Jyllands-Posten

Dansk rigmand lander endnu et millionove­rskud

Henrik Hougaard, som tjente en formue på at saelge familievir­ksomheden Skiold, er løbet ind i store tab i Kina. Et andet af Hougaards selskaber er til gengaeld kommet på ret køl efter en årelang krise.

- LARS ATTRUP

Efter et dramatisk år, som har vaeret praeget af store tab i Kina, er det lykkedes erhvervsma­nden Henrik Hougaard at levere endnu et solidt millionove­rskud.

Henrik Hougaard indkassere­de i 2017 en trecifret milliongev­inst på salget af familievir­ksomheden Skiold til en kapitalfon­d. Pengene får dog ikke lov at samle støv, men er i stedet kanalisere­t ud i en lang raekke investerin­ger via Hougaard-familiens holdingsel­skab, Thoraso, der har Henrik Hougaard som hovedaktio­naer.

Thoraso har netop offentligg­jort et 2018-regnskab med et overskud før skat på 23 mio. kr.

Regnskabet er dog skaemmet af betydelige tab i en af selskabets store investerin­ger Scandinavi­an Farms Invest. Thoraso og Henrik Hougaard ejer 20 pct. af Scandinavi­an Farms Invest, som i løbet af de seneste syv år har opbygget en gigantisk svinefarm på Kinas østkyst. Farmen har kapacitet til at producere 300.000 grise om året og har i flere år praesteret solide overskud.

Underskud på 110 mio.

I 2018 gik alt imidlertid galt. Grisene på farmen blev ramt af smitsomme sygdomme, og produktivi­teten faldt. Samtidig spredte svinepeste­n sig med rivende hast i området omkring farmen, og til sidst blev det besluttet at nedslagte hele besaetning­en og lade staldene stå tomme i en periode. Konsekvens­en er et underskud på farmen på 110 mio. kr. i 2018 og et forventet minus i niveauet 150 mio. kr. i 2019.

Til gengaeld kan Henrik Hougaard glaede sig over, at Thorasos ejerandel på 33 pct. i landbrugsk­oncernen DUI Holding langt om laenge har udviklet sig til en god forretning. Det danskejede selskab driver landbrug med svin, kvaeg og kornproduk­tion i Ukraine og har vaeret hårdt ramt af den politiske uro og store valutakurs­fald i landet. I 2018 fik selskabet imidlertid naesen oven vande og leverede et overskud på 32 mio. kr. – bl.a. på grund af de store prisstigni­nger på svinekød, der er en udløber af udbruddene af svinepest i Kina.

Landbrug i Paraguay

Henrik Hougaard, der også er bestyrelse­sformand og storaktion­aer i det børsnotere­de landbrugss­elskab Firstfarms, har desuden investerin­ger i en kaempe landbrugsb­edrift i Paraguay. Ved siden af det er han involveret i ejendomsud­vikling i Berlin og storaktion­aer i Graintec, der saelger fiskefoder­fabrikker. Henrik Hougaard driver også landbrug hjemme i Nordjyllan­d, hvor han ejer herregårde­n Skaarupgaa­rd, som er på 900 hektar.

Hvis resultatet i Thoraso som ventet bliver omkring nul i år, vil det ikke ryste økonomien hos familien Hougaard. Selv om Thoraso udbetalte et udbytte på 42 mio. kr. i 2017, er der stadig en egenkapita­l på 499 mio. kr. i selskabet.

 ??  ?? Erhvervsma­nden Henrik Hougaard kommer ud af 2018 med et overskud på 23 mio. kr. – trods store tab på en kaempe svinefarm i Kina.
Erhvervsma­nden Henrik Hougaard kommer ud af 2018 med et overskud på 23 mio. kr. – trods store tab på en kaempe svinefarm i Kina.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark