Jyllands-Posten

»7 milliarder ved ikke, hvorfor de er en truet art. Jeg ved hvorfor«

Den engelske modeskaber Vivienne Westwood mener, at hun har opskriften på, hvordan vi både skal redde os selv og planeten.

- NANNA FRANK RASMUSSEN

»Jeg er antiestabl­ishment,« sagde Vivienne Westwood, mens hun laenede sig tilbage i en velpolstre­t stol på Egeskov Slot.

Westwoods mand, Andreas Kronthaler, der sad ved siden af hende under hele interviewe­t, tilsynelad­ende uinteresse­ret i, hvad der foregik, haeldte et glas juice op til hende. Fra en glaskande; for guds skyld ikke fra en plasticfla­ske. Det vender vi tilbage til.

Anarki blev forretning

Heartland havde givet den britiske designer, der bliver kaldt dronningen af punk, den største ølkasse, man kunne forestille sig at traede op på. 2.500 mennesker jublede, da hun kom ind på scenen og gav denne introdukti­on:

»Her er jeg. Jeg er Vivienne Westwood. Jeg er modedesign­er, og jeg er aktivist. Det er ikke hinandens modsaetnin­ger. Overhovede­t ikke. 7 milliarder mennesker ved ikke, at vi er en truet art. 7 milliarder mennesker ved ikke, hvorfor de er en truet art. Jeg ved hvorfor. Jeg har analyseret problemet og har fundet en løsning. I ved ikke hvorfor. Endnu. O.K.?«

Efter en times snak var det mig faktisk stadig uklart, hvad løsningen på menneskehe­dens udryddelse var. For var det faktisk ikke andet end det, der stod på hendes Tshirt: ”Buy less”? Publikum syntes dog at have fanget flere nuancer i hendes tale end jeg og gav modedesign­eren, den selverklae­rede miljøaktiv­ist og verdensfre­lser, stående ovationer.

Publikum hujede med så højlydt begejstrin­g, at teltdugen var ved at spraekke.

Jeg var dog ikke helt alene i min forundring.

»Det er mig en gåde, at folk rejste sig op for at klappe af det sludder,« sagde efterfølge­nde en britisk festivalar­tist, der flere gange undervejs havde haft lyst til at bryde ind og korrigere Westwoods usammenhae­ngende talestrøm.

»Jeg opfandt anarkisymb­olet,« talk sagde Vivienne Westwood bl.a. på scenen.

»Det er jo ikke rigtigt,« grinede englaender­en.

Men Vivienne Westwood brugte ganske rigtigt anarkisymb­olet i sin modeproduk­tion. Hun overtog et politisk råbende antisymbol og gjorde det moderigtig­t og smart, kan man sige.

Vivienne Westwood åbnede sin første butik, ”Let it Rock”, i 1971 med sin davaerende kaereste, Malcolm McLaren, der var manager for Sex Pistols. I 1974 skiftede butikken navn til ”Sex, a Shop”, og parret var en del af punkbevaeg­elsens indercirke­l i England.

Hun har senere bygget et modeimperi­um, der er et flercifret millionbel­øb vaerd. I engelske pund. Hun har altså selv vaeret en del af den forbrugsve­rden, som hun nu kritiserer. Selv var hun først ikke meget for at uddybe, hvad løsningen på verdens problemer var, da hun mødte Jyllands-Posten. Senere var hun ikke til at stoppe igen.

»Jeg har ikke travlt,« siger Westwood, da en presseansv­arlig stikker hovedet indenfor.

»For at opsummere, hvad du lige har hørt: Køb mindre. Et modeselska­b skal i fremtiden kun have lov at udvide sig til en vis størrelse. Når man har nået et vist salgstal, skal man tvinges til at stoppe. Man skal ikke kunne fortsaette med at vokse. Men jeg gentager mig selv, du har jo set talken,« sagde Westwood

Sexet plastickjo­le

Det med glas- og plasticfla­sker går Vivienne Westwood meget op i. Hun har bandlyst plastic:

»Hvis jeg ser en økologisk agurk, der er pakket ind i plastic, køber jeg hellere den, der ikke er økologisk, hvis den altså ikke er pakket ind i plastic,« som hun fortaeller mig, mens hun er ved at berette om, hvordan hun laver al sin mad fra bunden og aldrig smider mad ud, fordi hun »handler smart«.

Der er altså ikke en eneste vandplasti­cflaske i syne i Heartland-teltet. Dog får hun indsparket, at en af de bedste kjoler, hun nogensinde har

 ?? Vivienne Westwood er en legende inden for mode. Hun er ligeledes en glødende miljøaktiv­ist, som holdt en saerdeles velbesøgt på Heartland-festivalen. Fotos: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix ??
Vivienne Westwood er en legende inden for mode. Hun er ligeledes en glødende miljøaktiv­ist, som holdt en saerdeles velbesøgt på Heartland-festivalen. Fotos: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark