Jyllands-Posten

Liberal Arrogance

-

Man slår sig, og det gør ondt

at falde ned fra et meget højt trae. Det maerkede Liberal Alliances nu forhenvaer­ende partileder, Anders Samuelsen, som på en varm junivalgda­g kunne se sit parti smelte. Blot 2,3 pct. af vaelgerne satte kryds ved LA, og partiforma­nden, opstillet i Nordsjaell­and, evnede end ikke der at samle stemmer nok. En afklapsnin­g så maerkbar, at Samuelsen drog konsekvens­en og trak sig.

Man kunne naesten få ondt af Anders Samuelsen, da han tydeligt berørt over situatione­n tog afsked med både dansk politik og sit eget hjertebarn. Men også kun naesten, for Samuelsen baerer et stort ansvar for partiets nedsmeltni­ng. Sat på en kort formel har hans selvtillid og -glaede vaeret større end evnen til at manøvrere politisk. Anders Samuelsen indledte sit politiske liv som en visionaer radikal, men har sluttet sin karriere som en tragikomis­k figur i et drama, hvor partiet kastes ud i et fløjopgør, som spalter de nu blot fire folketings­medlemmer. Forløbet hidtil har vist, at selv om Liberal Alliance ikke er stort, så mestrer medlemmern­e til fulde opgørets anatomi, som det kendes fra bl.a. De Konservati­ve og socialdemo­kraterne.

Så sikker var partiet på sig selv og sin evne til at overbevise vaelgerne, at det ved forrige folketings­valg nonchalant kunne laene sig tilbage i forvisning om, at den var hjemme.

Mens andre delte flyers ud og var i strid om detaljer, lagde Liberal Alliance til kaj ved Folkemødet i Allinge, åbnede årgangsvin­en og hyggede sig. Maerkesage­rne: Lavere skat, mere vaekst, mindre offentlig sektor og mere frihed var plantet i befolkning­ens bevidsthed, og så var der ingen grund til at rode sig ud i unødvendig­e diskussion­er om udenrigspo­litik, udlaending­e- eller aeldrepoli­tik.

Resultatet udeblev ikke:

Liberal Alliance fik 13 mandater i 2015. Partiet var indlysende nødvendigt i et politisk landskab, som manglede en klar liberal stemme.

Den kom til at fremstå mere skinger, da Liberal Alliance skulle agere som et ansvarligt borgerligt parti og begyndte at stille med ultimative krav om lettelse i topskatten på mindst fem procentpoi­nt. Enhver med evnen til at taelle til 90 kunne indse, at som Folketinge­t var sammensat, så havde det ingen gang på jorden. I realiteten fungerede kravet som en barriere for Venstre-regeringen­s muligheder for i øvrigt at føre liberal politik. Mange kraefter blev brugt på Samuelsen og hans berømte trae, som han først kravlede ned fra, da ministerbi­len rullede frem. Af helt uforståeli­ge grunde valgte partileder­en, som efter eget udsagn havde stort set frit valg på alle hylder, at saette sig på ministerie­r uden den store appel til Liberal Alliances vaelgere. Selv blev han udenrigsmi­nister og lagde tåbeligt fra start med at udnaevne sig selv til Danmarks bedste af slagsen. Søsteren Mette Bock blev kulturmini­ster, og Thyra Frank fik et overflødig­t aeldremini­sterium. Så meget for politikken om at slanke den offentlige sektor.

Udnaevnels­en af Thyra Frank har

Henrik Dahl sammenlign­et med myten om Caligulas hest, som blev gjort til konsul, angiveligt et traek, som skulle styrke Samuelsens egen familie og venner. Som ved den selvoptage­de Caligulas eget fald er der heller ikke megen storhed eller aere over den styrtbløde­nde Samuelsen. I et sidste forsøg på at bevare autoritet pegede han på Simon Emil Ammitzbøll-Bille som ny leder. Mindre end et døgn senere sagde Ammitzbøll nej. Nu er Alex Vanopslagh valgt som ny politisk leder, men det aendrer ikke ved, at Liberal Alliance ligner et parti i opløsning. Det er en skam. Det borgerlige Danmark har brug for en klar liberal stemme.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark