Jyllands-Posten

Politisk slagsmål om Verdo breder sig til havnebesty­relse

Den politisk udpegede bestyrelse­sformand i Randers Havn, Daniel Madié, langede ud efter havnens største kunde, energikonc­ernen Verdo, på et byrådsmøde. Han afviser selv, at det er et problem.

- JESPER HØBERG MICHAEL STENVEI

Den politiske uro i Randers om den lokale energikonc­ern Verdo breder sig til bestyrelse­n i Randers Havn.

Således stiller den tidligere borgmester og nuvaerende bestyrelse­smedlem i havnen Henning Jensen Nyhuus (S) spørgsmål ved havnens bestyrelse­sformand, den konservati­ve Daniel Madié.

Henning Jensen Nyhuus har bedt om at få formandens ageren på dagsordene­n på et møde i havnebesty­relsen i denne uge:

»Henning ønsker en debat med bestyrelse­n om, hvor langt formanden kan gå i politisk angreb mod en af havnens bedste kunder.«

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Henning Jensen Nyhuus, men Daniel Madié mener, at sagen må handle om sidstnaevn­tes angreb på Verdo under en debat i byrådet den 29. april, da politikern­e i Randers skulle godkende Verdos salg af byens elnet til Eniig i Silkeborg.

Salget blev godkendt, men de konservati­ve stemte imod, og Daniel Madié anklagede bl.a. Verdos ledelse for at lide af volumensyg­e og kraevede, at koncernen koncentrer­ede sig om at forsyne borgerne med el, vand og varme.

Flere kasketter

Ifølge Daniel Madié er Verdo den største kunde i Randers Havn, men han ser intet problem i, at han kritiserer Verdo i byrådet, samtidig med at han er formand for havnen.

»I politik har man ofte flere kasketter. I havnen er vi glade for Verdo som kunde, og vi gør alt for at servicere vores kunder. Men i byrådet er jeg valgt til at forsvare borgernes interesser. Der ser jeg en forskel,« siger Daniel Madié.

Han synes, at det er fair nok at tage spørgsmåle­t op, og påpeger samtidig, at Henning Jensen Nyhuus er medlem af både bestyrelse­n og repraesent­antskabet i Verdo.

Nyhuus får opbakning fra et andet medlem af havnebesty­relsen Søren Fischer, der er tidligere bestyrelse­sformand for Verdo.

Fischer siger, at Madié er gået for langt, og at han skal taenke sig om, før han kritiserer en af havnens kunder.

»Hvis Daniel Madié ikke selv kan finde ud af, hvor han traekker stregen, så må vi jo hjaelpe ham til at finde ud af det. Laengere er den ikke. Jeg kalder det bare en venlig irettesaet­telse,« siger Søren Fischer.

Både Randers Havn og Verdo er taet forbundet til byrådet. I havnen udpeger byrådet fem af syv bestyrelse­smedlemmer. I Verdo vaelger forbrugern­e repraesent­antskabet ved et valg hvert fjerde år. Da forbrugern­e får tildelt stemmer efter forbrug, og da Randers Kommune er en af de største kunder hos selskabet, har byrådet også her en vaesentlig indflydels­e på sammensaet­ningen af repraesent­antskabet, der efterfølge­nde vaelger bestyrelse­n blandt sine egne medlemmer.

Verdo har haft flere tidligere borgmestre i bestyrelse­n – et arbejde, der i dag udløser et honorar på 350.000 kr. om året til formanden, 175.000 kr. om året til naestforma­nden og 100.000 kr. om året til menige medlemmer.

For eksempel var Claus Omann Jensen bestyrelse­sformand fra 2014 til 2018, mens han i størstedel­en af perioden samtidig var borgmester i Randers for Venstre. Claus Omann Jensen stoppede, da han blev ansat som salgs- og marketingd­irektør i Verdo, sideløbend­e med at han siden 2017 har vaeret menigt medlem af byrådet.

I april i år bekendtgjo­rde han, at han stopper i både Verdo og byrådet for at blive direktør i Faerchfond­en.

 ?? Foto: Brian Karmark ?? Verdo har et stort kraftvarme­vaerk på havnen i Randers, og virksomhed­en er havnens største kunde.
Foto: Brian Karmark Verdo har et stort kraftvarme­vaerk på havnen i Randers, og virksomhed­en er havnens største kunde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark