Jyllands-Posten

Exit Sass: »Brutalt«, men »et privilegiu­m uden lige«

- JESPER HVASS MICHAEL HJØLLUND

Socialdemo­kratiets staerke gruppeform­and, Henrik Sass Larsen, snubler for anden gang kort før målstregen. Han stod til at blive finansmini­ster i en ny S-regering, men må traekke sig på grund af sygdom.

Politik er ikke for sarte sjaele. Politik er snarere en opslidende kamp om magten. En kamp, der til tider kan vaere ubarmhjert­ig og umenneskel­ig. En kamp, der ofte foregår under offentligh­edens nidkaere blik. Alt det ved Socialdemo­kratiets gruppeform­and, Henrik Sass Larsen, der mandag meddelte S-formand Mette Frederikse­n, at han »ikke står til rådighed fremover«. Bedre end mange andre.

Han har vaeret politisk aktiv i mere end 30 år og har taget sin del af magtkampen­e i dansk politik. Han har på den mest brutale vis tabt sine politiske drømme ved dørtaerskl­en. Og pressens interesse for hans gøremål overmanded­e ham til sidst.

Men Henrik Sass Larsen kender politik.

I et større portraetin­terview i Weekendavi­sen gav han følgende karakteris­tik af politik, der indtil i går var Sass Larsens metier:

»Et håndvaerk, der skal laeres, det er brutalt, og det er også nogle gange beskidt,« sagde han i 2009.

Løse øretaever

Henrik Sass Larsens begyndelse i livet var efter de fleste standarder brutal.

Selv om han ofte har vaegret sig ved at tale om sin barndom, har han gennem tiden som toppolitik­er givet flere gribende beretninge­r om et barneliv med svigt.

Han voksede op syd for København i socialt boligbygge­ri med en mor, der arbejdede i et supermarke­d og siden blev førtidspen­sionist, og en stedfar, der havde store perioder med arbejdsløs­hed, og som »bankede« den unge Sass.

»På markedet for løse øretaever der har jeg toppet, da jeg var barn,« fortalte Sass til Politiken i februar.

Men den turbulente barndom og ungdom, der både bød på børnehjem og plejefamil­ie, blev også springbrae­ttet ind i et nyt faellesska­b: den socialdemo­kratiske bevaegelse.

I første omgang den socialdemo­kratiske ungdomsorg­anisation, DSU, hvor han mødte vennen Tommy Kamp, der siden skulle blive Sass Larsens banemand.

Sass Larsen stillede i 1992 op som formand for DSU og vandt. Den post besad han i fire år, hvor han var en aktiv del af den davaerende socialdemo­kratiske idépolitis­ke debat. Blandt andet var han medforfatt­er til bøgerne ”En europaeisk utopi” og ”Tilbage til friheden”.

DSU blev også udgangspun­ktet for en raekke afgørende relationer: blandt andet med en ung Mette Frederikse­n og hendes nuvaerende stabschef, Martin Rossen.

Arkitekt bag Fair Løsning

Efter tiden i DSU kom Sass Larsen i slutningen af 90’erne i Folketinge­t. Og siden valget i november 2001 har Sass Larsen vaeret et fast og vigtigt medlem i den socialdemo­kratiske folketings­gruppe.

Allerede under de sidste dage af Nyrup Rasmussens formandska­b var Sass Larsen i spil som politisk ordfører. Forgaeves. Men få år senere indtog Sass Larsen rollen som kongemager i folketings­gruppen.

Som en del af Nyrup-fløjen var han primus motor i at finde en modkandida­t til davaerende naestforma­nd Frank Jensen, der så ud til at skulle efterfølge Mogens Lykketoft på formandspo­sten. Efter et mislykket forsøg på at dele magten mellem de to fløje i partiet skulle kampen om formandspo­sten vindes.

Helle Thorning-Schmidt blev kandidaten. »Det er mig, der foreslår hende,« har Sass Larsen forklaret om det afgørende møde på tidligere folketings­medlem Klaus Haekkerups kontor.

Og under Helle Thorning-Schmidt blev Henrik Sass Larsen politisk ordfører. Han blev også partiets mest centrale strateg og stod blandt andet for at udvikle et samarbejde med SF, der skulle sikre, at regeringsm­agten igen skiftede haender.

Resultatet blev Fair Løsning. Et faelles udspil fra S og SF, der kørte De Radikale ud på sidelinjen. Det sidste fortrød Sass Larsen sidenhen.

»Jeg aergrer mig over, at vi ikke havde fået talt det bedre igennem med De Radikale.

Lad os sige det sådan,« sagde Sass Larsen til Jyllands-Posten i 2016.

Under valgkampen og i dagene efter folketings­valget i september 2011 tegnede alt til, at Sass Larsen skulle vaere landets naeste finansmini­ster.

Et besøg på Hugos Vinkaelder i Køge kom dog til at koste Sass Larsen den attråvaerd­ige post som landets kassemeste­r.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark