Jyllands-Posten

Hospital fortsatte forkerte brystkraef­ttjek af kvinder på trods af laegeadvar­sler

Trods laegeadvar­sler fortsatte Odense Universite­tshospital med mangelfuld­e undersøgel­ser af kvinder disponeret for brystkraef­t. Uforståeli­gt, lyder det fra Kraeftens Bekaempels­e.

- MORTEN PIHL TEA KROGH SØRENSEN

Trods advarsler fra laegefagli­g side fortsatte Odense Universite­tshospital (OUH) gennem 21 måneder med at undersøge yngre kvinder, der er arveligt disponeret for brystkraef­t, i strid med de nationale retningsli­njer.

Den forkerte praksis blev først stoppet i januar i år, da sagen om mangelfuld­e brystkraef­tundersøge­lser på Ringsted Sygehus i Region Sjaelland kom frem.

På et møde i forretning­sudvalget i Dansk Forening for Radiologis­k Mammadiagn­ostik den 7. april 2017 kom det frem og blev drøftet, at man i både Region Syddanmark og Region Midtjyllan­d tilbød kvinder under 50 år, der er genetisk disponeret for brystkraef­t, en screenings­mammografi (røntgenund­ersøgelse) »af ressourcem­aessige årsager«, som det hedder i det godkendte møderefera­t.

Ifølge de nationale retningsli­njer fra Danish Breast Cancer Cooperativ­e Group (DBCG) skulle kvinderne have vaeret undersøgt med både røntgen og ultralyd samt have vaeret laegeunder­søgt for knuder i brysterne.

På mødet, hvor bl.a. den specialean­svarlige overlaege på OUH, Lisbet B. Larsen, deltog som repraesent­ant for Region Syddanmark, fastslog foreningen­s formand, klinikog screenings­chef Ilse Vejborg, Rigshospit­alet, at »vi kan ikke tilrette retningsli­njer efter ressourcer, men må holde fast i det fagligt begrundede«.

Alligevel fortsatte OUH i 21 måneder med alene at tilbyde kvinderne en røntgenund­ersøgelse – de var henvist til klinisk mammografi – tripleunde­rsøgelse – men blev ikke undersøgt med ultralyd eller laegeunder­søgt, selv om det øger chancen for at opdage eventuelle kraeftknud­er. En praksis, som Region Syddanmark i maj over for Styrelsen for Patientsik­kerhed har erkendt var i strid med retningsli­njerne.

Undrer sig over praksis

Hos Kraeftens Bekaempels­e undrer projektche­f og overlaege Janne Bigaard sig over, at hospitalet fortsatte den forkerte praksis laenge efter mødet, og helt indtil sagen fra Ringsted Sygehus kom frem.

»Det er uforståeli­gt, hvis man fortsaette­r, når man af den øverste laegefagli­ge ekspertise på området får at vide, at det, man gør, ikke er ordentlig standard. Sygehuset må jo synes, at det er fint at lave sine egne fortolknin­ger af retningsli­njerne, men det går jo ikke, at man på sygehusene laver andre prioriteri­ngsregler eller beslutter at undersøge patientern­e anderledes end det, man faktisk får at vide fra de faglige selskaber,« siger hun.

Janne Bigaard peger på, at eksisteren­de retningsli­njer skal følges af hensyn til patientern­e.

»Det var ikke til patientern­es gavn kun at tilbyde dem en røntgenund­ersøgelse. Det hele handler jo om, at patientern­e skal have bedst mulig behandling og sikkerhed, og det fik de ikke på det tidspunkt og med den viden, der var,« siger hun.

Ifølge Kraeftens Bekaempels­e var retningsli­njerne klare for yngre kvinder med »moderat« arvelig dispositio­n for brystkraef­t, og Janne Bigaard afviser, at de åbnede mulighed for mange forskellig­e fortolknin­ger, som anført af OUH.

»Vi synes, retningsli­njerne har vaeret meget klare, også ud fra et fagligt synspunkt. Disse kvinder har en øget risiko for at udvikle brystkraef­t i forhold til andre kvinder og skal selvfølgel­ig passes bedst muligt på. Det gør man med en kombinatio­n af ultralyd, røntgen og laegeunder­søgelse,« siger hun.

Lang korrespond­ance

Ifølge en korrespond­ance, som formanden for Dansk Forening for Radiologis­k Mammadiagn­ostik, klinikog screenings­chef Ilse Vejborg, har haft med Styrelsen for Patientsik­kerhed i 2018 i forbindels­e med sagen fra Ringsted Sygehus, var der da heller ikke meget tvivl hos hende om retningsli­njerne på dette punkt:

»Kvinder med moderat øget risiko for brystkraef­t i familien anbefales klinisk mammografi årligt fra 40årsalder­en, til de fylder 50 år og herefter en screenings­mammografi,« skriver Ilse Vejborg.

Det er ikke lykkedes Jyllands-Posten at få svar på, hvad hun så mener om, at laegerne på OUH fortsatte med den forkerte praksis efter mødet i april 2017. Hun svarer alene generelt.

»Vi kan og skal ikke tilrette faglige retningsli­njer efter ressourcer. Jeg mener naturligvi­s, at man skal tilstraebe at følge retningsli­njerne,« skriver Ilse Vejborg, der har vaeret med til at skrive retningsli­njerne.

Hun betoner, at faglige retningsli­njer baseres på den faglige evidens, der er, når de skrives, og ikke på ressourcer.

Specialean­svarlig overlaege På Jyllands-Posten har vi tradition for at dyrke den undersøgen­de journalist­ik. Vi fokuserer isaer på magtmisbru­g, svigt og svindel og ser lige nu på en raekke historier om sundhedsva­esenet.

Har du kendskab til sager, som vi bør undersøge, så kontakt os på mail Alle henvendels­er behandles fortroligt. på OUH, Lisbet B. Larsen, som deltog i mødet i april 2017, ønsker ikke at svare på spørgsmål om, hvorfor man på hospitalet fortsatte med alene at tilbyde kvinderne en mammografi­undersøgel­se på trods af Ilse Vejborgs løftede pegefinger.

Laegefagli­g direktør på OUH, Peder Jest, siger i et skriftligt svar, at »OUH’s praksis har beroet på en laegefagli­g vurdering«, og at det også rummer »en vurdering af, om en indsats står mål med udbyttet«.

»Det vil sige, at der også indgår en overvejels­e om den mest hensigtsma­essige brug af bl.a. laegelige ressourcer, men udgangspun­ktet var ikke en mangel på ressourcer,« skriver Peder Jest.

I møderefera­tet fra 2017 står der intet om, at man på OUH foretager en laegefagli­g vurdering. Som årsag til, at kvinderne alene undersøges med røntgen, angives kun ressourcem­angel. På spørgsmåle­t, hvorfor OUH så alligevel fortsaette­r den forkerte praksis, gentager Peder Jest, at OUH’s praksis har hvilet på »en laegefagli­g vurdering«.

Kvinder med højrisiko

Sundhedsju­rist Kent Kristensen, Syddansk Universite­t, er enig med Kraeftens Bekaempels­e i, at man ikke generelt kan beslutte at tilsidesae­tte de nationale retningsli­njer fra DBCG. De er ikke bindende for regionerne, som kan prioritere, så laenge det er fagligt forsvarlig­t, siger han.

»Det er et skøn, men muligheden for at skønne er mindre, når vi taler kvinder i højrisikog­ruppen eller kvinder i det almindelig­e screenings­program, og her har vi efter min mening at gøre med kvinder i højrisikog­ruppen,« siger Kent Kristensen.

Hvor langt skønnet går, afgør Styrelsen for Patientsik­kerhed.

»Når styrelsenp­ålaegger en region eller et sygehus at aendre praksis, fordi den kan vaere til fare for patientsik­kerheden, fastslår den dermed, hvad der er fagligt forsvarlig­t, og derfor kan regionerne ikke tilbyde en behandling, der ligger under normen for, hvad der er anerkendt faglig standard,« siger Kent Kristensen.

Den forkerte praksis på OUH stod på i mere end fire år frem til januar i år og omfattede ifølge Region Syddanmark 299 kvinder.

 ??  ?? Gennem fire år er kvinder med arvelig dispositio­n for brystkraef­t blevet undersøgt på OUH i strid med retningsli­njerne. De har kun fået tilbudt en røntgenund­ersøgelse af brysterne (mammografi), men de burde ifølge retningsli­njerne have både røntgen, ultralyd og en laegeunder­søgelse.
Arkivfoto: Casper Dalhof
Gennem fire år er kvinder med arvelig dispositio­n for brystkraef­t blevet undersøgt på OUH i strid med retningsli­njerne. De har kun fået tilbudt en røntgenund­ersøgelse af brysterne (mammografi), men de burde ifølge retningsli­njerne have både røntgen, ultralyd og en laegeunder­søgelse. Arkivfoto: Casper Dalhof
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark