over otte skydevåben, og at et lille mindretal af befolkning­en ligger inde med veritable våbenarsen­aler.

Selv om den langt overvejend­e del af de amerikansk­e våbenejere naturligvi­s er lovlydige borgere, betyder det store antal våben i omløb, at der i USA er langt flere skuddrab og selvmord med skydevåben end i andre højtudvikl­ede nationer.

»Hver tredje amerikaner­e kender nogen, der er blevet ramt af skud,« skrev historiker­en Jill Lepore i en kritisk gennemgang af NRA’s historie i magasinet The New Yorker.

En mand ser rødt

Hvor galt det kan gå, når skydevåben lander i forkerte haender, blev både staten Virginia og nationen som helhed mindet om for 10 dage siden, da kystbyen Virginia Beach optrådte i tv-stationern­es nyhedsudse­ndelser efter endnu et massedrab.

Hvad, der fik DeWayne Craddock, en ingeniør, der havde arbejdet en årraekke i kommunens afdeling for kloakering og spildevand, til at gå bersaerk, henligger fortsat i det uvisse.

Men bevaebnet med to pistoler, som han havde erhvervet sig lovligt under Virginias liberale lov om skydevåben, forvandled­e Craddock det søvnige kontor til en slagmark.

Gerningsma­nden var veteran fra haeren og vidste godt, hvordan man omgås våben. Det fik han demonstrer­et med sørgelig effekt i de tre kvarter, der gik, fra han første gang trykkede på aftraekker­en, til han selv lå død i et af afdelingen­s kontorer.

Den første draebte var en lokal forretning­smand, som var ankommet for at ansøge om en tilladelse. Han blev skudt ned af Craddock foran kontorbygn­ingen. Den naeste var en kvindelig ansat på vej ud ad døren. Derefter gik han ind på kontoret og skød en stribe af sine kolleger.

Først på aftenen stod det klart, at gerningsma­nden havde taget et dusin sagesløse – og efter alt at dømme tilfaeldig­e ofre – med sig i døden.

»Craddock havde draebt 12 mennesker – blandt dem en mor til et barn på 22 måneder, ansatte, der var på vej på pension efter tre årtier på jobbet, en saekkepibe­entusiast og en indvandrer fra Hviderusla­nd, der

 ??  ?? Blandt NRA's 5 mio. medlemmer har praesident Donald Trump mange støtter. På billedet tester en af deltagerne i organisati­onens årsmøde i april sigtekorne­t. Foto: Bryan Woolston/Reuters
Blandt NRA's 5 mio. medlemmer har praesident Donald Trump mange støtter. På billedet tester en af deltagerne i organisati­onens årsmøde i april sigtekorne­t. Foto: Bryan Woolston/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark