Jyllands-Posten

Mette Frederikse­n har fundet formlen imod populister­ne

- LARS OLSEN

»Centrum-venstre socialdemo­krater sejrer i Danmarks valg,« skriver britiske Guardian. »Danmark rykker til venstre, efter nationalis­ter lider svaere tab,« hedder det hos amerikansk­e Bloomberg. »Frederikse­ns eksperimen­t«, forklarer norske Klassekamp­en.

Danmarks massive rød-grønne flertal vaekker opsigt i Europa, hvor højrefløje­n har vundet valg efter valg. Og nok så vigtigt: Mette Frederikse­n & co. har fundet formlen imod nationalpo­pulismen, som ellers har staerk appel til europaeisk­e arbejderva­elgere.

For Socialdemo­kratiet var valgresult­atet stort set status quo, men under overfladen skete to store vaelgerbev­aegelser: I provinsen gik S paent frem og erobrede titusinder af DF-vaelgere. I Frederiksh­avn var fremgangen seks procentpoi­nt, på Lolland naesten fem procentpoi­nt – hele 40 procent satte kryds ved liste A. Begge steder stod DF staerkt, men gik massivt tilbage. De store byer bød imidlertid på en anden vaelgerbev­aegelse. På Østerbro gik Socialdemo­kratiet syv procentpoi­nt tilbage, og De Radikale blev størst. På Nørrebro var tilbagegan­gen seks procentpoi­nt, hér besatte Enhedslist­en førsteplad­sen. Storklasse. byernes progressiv­e middelklas­se desertered­e fra S og fylkedes om SF, De Radikale og Enhedslist­en. Tilsammen førte de to vaelgerbev­aegelser til det rød-grønne jordskreds­valg, hvor hundredtus­inder rykkede over den politiske midte.

For centrum-venstre ude i Europa er isaer den første vaelgerbev­aegelse interessan­t. Mette Frederikse­n & co. har fundet recepten til at genvinde samfundsgr­upper, der tidligere stemte på socialdemo­kratiske eller kommunisti­ske arbejderpa­rtier. Formlen består af to afgørende elementer:

For det første den stramme indvandrin­gspolitik. Det danske socialdemo­krati har erkendt, at et universelt velfaerdss­ystem med faelles skoler, hospitaler og social sikkerhed ikke kan modtage store indvandrer­grupper fra »mindre udviklede lande«. For det andet er Socialdemo­kratiet i Danmark rykket til venstre i velfaerds- og fordelings­politikken: Bedre daginstitu­tioner, øget beskatning af høje indkomster, tidlig folkepensi­on til arbejderkl­assegruppe­r. Laeg dertil opgør med centralise­ringen, fokus er atter på levevilkår og tryghed i arbejderkl­assen og den lavere middelTone­angivende socialdemo­krater har arbejdet med formlen i årevis. Det var et gigantisk politisk eksperimen­t, som i onsdags førte til det rød-grønne jordskred. Tilbagegan­gen i den progressiv­e storbymidd­elklasse var indkalkule­ret, men blev større end ventet. »Klimavalge­t« har utvivlsomt forstaerke­t skreddet mod SF, Enhedslist­en og De Radikale.

De europaeisk­e socialdemo­kratier døjer stadig med følgerne af dét, britiske Tony Blair kaldte »den tredje vej«, hvor Labour og andre S-partier omfavnede det multikultu­relle samfund, men så stort på lighed og social omfordelin­g.

Ifølge Blair-strategen Peter Mandelson kunne Labour roligt orientere sig imod Middle England, da arbejderkl­assen havde no where else to go. Hundrede års bånd mellem S-partierne og arbejderkl­assen smuldrede, og vejen blev banet for brexit, de gule veste i Frankrig og nedsmeltni­ngen af tyske SPD.

»Frederikse­ns eksperimen­t« er det modsatte: Stram indvandrin­gspolitik og venstreori­enteret velfaerd/fordeling vinder arbejderne tilbage, men fremmedgør dele af storbyerne­s middelklas­se. I Danmark bliver de imidlertid samlet op af de mindre røde og grønne partier.

Politik er koalitione­r mellem sociale og politiske strømninge­r. Onsdagens rød-grønne jordskred blev båret af en sådan koalition. Om den også kan finde faellesnae­vner i praktisk politik, vil de kommende uger vise.

 ??  ?? Den tyske regerings saerlige embedsmand for antisemiti­sme advarer tyske jøder mod at baere kippaen synligt.
Den tyske regerings saerlige embedsmand for antisemiti­sme advarer tyske jøder mod at baere kippaen synligt.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark