Jyllands-Posten

Finanspoli­tikken bliver den naeste bazooka

Der er en hel del, der tyder på, at den naeste store bazooka vil blive af finanspoli­tisk karakter.

-

Den netop overståede valgkamp har vaeret fyldt med ambitioner for udviklinge­n i det offentlige forbrug ind i 2020’erne. Det har vaeret vigtigt at sende et signal om, at ”velfaerden” opretholde­s og udbygges.

Danmark har som udgangspun­kt ganske solide offentlige finanser. EU-Kommission­ens prognose for 2019 peger på, at den offentlige sektor får et budgetover­skud på 0,6 pct. af bruttonati­onalproduk­tet (bnp). Den offentlige bruttogael­d ligger på et lavt niveau efter internatio­nal målestok, blot ca. 33 pct. af bnp. Det ekstremt lave rentenivea­u i det danske obligation­smarked vidner om høj tillid til Danmark blandt kreditorer­ne. Renteforsk­ellen til Tyskland har ikke flyttet sig ved valget og udsigten til en ny socialdemo­kratisk ledet regering. De finansiell­e markeder har allerede konkludere­t, at Danmark har råd til at øge det offentlige forbrug inden for de proportion­er, der er lagt frem.

Zoomer vi ud globalt, er det nogle helt andre størrelser, der opereres med i en raekke førende lande. I 1980 var den japanske statsgaeld omkring 50 pct. af bnp. Siden er gaelden steget astronomis­k til omkring 238 pct. af bnp. En meget stor del af denne øgede gaeldsstif­telse er finansiere­t af den japanske centralban­k. Bank of Japan ejer i dag ca. halvdelen af alle udstedte statsoblig­ationer. Den japanske stat har i meget stor skala lånt penge med den ene hånd – og udlånt penge med den anden.

Det har dog ikke forårsaget den hyperinfla­tion, som Tyskland var vidne til i starten af 1920’erne. Tvaertimod har Japan store problemer med at få inflatione­n op på de 2 pct., der er målsaetnin­gen. Det vaekker opsigt og anviser vejen for finanspoli­tikken andre steder.

Der breder sig en opfattelse af, at det er meget mindre omkostning­sfuldt at stifte offentlig gaeld end det, man troede tidligere. Den amerikansk­e praesident, Donald Trump, er gået ned ad den vej. Store skattelett­elser sidste år flytter USA i retning af historisk høje budgetunde­rskud, set ift. hvor lav arbejdsløs­heden er i USA. Det er helt uhørt, at USA har budgetunde­rskud på 5 pct. af bnp, men samtidig en arbejdsløs­hed under 4 pct.

I Italien kalder Lega-leder og vicepremie­rminister Salvini på en ”Trump-kur”, underforst­ået et positivt finanspoli­tisk chok for at genstarte økonomien.

Opgør med budgetregl­er

EU-Kommission­en stritter imod, men inden for euroområde­t som helhed er der et pres for at få taget et opgør med de stramme budgetregl­er. Også Frankrig forventes at bryde budgetramm­en i år.

I Kina er budgetunde­rskuddet øget markant i de seneste par år. Det samlede offentlige budgetunde­rskud ligger på omkring 11 pct. af bnp.

Pengene fosser simpelthen ud af de offentlige kasser for at støtte vaeksten.

Perioden hen over og efter finanskris­en har vaeret praeget af en global anvendelse af pengepolit­ik i ret ekstrem skala. Det har vaeret midlet over alt andet til at få gang i den økonomiske vaekst og presse arbejdsløs­heden ned. Nu viser den globale økonomi imidlertid igen voksende tegn på metaltraet­hed. Der er et godt stykke til recession, men vaeksten er tydeligt på vej ned presset af handelskon­flikter og andre faktorer. Den pengepolit­iske bazooka er i store traek skudt af. Magasinet er tomt. Der er en hel del, der tyder på, at den naeste store bazooka vil blive af finanspoli­tisk karakter.

De internatio­nale tendenser kan få den danske debat om en finansiere­t stigning i det offentlige forbrug på under 1 pct. p.a. til at blegne.

chefstrate­g, Bankinvest

 ??  ?? JAKOB VEJLØ
JAKOB VEJLØ

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark