Jyllands-Posten

COMMON GOAL

-

Juan Mata, spansk fodboldspi­ller i Manchester United, stiftede for to år siden Common Goal sammen med Jürgen Griesbeck og Thomas Preis. Målet var at skabe en forbindels­e mellem fodbold som industri og fodbold som et middel til at skabe sociale forandring­er.

Idéen er, at man melder sig til at give mindst 1 pct. af sin indtaegt, som samles i en fond, der støtter velgørenhe­dsprojekte­r med fodbold som omdrejning­spunkt i hele verden.

Efter to år er der 100 spillere og traenere, der har meldt sig til, og indtil videre har de sendt det, der svarer til over 9,2 mio. kr. videre til diverse projekter. er velkommen, hvis de har lyst til at deltage,« bemaerker han.

Hans kollega på landsholde­t Mathias ”Zanka” Jørgensen har flere gange stået forrest i diverse kampagner, blandt andet mod homofobi og racisme.

»I Huddersfie­ld og andre engelske klubber er velgørenhe­d ofte sat i system. Jeg er mest involveret, når det handler om børn. Vi har alle maerkesage­r. Generelt er man jo for det hele, men det gaelder om at vaelge det, man ved noget om og braender for. Finde det, hvor man kan gøre en forskel. Sådan taenker jeg på det,« siger Mathias ”Zanka” Jørgensen.

Et andet perspektiv

Han mener ikke, at der ligefrem skal stilles krav til fodboldspi­llere om at støtte velgørenhe­d.

»Nej, det skal komme fra en selv. Penge betyder meget, men det er ofte lige så meget det med at vise sit ansigt og sige det, man mener. Kan man smide penge oven i, er det fantastisk. Vi skal udnytte det unikke, vi har, og det kan vaere vores tid og vores image,« siger han.

Juan Matas ønske er, at Common Goal kan give fodboldspi­llere et andet perspektiv på den magt, som spillet har.

»Faktisk er det vigtigste, at vi reflektere­r over, hvad vi hver isaer kan gøre for at gøre verdens uligheder mindre. Drømmen er at få alle – lad os bare begynde med europaeisk fodbold – til at donere. Jeg tror, det er muligt. Hvis vi kan få folk til at taenke på at hjaelpe andre og have empati for andre, det er vores ultimative drøm,« har Juan Mata sagt til BBC.

 ??  ?? Danmark slog Georgien med 6-1 i Parken i 2005. Skal landsholde­t naerme sig det antal mål igen, er det spillere som Christian Eriksen og Yussuf Poulsen, der skal praestere. Her ses de under søndagens traening. Foto: Lars Møller/Ritzau Scanpix
Danmark slog Georgien med 6-1 i Parken i 2005. Skal landsholde­t naerme sig det antal mål igen, er det spillere som Christian Eriksen og Yussuf Poulsen, der skal praestere. Her ses de under søndagens traening. Foto: Lars Møller/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark