Jyllands-Posten

Maersks tyske it-nørder: »Vi var fuldstaend­ig chokerede«

Den digitale speditør Freighthub vil ruske op i de traditione­lle speditører og presse deres marginer. Kom indenfor hos de ivaerksaet­tere, der skal saette blus under Maersks digitale revolution.

- LEONORA BECK

Hverken den 32-årige Ferry Heilemann eller hans tre ivaerksaet­terkompagn­oner kendte noget til transports­ektoren, da de i 2015 satte sig for at finde en idé til et nyt selskab.

At bygge selskaber var trods deres unge alder imidlertid ikke fremmed for dem. De havde allerede stiftet og solgt en stribe virksomhed­er, blandt andet en internetku­ponvirksom­hed til Google for knap 1 mia. kr.

Hvad der var nyt – og rystende – for dem var til gengaeld at opdage, hvordan verdens virksomhed­er og indbyggere rent faktisk får fragtet deres gods rundt på kloden.

»Vi var fuldstaend­ig chokerede, da vi fandt ud af, hvordan spedition fungerede. Processen var analog, enormt manuel og fejlramt. Folk arbejdede meget over telefon, fax og e-mail,« siger Ferry Heilemann, adm. direktør i Freighthub.

Selv om lastbiler, containers­kibe og flylastrum på det tidspunkt lå kilometer vaek fra deres ekspertise, antaendte den gammeldags speditørpr­aksis en trang hos de digitale ivaerksaet­tere til for alvor at puste støvet af sektoren.

»Vi taenkte, at det var umuligt, at sådan en kaempe industri opererer på en måde, der hører til 1990’erne,« siger han.

Positionsk­amp

Det er praecis den industri, danske mastodonte­r som DSV og A.P. Møller-Maersk opererer i.

Freighthub-fyrene er langtfra de eneste, som har øjnet muligheder­ne i – og nødvendigh­eden af – at give transportb­ranchen en digital overhaling. De seneste år er store summer af investorka­pital strømmet til ivaerksaet­tere, som kan smidiggøre og digitalise­re den stive transportb­ranche.

Det har fået både de store speditører og Maersks konkurrent­er til at forsøge at positioner­e sig for at sikre sig, at de har foden indenfor, når speditions­branchen for alvor bliver digital igennem hele vaerdikaed­en.

Det samme gaelder Maersk, som har søsat adskillige digitale initiative­r, blandt andet en blockchain-platform for hele industrien, som skal stryge alt det langsommel­ige papirarbej­de, der i dag tynger processen med at få transporte­ret gods fra et sted til et andet.

Også Freighthub, som i dag taeller omkring 160 ansatte, har Maersk købt sig ind i. Venturearm­en Maersk Growth skød i begyndelse­n af maj sammen med en gruppe af investorer 200 mio. kr. i den digitale speditør. Planen er, at Maersk-gruppen og Freighthub fremadrett­et skal arbejde taet sammen.

»Maersk satser sine penge på så mange heste som muligt i øjeblikket. Det er en måde at gardere sig mod, at det ikke bliver et tab for Maersk i fremtiden, uafhaengig­t af hvem der vinder kunderne,« siger Jonas Eliasson, shippingan­alytiker hos Kepler Cheuvreux.

Ferry Heilemann og teamets første tanke var at hjaelpe eksisteren­de speditører med at opdatere deres egne itsystemer med en standardlø­sning, så de for alvor bliver digitale. De fandt imidlertid hurtigt ud af, at sådan en løsning ikke ville løse industrien­s egentlige problem. Ny software, som skulle bygges oven på de gamle it-systemer, ville bare komplicere den digitale infrastruk­tur yderligere hos speditører­ne.

»Hvis vi skulle til at skraedders­y software, ville vi ende med at blive en agentforre­tning rettere end en skalerbar teknologiv­irksomhed. Og det, vi uden tvivl ville, var at bygge et skalerbart selskab,« siger han.

Derfor besluttede firkløvere­t at starte fra bunden og bygge deres egen speditør. Den skulle skille sig ud fra resten af industrien ved at vaere fuldt digital og med en gennemsigt­ig platform, som giver kunderne stribevis af priser i realtid.

»Hvis man dykker ned i driften uden at have en logistikba­ggrund – som ingen af os havde – er det selvfølgel­ig en stor udfordring,« siger Ferry Heilemann.

Han har selv gået på en tysk business school, mens hans bror, Fabian Heilemann, har en baggrund som jurist. De to øvrige, Michael Wax og Erik Muttersbac­h, er uddannet henholdsvi­s mekanisk ingeniør og softwarein­geniør.

Solgte til Google

Da Heilemann-brødrene i 2009 startede Dailydeal, en platform for internetku­poner, var Ferry Heilemann 23 år, og broren 27 år. Da de solgte Dailydeal til Google for 140 mio. dollars – knap 1 mia. kr. i 2011, fortsatte de med at arbejde under Googles vinger. Men ivaerksaet­tertrangen og lysten til at bygge virksomhed­er halede i brødreparr­et.

Selv om ingen af de fire ivaerksaet­tere har en baggrund i transportb­ranchen, stoler de på deres forretning­skoncept, men folkene Jonas Eliasson, shippingan­alytiker, Kepler Cheuvreux bag Freighthub er varsomme med at fortaelle om deres finansiell­e nøgletal, lige bortset fra at selskabet fra 2017 til 2018 tredoblede volumenern­e på platformen og har omkring 1.000 kunder.

Fuld gennemsigt­ighed

»Vi er også undervejs med at tredoble vores forretning i 2019,« siger Ferry Heilemann.

Til forskel fra mange af de traditione­lle speditører satser Freighthub på at begraense telefonsam­taler og tidskraeve­nde mailkorres­pondancer til et minimum. Hvis man vil have fragtet varer i en container fra Shanghai til München med forsikring og toldservic­e, kan man plotte sit ønske ind på Freighthub­s platform, og i løbet af få sekunder får man omkring 100 muligheder at vaelge imellem med pris, anslået ankomst

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark