Jyllands-Posten

Rusland og Kina rykker taettere sammen

Under Xi Jinpings besøg i Rusland underskrev han og Putin aftaler, der definerer forholdet som gående ind i en ny aera.

- JAN LUND

De er dem, USA ikke vil lege med, og som EU også har sine forbehold over for.

Nu rykker Kina og Rusland i stedet taettere og taettere sammen. Måske ikke så maerkeligt på baggrund af tidens internatio­nale setup.

Rusland underlagt boykot af både EU og USA siden annekterin­gen af Krim for fem år siden. Kina midt i en handelskri­g med USA og i et forhold til EU, der belastes mere og mere af problemsti­llingen omkring Huawei og it.

De politiske, handelsmae­ssige og kulturelle bånd mellem de to store naboer forstaerke­s måned for måned. Som det klart blev formuleret, da Kinas praesident, Xi Jinping, i onsdags kom på et tredages besøg hos sin ”bedste ven” Vladimir Putin. Officielt for at markere 70-året for oprettelse­n af diplomatis­ke forbindels­er mellem de to lande.

Det russiske diplomati har gjort meget ud af at fremhaeve Rusland som det første land til at anerkende Kina. Der tales ikke om, at det var Stalins Sovjetunio­n og Maos Røde Kina, og ingen snakker laengere om de ideologisk­e modsaetnin­ger, der en overgang udløste en kortvarig graensekri­g i de områder, hvor der nu bygge pipelines, motorveje og jernbaner.

Obligatori­ske pandaer

Med sig havde Xi også de obligatori­ske pandaer, som efterhånde­n spiller en nøglerolle i Kinas pandadiplo­mati. Plus en 1.000 mand stor handelsdel­egation, der underskrev stribevis af forretning­saftaler og sammen med Xi drog videre til Skt. Petersborg for at deltage i en højprofile­ret russisk erhvervsko­nference: Skt. Petersburg Economic Forum. Her var Xi inviteret med som aeresgaest og hovedtaler.

Forinden var de politiske og økonomiske strukturer blevet klappet af under interne møder i Kreml. Offentligt udvekslede de to ledere høflighede­r og lovpriste hinanden på et hidtil uset niveau, og talsmaend og analytiker­e er enige om, at forholdet aldrig har vaeret bedre.

Vestens sanktioner har fået Rusland til at dreje hovedet mod øst. I århundrede­r har Ruslands fokus vaeret Europa, og Europa er trods sanktionsp­olitikken og de politiske spaendinge­r stadig den største udenlandsk­e investor i Rusland. Ruslands udfordring ligger i de lange distancer fra det klassiske Rusland, fra Moskva og Skt. Petersborg, til Kina på den anden side af Sibirien og republikke­rne.

Men forandring­ens vinde afspejles tydeligt i handelstal­lene. Bare inden for de fem år, EU’s boykot har vaeret i kraft, er samhandlen blevet fordoblet. I dag beskriver Kreml Kina som »Ruslands vigtigste økonomiske partner«. Igen understreg­et af de stejlt stigende handelskur­ver. Bare i 2018 steg samhandlen med 25 pct. til taet på 700 mia. kr.

Gas og olie

Økonomisk er det ikke noget balanceret faellesska­b. Kinas økonomi er markant større end Ruslands, og Ruslands økonomiske interesser i et samarbejde med Kina er betydeligt større end de kinesiske med Rusland.

Men for eksempel på energiområ­det er der for flere år siden indledt projekter, som nu viser sig at tjene begges interesser. Uanset hvad der sker med forbindels­erne til Europa, kan Rusland komme af med den gas og olie, der er så vigtig for økonomien. Samtidig får Kina lettet presset fra et USA, der som et led i handelskri­gen og boykotten af Iran forsøger at begraense Kinas adgang til energi eller bruge energifors­yningen som en forhandlin­gschip.

Blandt større kinesiskru­ssiske projekter er en gaspipelin­e, som senere i år begynder at levere russisk gas til Kina. Den er et led i et samarbejde mellem russiske Gazprom og det kinesiske selskab CNPC.

I FN’s Sikkerheds­råd og i forhold til internatio­nale problemsti­llinger som Syrien, Iran, Nordkorea og Venezuela står Kina og Rusland også skulder ved skulder. De gamle ideologisk­e modsaetnin­ger er for laengst lagt i graven. Under Xis besøg understreg­et ved underskriv­elsen af to nye deklaratio­ner om »globalt partnerska­b og strategisk samarbejde« med en fremhaevel­se af, at forholdet nu bevaeger sig ind i en ny aera.

 ??  ?? Ruslands praesident, Vladimir Putin, og Kinas praesident, Xi Jinping, besøgte Moskvas zoologiske have, der modtog et par pandaer fra Kina i forbindels­e med Xi Jinpings tre dages officielle besøg i Rusland. Foto: Alexander Vilf/Reuters
Ruslands praesident, Vladimir Putin, og Kinas praesident, Xi Jinping, besøgte Moskvas zoologiske have, der modtog et par pandaer fra Kina i forbindels­e med Xi Jinpings tre dages officielle besøg i Rusland. Foto: Alexander Vilf/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark