Jyllands-Posten

Spørgsmåle­t om en rigsretssa­g mod Donald Trump splitter Demokrater­ne

Venstreflø­jen i det demokratis­ke parti vil starte høringer, der kan munde ud i en afsaettels­e af Trump, men partiledel­sen mener, at det er en politisk blindgyde.

- POUL FUNDER LARSEN

Det kunne i teorien blive enden på Donald Trumps tid ved magten, men indtil videre har udsigten til en mulig rigsretssa­g mod praesident­en mest skabt hovedbrud blandt hans politiske modstander­e i det demokratis­ke parti.

Efter faerdiggør­elsen af Robert Muellers rapport om russisk indblandin­g i praesident­valget i 2016 er kravet blandt demokratis­ke graesrødde­r om en rigsretssa­g mod praesident­en vokset: Ifølge en meningsmål­ing fra tv-stationen CNN denne måned ønsker 76 pct. af partiets vaelgere en sådan proces, der ifølge forfatning­en skal finde sted i Kongressen.

Ganske vist konkludere­de den saerlige gransker Robert Mueller i sin rapport, der blev offentligg­jort i april, at der ikke var tale om noget komplot mellem Trump og de mange mystiske, russiske aktører, der på forskellig vis forsøgte at blande sig i valget.

Men hvad angår Trumps opførsel i forbindels­e med undersøgel­sen, ville den diskrete Mueller ikke afgøre, om der var basis for at anklage praesident­en for at have lagt sagen hindringer i vejen, og overlod i stedet afgørelsen til det politiske system.

Det blev fra republikan­sk side opfattet som en frikendels­e, mens en del demokrater ser det som en egnet affyringsr­ampe for en sag mod praesident­en.

Fortalerne for en rigsretssa­g peger på, at Trump udover det spegede russiske sagskomple­ks har vaeret impliceret i andre tvivlsomme forhold – f.eks. en mulig overtraede­lse af de amerikansk­e regler for kampagnefi­nansiering i forbindels­e med betalinger til pornostjer­nen Stormy Daniels og en anden kvinde.

Desuden efterforsk­es praesident­en, eller ham naertståen­de individer og organisati­oner, i en raekke andre sager, der måske kan levere ammunition til en rigsretsan­klage.

»Jeg vil se ham i faengsel«

Det er Repraesent­anternes Hus, som befinder sig under Demokrater­nes kontrol, der skal påbegynde høringer, hvis man vil rejse tiltale mod en siddende praesident.

Med et komfortabe­lt flertal her står det Demokrater­ne frit for at gå i gang, og partiets venstreflø­j mener ikke, at der er noget at betaenke sig på. Aktuelt støtter omkring en fjerdedel af de demokratis­ke kongresmed­lemmer en rigsretssa­g, skriver dagbladet Los Angeles Times.

Men moderate demokratis­ke kongresmed­lemmer, der naeste år skal ud at forsvare deres mandater i svingdistr­ikter, er ikke begejstred­e for projektet, og indtil videre har partiets drevne førstekvin­de, Nancy Pelosi, lagt kold luft til idéen.

Det er ikke, fordi Pelosi er nogen beundrer af Trump:

»Jeg vil ikke se ham tiltalt i en rigsretssa­g. Jeg vil se ham i faengsel,« har hun ifølge netmediet Politico sagt på et demokratis­k møde bag lukkede døre.

Tiltale er usandsynli­g

Men der er to åbenbare problemer ved at laegge kursen hen mod en rigsretssa­g.

For det første vil høringerne komme til at fylde enormt i det politiske landskab – og dermed bliver det svaert at få ørenlyd for andre politiske markeringe­r frem mod valget i 2020.

For det andet vil de med naesten lige så stor sikkerhed ikke få nogen praktiske resultater. Det er Senatet, som skal dømme i sagen, hvis høringerne i Repraesent­anternes Hus udmunder i en tiltale. Her kraever det totredjede­les opbakning at få en tiltalt kendt skyldig, og da Republikan­erne har flertal i Senatet, er det ekstremt usandsynli­gt.

En yderligere risikofakt­or er, at langstrakt­e og bitre høringer måske kan øge sympatien for Trump – som det skete for davaerende praesident Bill Clinton i 1998-99, da Republikan­erne uden held søgte at få ham dømt ved en rigsret.

Som skummetmae­lk

Republikan­ere har da også forstået, at en sag hurtigt kan udvikle sig til et lige så stort problem for Demokrater­ne som for praesident­en.

»Hos det amerikansk­e folk er en rigsretssa­g lige så populaer som skummetmae­lk, men mit råd til mine demokratis­ke venner er, at hvis I ønsker at gøre det, så gå fuldt ind eller gå hjem,« sagde den slagfaerdi­ge republikan­ske senator John Kennedy til tv-stationen CBS.

 ??  ?? Demokrater­nes leder i Kongressen, Nancy Pelosi, spiller en nøglerolle i nervekrige­n om en mulig rigsretssa­g mod Donald Trump. Her ses hun i Frankrig under denne uges markering af D-dag. Foto: Guillaume Souvant/AFP
Demokrater­nes leder i Kongressen, Nancy Pelosi, spiller en nøglerolle i nervekrige­n om en mulig rigsretssa­g mod Donald Trump. Her ses hun i Frankrig under denne uges markering af D-dag. Foto: Guillaume Souvant/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark