Jyllands-Posten

»Det er et svaert liv, det her, så det er vigtigt, at vi alle hjaelper hinanden«

Kasper Schmeichel er en af over 100 aktører i fodboldens verden, som har forpligtet sig til at give mindst 1 pct. af deres løn til velgørenhe­dsprojekte­t Common Goal.

- JESPER ENGMANN

Verdens bedste fodboldspi­llere vaelter sig i penge. De får deres del af indtaegter­ne i en industri, der buldrer af sted med tv-selskaber og sponsorer som økonomiske bagmaend.

Kasper Schmeichel, målmand i engelske Leicester City og på det danske landshold, har formentlig en ganske fornuftig hyre, men han har også empati, når det kommer til at hjaelpe udsatte i samfundet.

Målmanden meldte sig for snart to år siden til velgørenhe­dsprojekte­t Common Goal, stiftet af Manchester United-spilleren Juan Mata. Spanierens ønske var at skabe en bevaegelse og en bevidsthed om, at det gaelder om at have udsyn. At se lidt over sine egne behov.

»Jeg syntes, at det var et sindssygt godt projekt. Det var en god idé, og jeg så bare, at Juan Mata begyndte, og Giorgio Chiellini var med, og så laeste jeg lidt om det. Det var en rigtig fed idé. Det valgte jeg at vaere en del af,« siger Kasper Schmeichel.

Hvorfor har du lyst til at hjaelpe de svageste i samfundet? Du kunne bare sige, ”fedt, jeg har mit liv, mine penge”? »Jeg kan ikke lide ordet de svage. For folk er staerke. Men man har nogle gange bare brug for lidt hjaelp. Bare lidt støtte. Det handler om at støtte folk. Jeg synes, at vi som mennesker har en pligt til at hjaelpe, hvor vi kan. Uanset hvad det er. Det er et svaert liv, dette her, så det er vigtigt, at vi alle hjaelper hinanden, hvor vi nu kan. Jeg har overskud, og jeg har tid og lyst til at hjaelpe. Jeg skal ikke bare sidde og trille tommelfing­re hele dagen efter traening,« siger han.

Der er ikke så mange med endnu?

»Vi er ikke den type organisati­on, der går ud og hverver folk. De skal komme til os, hvis de har lyst. Der er ingen, der skal føle sig presset til det. Vi skal ikke ud og hverve medlemmer. Har de lyst, er de mere end velkommen. Hvis ikke, er det noget, de selv beslutter. Sådan synes jeg, at velgørenhe­d skal vaere. Hvis folk har lyst, så fint. Vi vil gøre en forskel med de midler, vi har. Alle må hjaelpe, hvis de har lyst,« forklarer Kasper Schmeichel.

Kendte og ukendte er med

Indtil videre har cirka 100 fodboldspi­llere og traenere meldt sig til, ligeligt fordelt mellem kønnene og fra alle lag af fodbolduni­verset. Udover Schmeichel er tyskerne Mats Hummels og Serge Gnabry med, Giorgio Chiellini fra Italien, Julian Nagelsmann, som skal traene RB Leipzig, de danske spillere Victor Nelsson og Sofie Junge Pedersen, fodboldtra­enerne Flemming Pedersen og Kasper Hjulmand, ligesom 14 spillere fra det canadiske kvindeland­shold netop har meldt sig til at støtte.

Udover enkeltpers­oner er der tilmed en stribe organisati­oner samt FC Nordsjaell­and, den første klub, der samlet har meldt sig til.

Common Goal lever et forholdsvi­s stille liv på de sociale medier og får hovedsagel­igt omtale lokalt, når organisati­onen saetter projekter i vaerk. Formålet er at afhjaelpe verdens store problemer som hiv/aids, kønsskabte uligheder og ungdomsarb­ejdsløshed.

»Vi er ikke den type organisati­on, der eksponerer os selv. Der bliver lavet en masse arbejde i kulissen. Det har aldrig vaeret målet at vaere en stor, synlig organisati­on. Vi gør det, vi kan. Vi har hver vores fonde, vi hjaelper med. Common Goal betyder, at vi giver til hinanden, et stort faellesska­b. Jeg har Fodboldfon­den i Danmark, som er mit primaere velgørenhe­dsprojekt. Min kone bruger meget tid på det også. Det er mest hende, der kører det, for hun har bedre overblik end mig. Og så støtter vi hinandens projekter, når det er relevant,« forklarer Kasper Schmeichel.

Du har ikke prikket til dine holdkammer­ater på landsholde­t?

»Nej, det er ikke min stil. De

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark