Jyllands-Posten

Usexede renovering­er er klimavejen frem

-

Jannick Nytoft adm. direktør i Ejendomdan­mark

Skal Danmarks klimabarom­eter slå mere grønt ud, er der et område, der ikke skal overses: energireno­veringer af vores ejendomme. Alligevel holder partierne sig i valgkampen­s klimaudspi­l til det offentlige område og naevner ikke det private med et ord. Det er godt med et skaerpet fokus på offentlige bygninger, men vi skal ikke glemme f.eks. den halve million udlejnings­boliger.

Og som reglerne er skruet sammen i dag, kan energireno­veringer alt for ofte ikke betale sig. Det er ikke godt nok. Hvis vi for alvor skal rykke ved energiforb­ruget, er der brug for tilskud eller nye regler.

Klima stod højest i mange vaelgeres bevidsthed. Vi skal begraense energiforb­ruget og skaere ned på CO2-udledninge­rne, så der er en leve- og baeredygti­g klode til de naeste generation­er.

Det har politikern­e heldigvis opfanget, og de står i kø for at erklaere sig for grønne og baeredygti­ge. Men selv om der bliver lovet nye klimamål, og at der skal energireno­veres mere, bliver klimasnakk­en ofte ved det abstrakte.

Der skal konkrete forslag til, hvis vi for alvor skal rykke. 40 pct. af energiforb­ruget i Danmark stammer fra bygninger, så ejendomme er ikke til at komme udenom, hvis vi for alvor vil nedbringe energiforb­ruget – og derigennem CO2-udslippet.

Samtidig er renovering­er ifølge Klimarådet den metode til grøn omstilling, hvor vi får mest for pengene. Mere end ved at mindske bestanden af malkekvaeg, mindre transport på vejene, mere solvarme eller flere elbusser. Derfor skal renovering­er af ejendomme højere op på klimadagso­rdenen.

Ikke mindst skal der findes løsninger på de forhindrin­ger, der saetter en stopper for endnu flere renovering­er. Den allerstørs­te forhindrin­g er det såkaldte paradokspr­oblem: At det for mange ejere ikke kan betale sig at renovere ejendomme, så energiforb­ruget bliver mindre. Det er aergerligt. Mange i branchen står på spring og vil gerne gøre en grøn indsats.

Skåret firkantet ud kan det ikke betale sig, hvis en ejer af en udlejnings­ejendom gennemføre­r klimarenov­eringer med bedre isolering, bedre varmesyste­m, højisolere­de vinduer, bedre udnyttelse af vand, el og varme osv. Grundlaegg­ende fordi man ikke kan indregne omkostning­erne i huslejen. Det er vi nødt til at gøre noget ved.

Til efteråret skal Folketinge­t diskutere et oplaeg til en klimalov, og det er oplagt, at politikern­e her baner vejen for flere energireno­veringer i lejelejlig­heder. Ligesom det er oplagt, at politikern­e lover at sikre, at energireno­veringer skal vaere rentable, så de også bliver udført. Danmark har travlt, hvis vi skal nå de klimamål for renovering­er, som vi faktisk er forpligtet til at leve op til i EU. I 2050 skal alle de 2,4 millioner danske bygninger vaere energireno­verede. Det kraever, at vi fra nu af kommer igennem 3 pct. om året – men tal fra EU viser, at vi kun når 1 pct. i dag.

Vi skal med andre ord have farten op til det tredobbelt­e. Det kraever for alvor nye ejendomsbo­ller på renovering­ssuppen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark