Jyllands-Posten

Her er to billige muligheder

-

det 2.380 kr. om måneden efter skat med det nuvaerende rentenivea­u, hvis man finansiere­r det med et F5-lån. Vaelger man i stedet det 10-årige fastforren­tede 0 pct.-lån, koster det 2.370 kr.

Når man alligevel kan overveje F5-lånet, hvis man tror på uaendrede eller faldende renter, skyldes det, at hovedstole­n er lidt større på det 10-årige lån end på F5-lånet som følge af kurstabet, mener Lise Nytoft Bergmann.

I eksemplet er hovedstole­n 265.000 kr. på det fastforren­tede lån og 263.000 kr. på F5-lånet. Og de 2.000 kr. i forskel skal boligejere­n med fast rente også betale tilbage. Over tid vender billedet derfor, og ydelsen efter skat bliver lidt højere på det fastforren­tede lån end F5lånet. Målt over hele lånets løbetid ender det fastforren­tede lån med at vaere 1.600 kr. dyrere end F5-lånet.

»Hvis man tror på uaendrede eller faldende renter, bør man vaelge F5-lånet. Man bør vaelge det fastforren­tede lån, hvis man tror på stigende renter eller bare gerne vil have en fast plan for, hvor meget man skal betale. Det er to fine låntyper, og med det i øjeblikket meget lave rentenivea­u går man ikke galt i byen med nogen af lånene,« mener Lise Nytoft Bergmann.

I realkredit­institutte­rne anbefaler man tillaegslå­n med 10 års løbetid, når der er tale om forbedring­er som eksempelvi­s nyt køkken eller bil. Dermed svarer løbetiden til levetiden af det, som man investerer i.

Arkivfoto: Peter Hove Olesen

 ??  ?? Det er billigt at låne til forbedring­er i boligen i øjeblikket.
Det er billigt at låne til forbedring­er i boligen i øjeblikket.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark