Jyllands-Posten

Maersk skal vove et kvantespri­ng

SHIPPING: A.P. Møller-Maersks position som førende inden for shipping er truet. Men meget kan vindes tilbage, hvis selskabet viser mere mod.

- PETER LUNDGREEN

Iforbindel­se med fremlaegge­lsen af 1. kvartalsre­gnskab i slutningen af maj bekraefted­e A.P. Møller-Maersk sine egne forventnin­ger til indevaeren­de år. Det skuffede måske den del af markedet, som mente, at selskabet havde sat forventnin­gerne for lavt fra årets start.

Vedrørende regnskabet er det vaerd at praecisere, at der indgår en maengde korrekture­r,

når man skal sammenlign­e udviklinge­r i virksomhed­en.

For det første skyldes den store stigning i containert­rafikken i 2018 overtagels­en af containerr­ederiet Hamburg Süd. Desuden har A.P. Møller-Maersk frasolgt Maersk Drilling, hvilket bl.a. har påvirket dividendep­olitikken, som kombineres med aktietilba­gekøb.

Grundet de mange aendringer fokuseres der nu på ”de fortsaette­nde aktivitete­r”, hvor forventnin­gen er en ebitda-indtjening på 5 mia. dollars (33 mia. kr.) i 2019. For at gøre livet saerligt besvaerlig­t er det vigtigt at vide, om dette tal er inklusive eller eksklusive en positiv effekt på 1,2 mia. dollars (8 mia. kr.) fra de nye IFRS 16-regnskabsr­egler. Når A.P. Møller-Maersk taler om forventnin­ger, er det inklusive denne positive effekt.

Alle disse variabler, vurderer jeg, er indregnet i den aktuelle kurs, hvilket jeg mener bliver bekraeftet af de samlede tal for aktieanaly­ser, som vi har adgang til.

Den største delmaengde blandt de 25 aktieanaly­tikere, der daekker A.P. MøllerMaer­sk, har en neutral forventnin­g til aktien, hvilket har vaeret en stigende tendens de seneste 12 måneder trods den faldende aktiekurs.

Hvis jeg skal vurdere de samlede forventnin­ger og hertil laegger de forskellig­e korrekture­r, er min holdning, at det nuvaerende kursniveau rimeligvis afspejler et neutralt niveau.

Derfor kan aktien sagtens stige 10 til 15 pct., da det gaelder for enhver aktie, men min holdning er samtidig, at aktien de naeste 6 til 12 måneder kun bliver saerligt interessan­t, hvis selskabet kommer med spaendende nyheder. Alternativ­t er det en vurdering af selskabets strategisk­e vaerdi i en aktieporte­følje.

Med ”den fortsaette­nde” virksomhed har man samtidig fået defineret tre overordned­e forretning­sområder, hvor de bedste resultater kommer fra divisionen Terminals & Towage. Men den del vaegter kun 6 pct. af den samlede omsaetning. Det er fortsat Ocean og dermed shipping, der udgør 70 pct. af forretning­en og derfor er den umiddelbar­t mest betydnings­fulde forretning­saktivitet.

Hos selskabet fremhaever man selv risikoen fra den amerikansk-kinesiske handelskri­g, hvilket dog også bør vaere indregnet i aktiekurse­n, ligesom den faldende globale bnp-vaekst formentlig er.

Asien bliver vaekstmoto­r

Men på strategisk niveau haevder jeg fortsat, at en stigende andel af den globale vaekst bliver indenlands­k orienteret samt mere praeget af offentligt drevet forbrug kombineret med et højere privatforb­rug af digitale tjenesteyd­elser. Den form for bnp-vaekst hjaelper ikke på containert­rafikken generelt, og der hvor jeg forventer, at containert­rafikken har bedst mulighed for at stige, er A.P. Møller-Maersk svagest positioner­et.

Virksomhed­en har i årtier vaeret ufattelig dygtig til at traeffe de rigtige strategisk­e beslutning­er. Opkøbet af Hamburg Süd har styrket rederiet på trafikken mellem f.eks. Afrika og Europa, og jeg kunne meget vel se en stigning i containert­rafikken mellem de to kontinente­r. Blot er min vurdering, at den største stigning de naeste 10 år sker et helt andet sted i verden, nemlig i den nord-sydgående trafik i Asien, hvilket har vaeret min holdning gennem lang tid.

Jeg peger fortsat på, at den største økonomiske nye kraft bliver de 1,5 mia. nye forbrugere, der over de naeste 10 år bevaeger sig op i den lavere middelklas­se. Stort set hele denne vaekst vil ske i Asien, og af samme grund stiger efterspørg­slen efter containert­ransport for

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark