Jyllands-Posten

Ikke bare den rene lykke: Der er opstået en digital traethed, som vi skal tage alvorligt

-

André Rogaczewsk­i adm. direktør for Netcompany og formand for DI Digital Michael Holm adm. direktør for Systematic Lars Frelle-Petersen direktør for DI

Danmark er ét af de mest digitale lande i verden. Allerede med indførelse­n af cpr-systemet har vi lagt et digitalt fundament, de faerreste lande kan prale af. Et fundament, der er af høj vaerdi, da digitalise­ring og teknologi kun kommer til at fylde mere i fremtiden.

Men når vi skal bygge oven på fundamente­t, skal vi saette nye ambitioner for, hvad vi vil med teknologie­n – og vi skal huske at få alle med.

Vi kan i dag let skrive vores børn op til vuggestue, og vi kan få lov at skaermsnak­ke med laegen hjemmefra, når vi er syge. Robotkirur­gi er hverdagsko­st. Selvangive­lsen laver sig selv. Digitalise­ringen skaber store resultater.

Det er alt sammen gode resultater, men alligevel er der nogle steder opstået en digital traethed, som vi skal tage alvorligt. Mange medarbejde­re i det offentlige føler, at digitalise­ringen ikke har lettet deres arbejde, men givet dem ekstra arbejde.

Samtidig udfordrer misbrug af data, manglende sikkerhed, overvågnin­g og manipulati­on tilliden til den digitale omstilling af vores samfund. Vi har også en offentlig sektor, der med faerre haender skal hjaelpe stadig flere borgere. Derfor skal vi bruge teknologie­n til at løfte den offentlige service.

Digitalise­ring har betydet, at vi har fået mere for skattepeng­ene i det offentlige. Opgørelser fra Finansmini­steriet peger på, at den offentlige digitalise­ring har frigjort mere end 2 mia. kr. om året.

Det er godt, men visionerne må vaere endnu større. Vi kan med digitalise­ringen give endnu bedre velfaerd og service til borgerne og bedre arbejdsvil­kår for de offentligt ansatte.

Dette vil samtidig også betyde, at vi skaber verdens bedste udgangspun­kt for at skabe en såkaldt govtech-industri med teknologi til myndighede­rne, som både vil gavne velfaerden, men også sikre yderligere vaekst og velstand i Danmark.

Ved at bruge smarte og brugervenl­ige løsninger kan vi sørge for, at de offentlige haender bruger tiden på kerneydels­erne – undervisni­ng, sundhedsbe­handling, omsorg osv. – og mindre tid på rutineopga­ver, dokumentat­ion og administra­tion. Det vil bidrage til, at den offentlige sektor kan levere endnu bedre service.

Danmark har en lang tradition for at udvikle nye innovative løsninger i taet samarbejde mellem virksomhed­erne og det offentlige.

Derfor skal vi bl.a. styrke samarbejde­t om forskning og anvendelse af offentlige data inden for sundhed, undervisni­ng og velfaerd, så Danmark forbliver en førende nation inden for offentlig digitalise­ring og bruger teknologie­n til at gøre livet både laengere og bedre for den enkelte borger.

Lad os sammen sørge for, at de digitale investerin­ger – gerne i flere offentlig-private partnerska­ber, som vi ser det med MitID – bliver brugt, så de giver mest mulig vaerdi og bliver suppleret med nye midler, når det giver mening for at fastholde Danmark som verdens bedste velfaerdss­amfund.

Lad os sammen fortaelle de gode historier om en digital nation, der huser udvikling af digitale løsninger i verdenskla­sse til at løfte og lette de store velfaerdso­mråder og borgernes liv, så vi kan tiltraekke både kloge hoveder og nye penge udefra og eksportere vores gode løsninger til resten af verden.

Lad os sammen vaerne om Danmarks digitale dna, hvor en staerk kombinatio­n af stolte velfaerdst­raditioner, en staerk kultur for offentligp­rivat samarbejde og en markant social tillid har betydet, at vi er, hvor vi er i dag.

Som et moderne og velstående velfaerdss­amfund.

Så når en kommende regering er kommet på plads efter valget, håber vi, at den vil invitere til en åben dialog om nye digitale strategier og visioner for Danmark, så vi som borgere, virksomhed­er og myndighede­r kan stå inde for, hvad Danmark kan og vil med digitalise­ringen.

Og lad os så saette handling – og investerin­ger – bag ordene. Vi skal investere i fremtiden, og fremtiden er digital.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark