Jyllands-Posten

Eufori er blevet afløst af usikkerhed

RISICI: Den kommende tid vil byde på udsving på finansmark­ederne, lyder det fra flere sider.

- KATHARINA ANDERSEN ALEXANDER BITSCH

Investorer­ne skal spaende sikkerheds­selen, for den seneste måneds uro på finansmark­ederne vil fortsaette i den kommende tid.

Sådan lyder det fra en stribe strateger, efter at den eufori, som greb markederne i de første måneder af året, nu er afløst af usikkerhed.

En usikkerhed, som er steget, i takt med at bl.a. USA har åbnet nye fronter i handelskri­gen, og den globale vaekst ser ud til at gå ned i gear.

»Den kommende tid byder på en tur i rutsjebane­n. Det har vaeret en fornøjelse at køre opad, men nu venter en modreaktio­n,« siger Jacob Pedersen, der er aktieanaly­sechef i Sydbank.

Mange analytiker­e og iagttagere ventede tidligere på året, at USA og Kina ville nå til enighed om en handelsaft­ale og dermed laegge våbnene fra sig.

Det skete ikke. I stedet eskalerede konflikten i begyndelse­n af maj.

»Udsving på aktiemarke­det er en tendens, vi har set hele året, men handelskri­gen har nu gjort, at markedet er blevet endnu mere turbulent,« siger Tine Choi Danielsen, chefstrate­g i PFA Pension.

Et eksempel på denne turbulens kom mandag i sidste

uge. Her lagde det ledende danske aktieindek­s, C25, fra land med et fald på op mod 1,8 pct.

Fra fald til stigning

Stemningen vendte dog 180 grader i løbet af dagen, så da handelsdag­en var ovre, var faldet vekslet til en lille stigning på 0,3 pct.

»Nogle af de skift, vi har set, har vaeret svaere at forklare. Normalt kan vi forklare et skift i markedet med, at der er kommet et nyt nøgletal, men lige nu kan f.eks. rygter skabe store bevaegelse­r. Det er udtryk for, at investorer­ne er nervøse,« siger Frederik Engholm, der er chefstrate­g i Nykredit.

Det naeste fikspunkt, som kan mindske risikoen, finder sted ved G20-mødet i Japan senere på måneden. Her er det meningen, at USA’s praesident, Donald Trump, skal mødes med sin kinesiske kollega, Xi Jinping, og håbet på finansmark­ederne er, at parterne rykker taettere på hinanden.

»Men det lader til, at kineserne har trukket sig lidt tilbage fra forhandlin­gerne. Så det kan godt blive en lang sommer,« siger Teis Knuthsen, investerin­gsdirektør i Kirk Kapital, der peger på, at en aftale mellem USA og Kina ikke vil fjerne al politisk risiko.

»Vi kan få Boris Johnson som premiermin­ister i Storbritan­nien og dermed et hårdt brexit til efteråret,« siger Teis Knuthsen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark