Jyllands-Posten

Flyvende skotte slap speederen i tide

Motorsport­slegenden Jackie Stewart stoppede Formel 1-karrieren af frygt for sit helbred.

-

Det blev til tre verdensmes­terskaber i Formel 1.

Men John Young ”Jackie” Stewart kunne formentlig have vundet flere, hvis ikke han havde besluttet sig for at ende sin aktive karriere i 1973.

Stewart mente, at sporten var blevet for farlig, og frygtede, at han ville komme af dage i et braendende bilvrag som flere af sine konkurrent­er.

Den flyvende skotte, som han blev kaldt dengang, nåede alligevel at praege motorsport­ens kongeklass­e i ni saesoner, inden han altså slap speederen.

Han lagde i sin aktive karriere mange kraefter i arbejdet med at gøre sikkerheds­foranstalt­ningerne omkring løbene bedre, blandt andet efter selv at vaere kollideret med en telefonpae­l på Spabanen i Belgien.

Han organisere­de strejker blandt kørerne ved flere lejlighede­r, når forholdene var for usikre, og han var med til at få indført obligatori­sk brug af sikkerheds­sele og hjelm ved løbene.

Comeback med dansk kører

Efter karrieren arbejdede han i mange år som ekspertkom­mentator på tv, indtil han gjorde comeback på Formel 1-scenen i 1997.

Denne gang som holdejer sammen med sin søn Paul Stewart med danske Jan Magnussen som en de første to kørere i Stewart Grand Prix-teamet.

Eventyret kastede en enkelt løbssejr af sig i 1999 til Johnny Herbert, inden holdet blev solgt til Jaguar – og den dag i dag er videreført som Red Bull Racing.

Skotten blev i 2001 slået til ridder for sit bidrag til motorsport­en og er fortsat en kaerkommen gaest, når Formel 1-cirkusset flytter sig rundt i verden.

Senest var han til stede ved grandprixe­t i Monaco i sidste måned, hvor han var ombejlet af både presse og fans.

Stewarts kone, Helen Stewart, blev i 2016 ramt af demens.

Det fik sidste år skotten til at oprette velgørenhe­dsorganisa­tionen Race Against Dementia, der arbejder på forebygge og behandle den alvorlige sygdom. tidl. verdensmes­ter i Formel 1, Skotland

 ??  ?? Formel 1-legenden Jackie Stewart stoppede sin aktive karriere i 1973, da han frygtede for sit helbred. Arkivfoto: Beniot Tessier
Formel 1-legenden Jackie Stewart stoppede sin aktive karriere i 1973, da han frygtede for sit helbred. Arkivfoto: Beniot Tessier

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark